Özel göreliliğe göre neden bir cisim hızlandıkça kütlesi artar?

özel göreliliğe göre neden bir cisim hızlandıkça kütlesi artar? Buna sebep nedir ?

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
15
15 CEVAP

Çünkü olay kütle ile değil eylemsizlik ile ilgili. Eylemsizlik, kütlenin bir özelliği ancak aynı zamanda yüksek enerjiye sahip cisimlerin de sahip olabildiği bir özellik. Yani enerji ya da kütle arttıkça harekete karşı olan direnç artıyor. Hızlandırmak için bir cisme daha fazla enerji vermen gerekir. Fotonun kütlesiz olma olayı da bunun ile ilişkili.

C

O zaman kütle değil de eylemsizlik artıyor diye bilir miyiz ?

Anar Tuğcu 5 yıl

Ernie Sesame evet

C Caner Dukkanci 5 yıl

O zaman hareket eden cisimde kütleye bağlı parametrelerde bir değişiklik olmaması mı gerekir? Örneğin hareket eden bir cisim daha büyük bir kuvvetle Yer tarafından çekilmez gibi ?

Anar Tuğcu 5 yıl

caner abi bizim hoca kutle artmaz demisti bide gecen yil lys fizik sinavinda da cikmisti orda da kabul etmemisti soruyu bulam atican size abi.

Mustafa Sydm 5 yıl

İşte demin dedim ya fotonun durumu da bununla alakalı diye, demek istediğim madde ile enerji arasındaki ilişkiydi. Bir cisme enerji verince kütlesi artar, ama bu kendi kütlesi değil enerjinin kütlesidir. Burada karışıklık yaratan bunları ayırmak için farklı bir kelime kullanmıyor olmayışımız. Mesela bir cismi ısıtınca da kütlesi artar. Ama soğuduğu zaman bu uçar gider.

C Caner Dukkanci 5 yıl

C Caner Dukkanci Çok teşekkür ederim. Bununla ilgili geniş bir makaleye nereden ulaşabileceğim hakkında bilginiz var mı ?

Anar Tuğcu 5 yıl

Bir de kütle çekimi ile diğer kuvvetleri bağlayan bir teorimiz yok henüz o da bir sorun. Size bilgisayardan birkaç link atarım yarın, telefondan zor olur.

C Caner Dukkanci 5 yıl

C Caner Dukkanci Peki, teşekkür ederim.

Anar Tuğcu 5 yıl

Buydu soru abi.

com-y2gfllqx9zzbikj31qmd.jpg

Mustafa Sydm 5 yıl

Enerjinin kütlesi nasıl ölçülür?

Ali Önür 5 yıl

Okuyamadım

C Caner Dukkanci 5 yıl

Anca bunu bulabildim abi 2016 lys fizik sinavinda cikmisti

Mustafa Sydm 5 yıl

Şunu söyleyeyim, enerji aktarımı cismin kütlesini arttırmaz, sanal bir etki yaratır. Enerjiyi alırsan o da uçar.

C Caner Dukkanci 5 yıl

Biraz daha toparlamak gerekirse: Bir x maddesi olsun. Bu maddenin kütlesinin %5 i higgs alanı ile etkileşiminden, geri kalanı da her parçacığın sahip olduğu enerjiden geliyor. Bu enerji ise bir kova su gibi davranıyor. Eğer taşıdıysan fark etmişdindir, sallandıkça daha ağır gelir. İşte bu parçacıklar da hareket ettikçe sallanıp ağırlaşıyor.(gibi düşün) Bu kovanın üstüne su dolu başka bir kova koyup taşıdığında üstüne fazlalık eklediğinden daha da fazla ağırlaşır, taşırken daha fazla sallanır. İşte fazladan enerji de böyle bir etkiye sahip.

C Caner Dukkanci 5 yıl