Alay konusu olmak istemiyorum baştan yanlış bir düşünce tahmin edebiliyorum ama çok merak ettiğim bir soru bu lisede fizik öğretmenimiz cisme uygulanan sabit kuvvet, sürtünme kuvveti olmazsa cisme sürekli ivme kazandıracağını yani hızlanacağını anlatmıştı, şimdi sorum ise şu uzayda roketlere ne tür bir kuvvet etki ediyorda aracın sürekli olarak hızlanmasını hatta belki ışık hızına (!) ulaşmasını engelliyor, şimdiden teşekkürler
Ali Akyazi
A
Cisme nasıl sürekli ivme kazandırıyor. O enerji nereden geliyormuş.
soruyu acayım biraz o zaman
1- cisme tek yönlü sürekli ve sabit bir kuvvet uygulandığında cisim ivme kazanır mı
Ben fizikten anlamam ama mantıken kuvvet sabitse ivme kazanmaması gerekiyor
2- boşlukta cisme tek yönlü sürekli ve sabit bir kuvvet uygulandığında cisim ivme kazanmıyorsa bunun sebebi ne tür bir kuvvet ?
bilemiyorum onu
Roketler vasıtasıyla hızlandığını düşünelim. Roket ateşlendiginde ivme kazanır durduğunda ise hızını koruyarak devam eder. Çok büyük hızlara ulaşması için ise sürekli olarak bir itki gerekir ve bunu yapabilecek kadar itki için gerekli yakıtı kim kaybetmiş de roket bulsun bildiğim kadarıyla belli bir hızdan sonra manevra hareketleri dışında roketler pek kullanılmıyor zaten. Son olarak ışık yelkenlileri diye bir sistem var ve evet teoride dünyadan sürekli olarak lazer yollandığında ışık hızına yakın hızlara çıkıyor araştırabilirsin
hıh tam olarak aradığım cevap buydu
yani roketler ateşlendiği sürece hızlanmaya devam eder öyle mi ?
Evet. Tabi teoride böyledir yoksa örneğin üzerine düşecek olan ışık bile bir drag yaratabilir ancak bunlar Dünya'da alışık olduğumuz sürtünme-drag'ın yanında ihmal edilebilir.
Kimyasal roketler ateslendiginde büyük miktarda itki verir ancak birkac dakikada yakitlari biter. Sonrasinda arac ayni hizda devam eder. Yakit miktari genelde roketlerin %90i gibi cok büyük kismini olusturur. Cikarmak istediginiz hiz daha da fazlaysa bu oran artar. Yani roketlerle cikabilecegimiz hiz sınırlı. Çünkü daha fazla yakıt koymak bir yerden sonra pratik olmamaya ve verimini kaybetmeye basliyor.
o zaman bize çok güçlü roketler ve çok büyük yakıt tankları gerekli
tabi frenlerde öyle
Yakıt tankını büyütmek de tam olarak faydalı değil zira ağırlığı arttırmış oluyorsunuz dünyadan ayrılmak çok zorlaşıyor
o zaman uzayda bir istasyona ihtiyacımız var
Googlea roket denklemi yazıp okuyabilirsiniz. Eklenen yakit tanklarının nasil etki ettigini gorursunuz.
Ali Akyazi hocam kerbal space program diye bi simülasyon-oyun var bu tür konuları en ince ayrıntısına kadar öğretiyor tavsiye ederim
çok teşekkürler hemen inceliyorum
gravity
Sorunun cevabı çok basit, roketlere sürekli kuvvet uygulanamadığı için. İtiş (yakıt) bittiği anda kuvvet biter, ivme de gider. Sabit hızla hareketine devam eder.
Belli bir yakıt harcayıp istenen hıza geldikten sonra yakıt kesilir. Yani devamlı kuvvet uygulamaya gerek yok, uygulanmaz da zaten. Bu nedenle uzun yolculuklarda düşünüldüğünün aksine yakıt sorunu yoktur. Devamlı kuvvet uygulandığında ise niye ışık hızına ulaşılamayacağı yorumlarda anlatılmış.
Bir kuvvet etki etmiyor, cismin rölativistik kütlesi büyüyor bu nedenle ivmesi azalıyor
F=m. A (kuvvet sabitse, m büyürse a küçülmek zorunda)
Depo. Benzin yetmiyor
sürtünME !