Python django framework mü yoksa php framework mü öğrenmeliyim?

Merhabalar, web uygulama geliştirmeyi seviyorum. Web konusunda googleden araştırma yaptığım kadarıyla python için django framework karşıma cikti. Fakat bi yandan php ogreniyorum. Merak ettiğim nokta django bilmek web için yeterli mi? Yoksa zaman kaybı php ve frameworklerimi ?

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
23
23 CEVAP

Php çoğu yerde hali hazırda kullanılsa da, gelecek için ölmekte olan bir teknoloji.

E

Bitme sebebi istekleri karşilamagi için mi? Peki ya php frameworkleri?

Ahmet Yüksekyayla 6 yıl

PHP çatılarına dair bir fikrim yok. Ama diyebilirim ki PHP'nin başlangıç amacı "sadece bir web dili olmak". Bu bile başka bir dili tercih etmek için yeterli. Hiç değilse ben, neden PHP'yi tercih etmem: - Kodu HTML içerisine yazmak hiç iyi bir fikir değil. Bu hem (a) güvenlik sorunları yaratıyor, hem de (b) yazılım geliştirme örüntülerini (MVC, MTV gibi) uygulamayı zorlaştırıyor. - PHP ile statik dosyaları aynı sunucu üzerinden yaymak zorundasın. Bu, tek bir sunucuya fazla yük bindiriyor. - PHP sadece bir web dili. PHP'de olmayan bir işleve sahip web platformları geliştirmek isteyebilirsin. Örneğin başka bir siteden çektiğin verileri kendi sitende yayınlamak isteyebilir ve hatta bunu günlük crontab işlerine dökebilirsin. PHP'de bunu başarmak çok çok zor. - facebook PHP ile geliştirilmiş olabilir, ama facebook'un PHP'si ile senin sahip olacağın aynı değil. Ayrıca, facebook, arkaplandaki işlemlerinin hiçbiri için (veri analizi, veri görselleştirme, onca API'lar) PHP kullanmıyor, sadece bilgisayarından girdiğin facebook PHP. Şunu incele: https://www.quora.com/Why-hasn-t-facebook-migrated-away-from-PHP - "Ama Wordpress gibisi var mı?" diyorsun. Evet, PHP'de başarılı projeler oldu. Ama bunlar sınırlı artık. Dünyanın isteği daha karmaşık ve daha farklı çabalar gerektiriyor. İhtiyacına göre seni sıfırdan yükseğe götürecek bir çatıya ihtiyacın var. Wordpress hala iyi. Biri blog istiyorsa kurarım. Ama biri e-ticaret sitesi istiyorsa uyarırım.

Erdin Kanuni 6 yıl

Erdin Kanuni Php 'yi sevmemekle beraber şu yanlış izlenimleri düzeltmekte fayda var. - PHP sadece bir web dili değil. - Kodu HTML içerisine yazmak en fazla backend'e yazmak kadar sorun yaratabilir. Açıkçası yazılım geliştirme örüüntülerinin de biraz fazla abartıldığını ve gereksiz kasıntılara sebep olduğunu düşünüyorum. - Tekrar yazayım php sadece bir web dili değil. - Arka plandaki bir çok işi php ile yürüten yapılar mevcut. facebookdan örnek verip çıkarım yapmak ve buradan sonuca varmak yanlış -Hala zibil tane başarılı proje var PHP'de. We web ile ilgili olan kısımları gözlemlediğim kadarıyla hala lider durumda.

Mehmet Sonkaya 6 yıl

Tamam, Ahmet bey, PHP'ye başlamanızda bir sıkıntı görmüyorum. Mehmet bey haklı.

Erdin Kanuni 6 yıl

5 6 yil onceki kullanıma göre php yavaştan gidici gibi

M

Django güzel hocam, ben çok mutlu bir şekilde kodluyorum. Birazda aradığın şeyi bulma ve topluluk gerekli. Takıldığında soracağın bir yer; yada ihtiyacın olan şeyi kütüphanelerle çözme olanağı vs. İçin önemli. PİP kütüphanelerini django'da kullanıyorum, çokta güzel sonuç alıyorum.

Şimdi bir projem var. PHP ile yapacağım ama bu projeyi nodejs veya django ile lisans kontrolü yaptırıp php projesini çalışır hale getirmeye çalışacağım. Yani demek istediğim; kendini şartlama ihtiyaca yönelik devam et.

T

İşte hocam kendimi sınırlamak istemiyorum fakat Google vs. Dediklerine göre django yeter bende bu mantıkla niye php ile uğraşım dedim. Senin dediğin mantık sanırım az kaynak var yabancı dil varsa halledilir demek mi oluyor

Ahmet Yüksekyayla 6 yıl

Django candır gerisi heyecan. ihtiyaç duydukça 2-3 günde kasarsın php sıkıntı etme. MVC gibi paternleri öğren gerisi kolay

Tolgahan Gözala 6 yıl

goolang öğren hemşerim nidecen dijangoyu filan

F

Syntax i hiç çekici gelmedi, sadece web için mi? Nasıl bisey biraz kendi fikrinizi söyleyebilirsiniz ?

Ahmet Yüksekyayla 6 yıl

bu gün bütün platformlar 3 üncü partilerden destekle ayakta duruyor. Client için ayrı, server için ayrı, web için ayrı, mobil için ayrı desteklere ihtiyaç duyuyor. oysa bu platform her hangi bir ek uygulamaya gerek duymadan bütün platformlara destek verebilecek. gelecek 10 yılın yegane teknolojisi olarak bakıyorum...

Fevzi Alibaşoğlu 6 yıl

Python da böyle değil mi ?

Ahmet Yüksekyayla 6 yıl

golang rc1 çıktığı anda python da ölmüş olacak

Fevzi Alibaşoğlu 6 yıl

şunu diğer platformlar için araştırın, kendi cevabınızı bulacaksınız: genel bir web uygulaması yaptınız ve kullanıma açtınız. aynı anda 200 milyon kişi sayfanıza bağlanırsa ne olur? golang daha yok mu diye sorar bir de öbür platformlara soralım!!

Fevzi Alibaşoğlu 6 yıl

Ruby Golang node. Js gibi tonla güzel güncel teknolojiler çıktı Php gelecekte ölen bir teknoloji

B

Php'nin öldüğünü neye dayanarak söyleyebiliyorsunuz merak ettim

A

Ölen bir teknoloji ölmedi daha

Botan Aykurt 6 yıl

cidden phpden diğer dillere yogun olarak geçiş var

Botan Aykurt 6 yıl

Kaynak?

Alim Teyyubgizi 6 yıl

Twitter: Ruby Node JS #

Botan Aykurt 6 yıl

Kişisel projelerı hızlıni bir şekilde halletmek için ruby Python seçilmeye başladı

Botan Aykurt 6 yıl

Php sevmem ama php ölüyor demek windows ölüyor demek gibi bir şey php ölmez tabi ben python + flask öneririm o ayrı .

E

Eyvah yine aynı tartışma

F

Php öğrenmek zaman kaybı değil, günümüzde bir çok işi halledebilirsin. Django öğrendikten sonra çok kısa sürede işler çıkarabilirsin. Bu aslında her iki dili de iyi bilenlerin kıtaslayabileceği bir durum. O yüzden yapılan yorumların bir kısmı anlamsız kalacaktır. Öğrendiğin bir dil sana mutlaka katkı sağlayacaktır.

F

Şurada stackoverflow'un 2016 anketini http://stackoverflow.com/research/developer-survey-2016 Şuradan da tiobe indexini görebilirsin; http://www.tiobe.com/tiobe_index

Sayılara bakıldığında PHP hala büyük bir yüzdeye sahip (elbette bu araştırmalar anketler farklı şekillerde yorumlanabilir) Fakat geçen yıllara göre popülaritesinde bir düşüş gözleniyor. Ama elbette hala geçerli bir dil.

Bana kalırsa python, PHP, java vs. Ne öğrendiğinin çok fazla bir önemi yok. Önemli olan yazılım konseptlerini öğrenebilmek, daha sonra bir dil ile yaptığın bir şeyi farklı bir dil ile geliştirebilmek sadece o dilin syntax'ını ve konseptlerini öğrenmene bakar.

Kısacasıa, b, c dillerine takılmak yerine bir web uygulaması nasıl çalışır, ihtiyaç durumunda nasıl scale eder, nasıl tasarlanır, veritabanı tasarımı nasıl yapılır, debug nasıl yapılır, api yazarken nelere dikkat etmek gerekir bu tarz konuları öğrenmeye çalışmak daha önemli.

C

Iste bu duzgun tasarim konusu cogu kimsenin umurunda olmuyor nedense.. Bence gercek muhendislik becerilerinin gosterilmesi gereken kisimlar bunlar.. Genelde gordugum, bu herkes icin gecerli degil tabii ki; php ile kod yazanlarin buyuk bolumu, duzgun bir tasarim yapmayi beceremiyorlar.. Demek istedigim, yazdiklarinin gorselligi degil. Projeyi bir butun olarak ele aldiginizda, backend tarafinin genelde cok ozensiz ya da hic dusunulmeden hizlica yazildigi goruluyor.

Ilker Cevher 6 yıl

Ilker Cevher Aslında bu söylediğinize ters düşen projeler var. Pfsense gibi. Bütün güvenlik duvarı ve bileşenleri php omurgası üzerinden yönetiliyor.

Mehmet Sonkaya 6 yıl

Dilden çok yazan kişinin kapasitesi ile ilgili bir durum bu. "İki tutorial okudum PHP'yi öğrendim, ekrana istediğimi yazdırabiliyorum, hemen e-ticaret sitesi yapayım" diyen "çocuk" ile yazılım geliştiriciyi bir tutmamak gerekir. Design Patternsı çok iyi bilen, PHP'de mükemmel kod yazan da var, Java'da saçma sapan hatalı, veya Python'da spaghetti kod yazan da.

Özcan Taşcı 6 yıl

Başlangıç için PHP her zaman daha iyi bence. Çok daha rahat top koşturuluyor ve genel olarak ekosisteme hazırlıyor.

Neyin nasıl çalıştığını anlayıp php ile çalışabilir hale gelince Python, Ruby gibi dillerle ilgilenilmesi gerektiğine inanıyorum.

Özetle php ile başlanmalı, devamı gelir

U

sanırım django kullanmadığın için böyle bi yorum yaptın

aliko 3 yıl

Kardeş bak sadece web istiyorsan tavsiyem js ve php olur ama ben ileride fikrimi değiştiririm diyorsan farklı bir dil öneririm python gbi

Y

çok kısır bir döngü olmuş bu yazışmalar. Gelecekte ne python ne golang ne de başka bir dilin önemi kalmayacak. Bambaşka bir dünya çok da uzağımızda değil. Bence o dünyada yerimizi alabilmemiz için a dili b dilini öğrenmekten çok daha fazlasına ihtiyacımız olacak. Sorunun cevabına gelince hangi dili kullanacağına ancak sen karar verebilirsin. Ne icin kullanacaksin ileriki hedeflerin neler. Bu sorularin cevabini bulunca kullanacagin dili de bulacaksın

G

ben şuan işim gereği ufaktan c# a başladim. Ama pythonu da ilerisi icin başlangıç adımı görüyorum. Sagolsun Umut Çakıray ve diger arkadaslar surekli yardimci oluyorlar

G

Her dilin eksileri artıları mevcut. Önemli olan hangi dil ile çalışırken zevk alıyorsun. Zevk aldığın dilde devam et, başlangıç için en güzeli bu.

H

Hosting sıkıntısı olmasa django iyi ama python barındırma işi php'ye göre zor.

M

Bir sürü django hosting sunucusu var.

M

heroku, pythonanywhere dışında hosting kim veriyor? Ben vps kullanıyorum mesela

Umut Çakıray 6 yıl

https://code.djangoproject.com/wiki/DjangoFriendlyWebHosts

Mehmet Sonkaya 6 yıl

webfaction tavsiye ederim ben.

Mehmet Sonkaya 6 yıl

Bir vps yi birden fazla Django projesinin kullanılabileceği bir sunucu yapmak için nasıl bir yol izlemeli. Farklı alan adları ile kullanabilmek için. Cpanel directadmin gibi kolayca projeler oluşturabilecek bir kontrol paneli var mıdır?

Serhan Simay 6 yıl

"Shell"den hallet dostum. Çok atla deve bir iş değil.

Mehmet Sonkaya 6 yıl

Şu Hosting işini bari yerli kaynaklarla halledebilsek bu nedir arkadaş...

F

Keşke amazon türkiye'ye gelse

Umut Çakıray 6 yıl

Umut Çakıray Türkiye'ye gelse derken? Data center açsa anlamında mı? Ben senelerdir AWS kullanıyorum Ya da ironiyi mi anlamadım?

Caner Turkezer 6 yıl

Benim isteğimi rantable bulmadı sanırım

Ferhat HaSan 6 yıl

Datacenter tabiki, ironi yok. Yasalar birçok verinin yurt dışında tutulmasını yasaklıyor (bkz. Paypal örneği) ya ne yapacağız? Ya en fahiş fiyatlarla çalışacağız, ya da bulut mantığını unutup dedicated takılacağız.

Umut Çakıray 6 yıl

Bilgisayar mühendisleri odası da siyasete yorum yapayım diye uğraşıyor. Yapsana şu sorunlarla ilgili bir dosya...

Ferhat HaSan 6 yıl

Aslında çok yazılar olmuş, bir de ben önerimden bahsedeyim. Bu konu ile ilgili çok daha iyi adamlar çok daha detaylı şeyler de yazdılar, hala ara sıra hackernews ta falan tartışılır hatta php ancak son sürümü ile baya hızlı oldu ve yenilikler geldi diye anımsıyorum. Benim diyeceğim şu. Önce PHP ile başla. Zaten bu dil ile senin yapacağın şey enterprise uygulamalarından çok (ki onları da yapabilirsin); kişisel şeyler ya da CRUD dediğimiz şeyler olacak. CRUD uygulaması ya da sitesi yaptıktan sonra, bahsi geçen her dil ile CRUD uygulaması yapma seviyesine kadar gel. O zaman hepsinin iyi / kötü vb. Yönlerini görme şansın da olacak. Ancak PHP yanılmıyorsam bu iki dilden de eski. Hala Perl ile site yapanlar var, o yüzden sen daha çok "iş bulma" açısından yaklaş. Hala yanılmıyorsam PHP ile iş bulmak en kolayı (web açısından).

T

Perl dışında C ile de cgi olarak yazılıyordu Python PHP'den önce (90'ların başı) ama web amaçlı ortaya çıkmış değil.

Özcan Taşcı 6 yıl

Özcan Taşcı dogru degil mi, python ile de cgi yapılıyordu hatta şimdi hatırladım

Tuğberk Bor 6 yıl

Tuğberk Bor Her dille cgi olarak yazabilirsin. Ancak bu web amaçlı oluşturulmuş bir dil olduğu anlamına gelmiyor. Bu nedenle özellikle C yazdım.

Özcan Taşcı 6 yıl

Python, 1980lere kadar geri gidiyor.. Php pythondan daha yenidir.. Edit: Php daha yenidir derken daha iyidir gibi birsey soylemiyorum..

I

python oturmuş eski dil anlamına mı geliyor bu dediğiniz ?

Ali Erlik 6 yıl

oturmus eski bir dil olmasaydi, linux sistemlerin pek cok uygulamasi python ile yazilmazdi..

Ilker Cevher 6 yıl

konuya açıklık getirmek istedim teşekkür ederim. Olumsuz bir cümle gibi duruyordu sanki

Ali Erlik 6 yıl

perl ve python 80'lerin sonu (python resmi olarak 91), ruby php java 95.

Perl ve python aynı yaşta desek, perl kullanan ürün sayısı ivme ile azalmakta, python kullanan ürün sayısı çok daha büyük bir ivme ile artmakta.

Diğer dillere dokunmayacağım ama şunu demem gerek, olay tamamen keyfi bir karar. PHP tutarsızlık konusunda hâlâ çok tutarlı ama hâlâ lider, java her daim yazması meşakkatli ama enterprise çok seviyor, ruby güzel ama bence python kadar değil, fakat web'de pythondan daha popüler, buna rağmen python'un kullanımı düşmüyor, yükseliyor, yükselmeye de devam edecek çünkü çeşitli sebepler, makaleler ve araştırmalar... Aradım da bulamadım okuduğum makaleleri.

U

Python, bir akademisyenin de, bir mühendisinde, bir biyoloğunda, vb bir kişinin de o günkü ihtiyacını karşılayabilen bir dil. Yanı sıra frameworkleri ile web, masaüstü vb uygulama da geliştirebiliyorsun, bu gibi sebeplerden dolayı hep revaçta olacaktır. Ama işi sadece web olan biri belki Ruby de daha memnun olur veya işi sadece hesap kitap grafik sonuç olan biri matlab kullanabilir, işi sadece masaüstü yazılım olan biri (tabi web de) C# kullanabilir.

F

Yine de bir programcı şu dilleri bilmeli ingilizce, C++, C#, php, Java, Python, Delphi

F

2016'da delphi'yi ne için kullanacağız bir de bence javascript'i de bilmeliyiz, tekel dillerden hiç hoşlanmam ama mecburiyet de olsa js şart.

Umut Çakıray 6 yıl

js py java yeterli bence, belki bir de go

Umut Sayıs 6 yıl

go ne için? Concurrency için js de py de gayet yerinde. Rust bence go'dan daha gerekli listene

Umut Çakıray 6 yıl

performansın problemli olduğu durumlar için, c++ fazla teferruatlı malum, go da baya popi bu aralar. Neden rust daha gerekli

Umut Sayıs 6 yıl

Rust neden gerekli ?

Botan Aykurt 6 yıl