Neden php, python dan daha hızlı iken web alanında python daha popüler? Python hızlı mı? Diğer popüler dillerden(java,..) tek farkı basit olması mı? GoLang mı Python mı? Web development için python öğreniyorum ve machine learning, big data da bilgi sahibi olmak için Python u seçtim. Doğru seçim mi? Bildiğiniz herhangi bir soruya veya sorulara cevap verirseniz sevinirim.
Eren Çınarlı
E
python webde php'den daha populer degil
Python sadece Data alanında mı ünlü?
Şu anda kullandığın facebook bile php ile yazıldı Php'nin ne kadar popüler olduğunu anlayabilirsin. Python'un arkasında Google olması nedeniyle bir popülerlik havası var
ÖMer Dekarasyon facebook ilk PHP ile yazıldı ama şuan daha çok c++ ve javascript kullanıyorlar
Yooooo c++ filan kullandıkları doğru değil. HipHop Virtual Machine sadece C ve C++ ile geliştirildi. facebook Php ile geliştirildi ve adamlar php yerine benzerlik taşıyan Hack dilini geliştirdi HHVM veya Hack Language diye aratırsan bulursun. Hangi programlama dilini kullandığının normalde bi anlamı yok önemli olan amacın ve ne için kullanacağın. Çok basit bir şekilde şöyle bir örnek vereyim köy yolunda araba kullanacak bir adam gidip Honda Civic almaz Toros benzeri bir araba alır. Bu gibi örnekler çoğaltılabilir. Senin amacın bir CPanel gibi birşey filan yazmak ise C ve C++ sana hitap eder. Ticari amaçla masaüstü uygulamalar yazacaksan C# sana hitap eder. Ancak büyük çaplı projelerde görev alma amacın varsa Java gibi gibi Her birinin avantajı ve dezavantajı vardır önemli olan bir alanda uzman olmaktır...
o kadar çok sormuşsun ki okurken yoruldum.
Tek seferde sormayı tercih ettim Sadece birini veya ikisini cevaplayabilirsiniz
Python, Php'den daha popüler değil. Zaten web için genelde Python değil, Django, Flask gibi frameworkler kullanılıyor.
Python derken freamworklerini kastettim
Python hızlı. Bayaa hızlı
Flask ve Django gibi freamworkler için geçerli mi bu?
Evet geçerli.
Phalcon da epey hızlı
python > core php
pure python ile pure php farklı dünyaların script dilleri zaten. Ama dersen ki django vs phalcon, üzgünüm ama phalcon tokatlar gibime geliyor.
Her dilin kendine göre üstünlükleri olabiliyor. Python Java'dan daha basit değil. Yazımı bazı noktalarda daha kolay. Her değişkeni baştan tanımlaman gerekmiyor. Ama indentation konusuna dikkat etmek gerekiyor.
Big data için Python kullanabilirsin ama bu araçların bir çoğu Java tabanlı. Hbase, Hadoop, Nutch, Pig, Zookeper gibi Apache lisanslı ürünler kullanacaksan Solr/ Elasticsearch dahil. Hepsi java tabanlı programlardır. Python la iletişim için thrift server kullanman gerekir ki bu da işini yavaşlatır.
Özetle: Big data işine gireceksen, kullanacağın araçların native diline (şu anda java oldukça baskın) hakim olman daha faydalı olur.
Uc cok farkli konuda ugrasiyorum. Hepsinde de backend flask sectim.
Python başlangıç aşamasında öğrenmesi nispeten daha kolay.
Data Science ve Scripting için Python. PHP'nin market payı kimsede yok web sektöründe, o konuda yanlışın var.
Şu popülerlik sevdası bir bitmedi gitti. Web'i ögrenmek, bigdata'yı öğrenmek, machine learning ögrenmek sadece bir iki tool öğrenerek yada dil öğrenerek olmuyor. Bunların arkasında ki paradigmalara odaklanın gerisi her dil ile yapılır
Bence iyi bir yazılımcı, farklı bir kaç dil kullabilmelidr.
Bir projede kodlarin bir kismi matlab. Matlabdaki kodlari c++ ile yazip, python modulu haline de getirecegiz.
Yani yeni projelerde yalnız 1 dil yetmiyor Her alanı için farklı dil kullanılıyor öyle mi
her zaman değil.
Duruma gore degisir. Projenin cogunu scipy ile yazabilmistik. Ama devaminda hiz acisindan problem cikabilir
ben bir yazılım ya da dil seçerken, popülerliğine değil kominitesine bakıyorum. Topluluğu sağlamsa, yaşadığın bir çok sorunu çözebilirsin. Topluluğu kısıtlı olan dillere, özellikle başlangıç aşamasında bulaşmamak lazım.
Benim yazılım dillerinde tabanım var Birçok dilin temel kısımlarını biliyorum Şuan ki aradığım dilin web site backendi de yazabileceğim ve kendi alanımda data&network gibi alanlarda uğraş edineceğim bir dil olmasını istiyorum Bu yüzden pythondan ilerlemeye karar verdim Hem kolay olması hem de hızlı olması beni python a itti Doğru seçim mi sizce?
ben Django yazıyorum. Şahsen memnunum.
Fakat bir projede beraber çalışabilecek yazılımcı sıkınttısı çekiyorum sürekli. Türkiye'de Django bilen az.
Ayrıca her müşteri Django gibi bir Frameworkle çalışmayı kabul etmeyebilir. Server sistemi farlklı. SSH yetkisi olmayan hosting'de barıdıramazsın. Şirket server'ında sana SSH yetki vermek istemezler.
Flask mı Django mu konusunda da çok yer okudum. Django daha gelişmiş ve Flask dan daha zor diye biliyorum. Bu yüzden Pythondan ilerlersem başlangıçta Flask öğrenmem gerektiğini de söylüyordu birkaç yerde
Istediklerim için bana Java yı öneren oldu Sizce Java mı Python mu?
Hic bir dil kolay degil bence (ve ya zor kisiye gore deyisir) zor yani kadun yazilmasi. Yani algoritmi her dilde aynu kuruyorsun. Mesee print yerine system. Out. Print yazmak. Hangisi kolay?
Haklısın
"syso"
shortcut var diyorsun yani
syso eclipse demi? Netbeansda sout yazardik (ben yapamazdim ama olmazdi nedensen )
Hız göreceli bir kavramdır güvenlik gibi yazandan etkilenir. Devir optimizasyon devri. Veri analizi data mining gibi konularda populer olabilmenin sırrı modüler (mecazen değil gayet şekillendirilebilir olmaktan geçiyor) hız için go ya da c++ arka planda kullanılanılabilir. Ne Python ne de Ruby daha basit diller değiller. Sadece daha akılda kalıcı pratik okunabilir ve esnekler
"Benim yazılım dillerinde tabanım var Birçok dilin temel kısımlarını biliyorum Şuan ki aradığım dilin web site backendi de yazabileceğim ve kendi alanımda data&network gibi alanlarda uğraş edineceğim bir dil olmasını istiyorum Bu yüzden pythondan ilerlemeye karar verdim Hem kolay olması hem de hızlı olması beni python a itti Doğru seçim mi sizce?" Buna ne dersiniz?
Önemli olan mutlu olman. Bireysel projelerde rahat ve yaratıcı olduğun dil en iyisidir. Tabi kurumsal bir yapıda ekip ne derse o dilde yazıyorsun.
Teşekkürler
Go&Java
Açıklama yapar mısın
İkisininde kullanıldığını alanlar çok geniş bir girersen her alanda bişeyler yaparsın
profil fotoğrafından yorumunu okuyamadım bakdıkca sinir geliyor bu yorumu nasıl yazdığımı bile bilmiyorum
Machine learning ve big data'nın olsa olsa %10'u kullandığın programlama diliyle alakalı. Zaten tercih için 3-4 tane saçenek var. BüyükleriR, Python ve Java. Üçü de güzel diller. Python güzel seçim bu üçü arasından.
Teşekkürler
webde photon doho hozlo demek saçmalık
Neden php peki?
Diller hakkında biraz bilgisi olan bile cevabını bilir.
flask ile yazilmis mikroservislerin uygulama buyuklugu php ile verilecek olan ayni servise gore cok kucuk kaliyor. Bu durumda ayni sunucuda daha fazla flask prosesi calistirmak mumkun.. Bu durumun sonucu da php'ye gore ayni zaman diliminde daha fazla request cevaplamasi olmaz mi?
Ozaman c++ la yazalım hız istiyorsanız
yerine gore olabilir.. Ama python zaten cogu kutuphaneyi c/c++ ile yazilmis kutuphanelerden wrap etmistir..
Kim öyle dedi?
hiz denen sey tek basina dilden gelmez.. Arka plani duzgun kuramamissaniz, hangi dili kullanirsaniz kullanin, yavas calisabilir..
aynen ben de böyle dedim ve ben phyton a nazaran daha yavaş bir dil kullaniyorum
ayrıca ruby bir projemi mruby ile derleyebilir ya da direkt go ile entegre edebilirim
yıkarda bir yoruma yazmıştım. Aynen yapıştırıyoum:
Hızın önemsiz olduğunu söylemiyorum ama olaya sadece hız açısından bakmamak lazım. Şu tabloya bakınca, iki framework açısından objektif olarak hangisini seçersin deseler, adına bile bakmadan soldakini seçerdim. https://stackshare.io/stackups/django-vs-phalcon
Babam boyle pasta yapmayi nereden ogrendi?
Guido Van rossum #
En güzeli html. Her yerde çalışıyor hemde çok hızlı.
Son kullanıcı açısından bakarsak projenin ne ile kodlandigi pek önemli değil. Dillerin de birbirine karşı çok önemli hız farkları yok. Günümüz sunucu sistemleri ve DSL leri de yeterince hızlı. Hız backend geliştirme sırasında kullanılan tool lar in gücüne göre değişiyor. Biz projelerimizde Python kullanıyoruz. Matlab, Scipy, numpy, django ile cozemedigimiz problem olmadı.
Gönül ister ki daha ileri seviye konuları konuşalım. Ama bu sorular sonsuz döngü olarak hayatımızda.
İki dili de yıllarca kullandım. Php'de yarattığım esnekliği Python da yaratamadım. Ama Php'de de çok kanallı işler yapamadım.
Belki başkası da tam tersini yaşamıştır. Bence olay dilde değil. Sene 2017, artık her dil gelişmiş. Ama herkesin mantığı farklı çalışıyor. Hangi dilin kural sistemi ve mantığı sana daha uygunsa, en hızlı ve en süper dil o.
python ve flask ile yazdigim yapilarda ayni siniflari hem web backendinden, hem de desktop uygulamasinda kullanabiliyorum.
karşılaştırma terimleri anlamsızdır.
Aslında şu biraz sorularına cevap olabilir
https://www.python.org/dev/peps/pep-0020/