Python django framework mü yoksa php framework mü öğrenmeliyim?

Merhabalar, web uygulama geliştirmeyi seviyorum. Web konusunda googleden araştırma yaptığım kadarıyla python için django framework karşıma cikti. Fakat bi yandan php ogreniyorum. Merak ettiğim nokta django bilmek web için yeterli mi? Yoksa zaman kaybı php ve frameworklerimi ?

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
23
23 CEVAP

Şurada stackoverflow'un 2016 anketini http://stackoverflow.com/research/developer-survey-2016 Şuradan da tiobe indexini görebilirsin; http://www.tiobe.com/tiobe_index

Sayılara bakıldığında PHP hala büyük bir yüzdeye sahip (elbette bu araştırmalar anketler farklı şekillerde yorumlanabilir) Fakat geçen yıllara göre popülaritesinde bir düşüş gözleniyor. Ama elbette hala geçerli bir dil.

Bana kalırsa python, PHP, java vs. Ne öğrendiğinin çok fazla bir önemi yok. Önemli olan yazılım konseptlerini öğrenebilmek, daha sonra bir dil ile yaptığın bir şeyi farklı bir dil ile geliştirebilmek sadece o dilin syntax'ını ve konseptlerini öğrenmene bakar.

Kısacasıa, b, c dillerine takılmak yerine bir web uygulaması nasıl çalışır, ihtiyaç durumunda nasıl scale eder, nasıl tasarlanır, veritabanı tasarımı nasıl yapılır, debug nasıl yapılır, api yazarken nelere dikkat etmek gerekir bu tarz konuları öğrenmeye çalışmak daha önemli.

C

Iste bu duzgun tasarim konusu cogu kimsenin umurunda olmuyor nedense.. Bence gercek muhendislik becerilerinin gosterilmesi gereken kisimlar bunlar.. Genelde gordugum, bu herkes icin gecerli degil tabii ki; php ile kod yazanlarin buyuk bolumu, duzgun bir tasarim yapmayi beceremiyorlar.. Demek istedigim, yazdiklarinin gorselligi degil. Projeyi bir butun olarak ele aldiginizda, backend tarafinin genelde cok ozensiz ya da hic dusunulmeden hizlica yazildigi goruluyor.

Ilker Cevher 6 yıl

Ilker Cevher Aslında bu söylediğinize ters düşen projeler var. Pfsense gibi. Bütün güvenlik duvarı ve bileşenleri php omurgası üzerinden yönetiliyor.

Mehmet Sonkaya 6 yıl

Dilden çok yazan kişinin kapasitesi ile ilgili bir durum bu. "İki tutorial okudum PHP'yi öğrendim, ekrana istediğimi yazdırabiliyorum, hemen e-ticaret sitesi yapayım" diyen "çocuk" ile yazılım geliştiriciyi bir tutmamak gerekir. Design Patternsı çok iyi bilen, PHP'de mükemmel kod yazan da var, Java'da saçma sapan hatalı, veya Python'da spaghetti kod yazan da.

Özcan Taşcı 6 yıl