Ön yargı için örnek hikayeler

Aklıma, geçen yıllarda yaşadığım bir olay geldi.
Bi gün markette aldığım ürünleri poşetlerken yaşlı bi hanımefendi parası verip poşetlemeye başladığım ürünlerin geri kalanını kendisi de önüne bir poşet alarak sanki kendi ürünleri gibi doldurmaya başladı.
Ben de hemen tepki göstererek teyze ne yapıyorsun onlar benim diye ses tonumu ayarlayamadan biraz çıkışır gibi söyledim.
O da poşetlemeye devam ederek biliyorum oğlum senin olduğunu ben sana yardım ediyorum dedi.
O an sanki yerin dibine girdim. Ne diyeceğimi bilemedim.
Hemen özür diledim ama çok utanmıştım.
O da dedi ki önemli değil biz insanlar iyilikten yardımdan o kadar uzak kalmışız ki her hareketi kötü gibi algılıyoruz.
Bu olay beni çok etkilemişti. Ama çok ta iyi oldu. Olaylara insanlara bakış açıma katkısı oldu.

D
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
28
28 CEVAP

Ankarada demetevler tarafinda geziniyorum , bahcesinde orta yasli bi adam calisiyor , cicekleri cok hosuma gitti ,yaklasdim , bi sekil konusup ciceklerin adini soracagim . Adamla göz göze geldik , Selamun Aleyküm dedim.
Ne istiyorsun dedi??
Dayi bir sey istemiyorum allahin selamini verdim konusmak istiyorum dedim .
Ne konuscan dedi ?? Belli adam konusmak istemiyor , inat ettim.
Ciceklerin guzelmis adini soracam dedim ,
Bu Aslan agzi dedi , bu küpeli dedi.....
Ben dedim 2 cadde yukarda oturuyorum Almanyadan geldim, sen hala allahin selamini almadin dayi ya dedim , adam bi an kendine geldi , aleykum selam dedi. SOnra tanisdik konusduk ,muhabbetin ilerleyen dakikalarinda buralarda dedi kimse kimseye bir sey istemiyorsa selam vermez , bu yuzden bir sey istiyorsun sandim dedi.
Insanlar okadar bezmislerki , birbirleri ile tanimiyor iseler konusmak selam vermek istemiyorlar .
Hep almanyadan örnek veriyorum cunku yaradan selamin en guzeliyle karsilik verin diyor , buralarda sokakdaki her kez birbirini selamlar
merhaba , merhaba
iyi gunler , iyi gunler
iyi aksamlar , iyi aksamlar , ve bu bir gulumsemeyle yapilir , karsilikli
bu insana bi emniyet veriyor bu insana bi hos göru veriyor , bu insana bi sevgi saygi mutluluk veriyor .
Biz niye bu hale geldik diye bi dahami soralim??

C

4 sene önce Almanyanin Herne kentine bi proje için gitmiştim Yurtdışında hakikaten insana çok değer veriyorlar yaya gecitinden geçerken durdum malum Türkiye de durmadan geçerseniz büyük ihtimal ezilebilirsiniz bi baktım ki adamlar taa çok ötede durmaya başladılar çok şasirmistim bizim milletimiz böyle vurdum duymaz yapıcak bir şey yok

Onur Garzan 6 yıl

Benim yaşadığım yerde 13 senedir ikamet ediyorum. Selamun aleyküm-aleyküm selam denir. Bu çoğu yerde öyledir. Fakat burada selamlaşmanın ardından selamı alan selam verene "merhaba" der. Merak ettim neden ayrıca merhaba deniliyor. Birine sordum. Dedi ki "merhaba" demek karşındakine güvendesin, rahat ol anlamına geliyor. Hani bölgecilik olarak anlaşılmasın ama türkiyenin doğu ve güneydoğusunda selamlaşmak çok önemli ve vazgeçilmezdir.

Doğan Kösem 6 yıl

Evet. D.Bakırdan herkese Selamünaleyküm. Burda selam vermeyene -1 profil oluştururuz. Tabi bunun yerine merhaba da diyebilirsiniz. Ancak bu kez karşıdaki selam verir. Burda böyle Hafif zorunlu gibi

Sırrı Çelik 6 yıl