Neden bilgisayar yazılımı öğrenmeliyim?

Yazılıma Nereden Başlamalıyız ?

Öncelikle yazılıma nereden başlamalıyız sorusu yerine ne olmak istediğinizi hangi alanı seçmek istediğinizi kararlaştırmalısınız. Bu alanda iyi yerlere gelmek için Alanların alanlarının alanlarını seçmelisiniz. Bunun için ilgi alanınızın ne olduğunu bulmalısınız. İyi düşünün ne olmak istiyorsunuz? Ne yapacaksınız? Neden yapacaksınız? Bu soruları cevapladıktan sonra okumaya devam edebilirsiniz.

Yazılım Bilimi Sanat ile mühendisliğin harmanlanmış halidir, Konuşan, düşünen, hareket eden bir şeyler mi yaratmak istiyorsunuz? Yazdığınız tek bir program ile milyonların hayatını mı değiştirmek istiyorsunuz? Kod yazmanız gerekiyor! E pekala nasıl yazacağız bu kod nedir, nasıl yazılır?

Kod yazmak için dediğim gibi eğer alan seçiminizi yaptıysanız işiniz oldukça basitleşecektir. Şuan en yaygın alanların Mobil, Web ve Masaüstü olduğunu görüyoruz. Tabi harici olarak Siber Güvenlik, Ağ bilimleri, Yapay Zeka gibi diğer dalları da tercih edebilirsiniz. Ben size örnekleri fena olmadığım dallardan biri olan Web sektörü üzerinden vermek istiyorum.

Eğer web alanını (Diğer dallar için de geçerli) Internet'te Ingilizce - Türkçe yüzlerce kaynaktan işin ne olduğunu anlamaya çalışın zaten o makaleler size hangi diller de ilerlemeniz gerektiğini söyleyecektir. Yazılım'a başlamak istiyorsanız seçtiğiniz alan ne olursa olsun genel olarak öğretilen ilk dil "HTML5" olacaktır. HTML'i oldukça hızlı bir şekilde öğrenerek basitçe yazılımın mantığını anlamaya başlayabilirsiniz. Ama HTML'de birazcık ilerdikten sonra yazılım işinin oldukça basit olduğunu düşünmeye başlamamanızı öneririm çünkü teorik olarak HTML bir kodlama dil bile sayılmaz. Onu ara bir dil olarak düşünmelisiniz HTML yazmaya hemen başlayarak bu alanda yeteneğiniz olup olmadığını veya bu işi yapmak isteyip istemeyeceğinizi anlayabilirsiniz. Eğer bu yol da ilerlemek istiyoranız, devam ediyoruz.

HTML ile projeler yapmaya başladıkça yavaş yavaş size yetersiz gelmeye başladığını fark edeceksiniz. Yaptığınız işin hoş görünmesini 1990-2000 kuşağı bir site yerine modern görünümlü olmasını isteyeceksiniz. Bu seviyeye geldiyseniz durağınız CSS3 olacaktır. CSS ile projenizi çok farklı boyutlara taşıyacaksınız. Oldukça hoş görünen projeler ortaya çıkaracaksınız.

Artık bu iki'li bile yetersiz gelmeye başlaycak o zaman ki durağınız PHP olacak PHP öğrenmeye başladıkça Bu örümcek ağının bir bölümlemesi daha olduğunu fark edeceksiniz. Backend Ve Frontend farkı karşınıza çıkacak. Frontend Geliştiriciler sitelerin kullanıcı tarafından görünen kısımlarını yazarlar bir sayfada ki renkleri, yazı fontlarını, genişlikleri, resimlerin yerlerini, yazıların yerlerini ayarlarlar, Backend Geliştiriciler ise sayfanın arka planında dönen işlerden sorumlu olucaklar bir üyelik kaydının nasıl oluşturulacağını bir giriş işleminin nasıl yapılacağını kodlayacaklar, açıkça söylemek gerekirse yanlış kişilerin sayfanın yanlış yerlerini kodlaması büyük bir faciaya neden olacaktır. Çünkü Bazı insanların arası Renklerle daha iyiyken bazıları ise benim gibi renkleri, yazı fontlarını düzgün bir şekilde kullanmaları oldukça zor olacaktır.

Frontend'İ seçtiyseniz yol haritanız genelde -> HTML-CSS-JQUERY ve kendini daha da geliştirmek isteyenler için işleri dışına çıkarak Adobe programlarını öğrenebilirsiniz. Türkiye piyasasında Adobe kullanan Front'lar oldukça avantıjlıdır.

Backend'İ seçtiyseniz her şeyin daha en başındasınız demektir. Backend bir Okyanus'tur ve sizin yaptığınız tek şey okyanusun suyunu içerek onu bitirmeye benzer Asla ve asla yeterli seviyeye gelemeyeceksiniz. Çünkü sonsuza doğru ilerliyorsunuz, ilerliyoruz

Backend için yol haritanız HTML-CSS(orta düzey de bilgi yeterlidir)->PHP->SQL Olacaktır. Dediğim gibi yazılım da ilerledikçe back için bu dillerin arasına tercihinize göre bir çok dil eklenecek oldukça ileri düzeyde JAVA gibi diller eklenecektir.

Bu dediklerim gözünü korkutmasın ortalama bir front'un yetişmesi 2-3 sene iyi bir front'Un yetişmesi 3.5-5 yılı bulacaktır. Ortalam bir Back için 2-3 sene iyi bir back için 5-7 yıl gerekli olacaktır. Tabi burada iyi ve ortalama kısımları herkes için farklıdır bizim ülke de HTML yazan veya ufak bir kodlama bilgisi olan kişiler sanki Google'ın arama algoritmasını yazmış gibi dolandıkları için 6 aylık 1 yıllık minikler hemen oo ben 1 yılda iyi oldum sen ne diyorsun diyebilirler Desinler dursunlar iş görüşmelerinde göreceğiz onları.

Yani aslında bu sorunun net bir cevabı yok. Yazılıma istediğiniz yer ve dilden başlayabilirsiniz. Ama lütfen başlayın bu işi yapın demiyorum piyasa da az ve nitelikli eleman olması daha iyi ama kod yazmak sizi mantıksal düşünmeye zorlayacaktır. Bunun faydasını hayatınızın her yerinde görürsünüz. Ama tavsiyem HTML ile başlamak.

Peki derseniz ee şimdi kaynak maynak yok mu? Keyfi olarak bir şeyler mi yazıcaz? Ne yapacağız? Derseniz oldukça basit
https://www.w3schools.com/ adresinden Dünya'da yüz binlerce yazılımcının temelini sağlam bir şekilde atmış bu kaynaktan dersleri takip edebilirsiniz. Ek olarak youtube'da bir video serisine başlamak ciddi anlamda fayda getirecektir. Dediğim gibi HTML çok zor olmadığı ve belli başlı şeylerden oluştuğu için özel bir isim verip illa bunun derslerini izleyin dememe gerek yok. Sadece dediğim gibi başlayın.

Peki derseniz e bu kodu nereye yazacaz? Bu da oldukça basit. Başladığınız youtube serisi zaten anlatacaktır bunu ancak bende söylemiş olayım. Bu konu da piyasa ikiye ayrılıyor IDE'ler ve Metin editörleri olarak başlangıç seviyesi için IDE'ye gerek yok. Sublime Text 3'ü tavsiye ediyorum ben ama Atom'da kullanabilirsiniz aralarında çok da bir fark yok, tercih sizin.

İnsanların yazılımcılar, bilgisayarcılar asosyal olur geyiklerine de takılmayın, Isteyen yazılımcılar oldukça sosyal bir hayat çizebilirler kendilerini bu durum kişiye bağlı suçu hemen bilgisayarlara atmayınız...

özel sorularınız olursa elimden geldiği kadar cevaplayacağım esen kalın.

com-1fjc627o1p965e793jb5.jpg
E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
13
13 CEVAP

Ben yazılımla ne olacağımi bilmiyorum ne yapmak istiyorum bilmiyorum buna çözüm olacak bu video felan kaynak varmı teşekkürler

B