Robinson sertifikası mı? yoksa Gastronomi M.S. bölümü mü iyidir?

Aşçı arkadaşları bi adım öne alabilir miyiz? Çok önemli bi konu hamkında danışmak istiyorum. Lise son erkek kardeşim var, böyle bir eğitime girmeye hak kazandı. Sizce gastronomi okuması mı daha mantıklı ve getirisi fazla olan bir şey yoksa böyle bir eğitim programı mı? Ben üniversite okumasını istiyorum aslında ama emredici bi tutum sergilemiyorum, hangisi onun için iyiyse o olsun istiyorum. Bu otel "Yabancı dil öğrenirsen yurtdışına da aşçı olarak gönderebiliriz seni." gibisinden konuşmuşlar, gerçekten imkanları fazla mı? Mesela bunu okuyup ardından gastronomi de okusun der misiniz? Bu konu hakkında bilgilerinizi rica ediyorum, teşekkürler şimdiden.

com-lu5ki0xgoz5z4irvz80b.jpg
com-x1aold4gc46qrhn5m7lr.jpg
A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
17
17 CEVAP

Merhaba, yazınızı inceleyerek okudum. Bir Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencisi ve direk sektörden biri olarak; Öncelikle bizim sektörümüzde eğitimin ve bilginin her türlüsü makbul lakin kardeşinizin geleceği söz konusu olduğu için stratejik tercihler yapmakta fayda var. Gastronomi ve Mutfak Sanatları şuan çok revaçta fakat bu durum uzun sürmeyecek. Her sene yeni bir bölüm açılıyor ve şuan hemen hemen bütün üniversitelerin yüzde 70 inde Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü var. Bu da çok fazla bir mezun demek. Evet iş alanları çeşitli ve önü asla kapanmayacak sektör fakat Türkiye de inanın her iş kolunun ömrü çok kısa. Bahsettiğiniz bu eğitim programı anladığım kadarıyla Robınson Otellerinin turizm sektörüne personel kazandırmak amacı ile MEB iş birliği ile tasarladığı bir proje. Eğer bana sorarsanız bir bölüm ve üniversite eğitimi(eğer doğru tercihler yapılabilirse) kurslardan her zaman daha faydalı. Bu kursun meslek garantisini veriyor olabilirler fakat ilerde durum ne olur bilinmez. Bir gastronomi bölümünü bitiren biri ile belki de mutfaktaki yeteneklerini görmeden dahi sadece diploma olduğu için kıyaslanacak kardeşiniz. Ve elbette öğretmenlik gibi imkanlar da yine gastronomi bölümünde, fikrini değiştirip mutfakta devam etmemek isteyebilir. Gastronomi eğitimi 4 yıllık eğer okulunuzun da imkanları iyi ise muazzam bir eğitim, 2 yaz stajı var, kendisi de çalışabilir ve o yaz mevsimlerinde gayret gösterirse mutfakta rütbe atlayabilir. Yabancı dil ingilizce diğerleri vesaire erasmus ve work and travel yaptığında hatta hiç gidemese dahi kendisinin geliştirebileceği diller. Yani demem o ki evet kulağa güzel geliyor olabilir fakat ben bir gastronomi eğitimi ile karşılaştırmazdım, risk almazdım ve eğer ilgim varsa mutfağa önü kapanmadan güzel bir üniversiteye girerdim. Her zaman üniversite eğitimi daha öndedir diye düşünüyorum. Sektör ile alakalı konularda her zaman danışabilirsiniz zevkle yardımcı olurum http://ogrencikariyeri.com/haber/gida-sektorune-marjinal-bir-bakis-gastronomi-ve-mutfak-sanatlari-bolumu şuraya da bölümümle alakalı yazdığım kafanızdaki tüm soru işaretlerini gidereceğini tahmin ettiğim bir yazı bırakıyorum. Umarım yararlı olmuştur

L

Gerçekten çok, çok teşekkür ederim. Kardeşime de okutacağım yazdıklarınızı. Bir yandan istediğim türden bir yorum geldiğini de söylemem gerekli çünkü akademik bir eğitimin onun adına çok daha iyi olacağını düşünüyordum ben de. Yazınızı yorumlara cevap verdikten sonra hemen okuyacağım, kaleminize sağlık şimdiden.

Ali Bakirsoy 6 yıl

Ne demek, ben teşekkür ederim. Türkiye de bölümlere gerekli değer verilse, kontenjanlar azaltılsa, mutfağı olan olmayan her üniversitede bölüm açılmasa inanın ben de derdim ilk o eğitimi alsın ve sonra gastronomi okusun diye, fakat ne yazık ki bu bölümün de önü kapanacak. Ve mutfak da her zaman kardeşinizin ilk tercihi olmayacak. Kardeşiniz Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünü seçerse diploması ona Şef/Aşçı İlgisine ve Yeteneğine göre Branş Şefi(Pastane Şefi, Soğuk Mutfak Şefi..-) Öğretim Üyesi Liselerde ve Kurslarda Yiyecek-İçecek Dalında Öğretmen Gurme Televizyon Programcısı Yemek Dergisi Yazarı Yemek Fotoğrafçısı Yemek Stilisti İşletme Sahibi F&B Müdürü Restoran Koordinatörü olma şansı tanıyacak.

Leyla Soysal 6 yıl

Leyla Soysal Dediğiniz gibi üniversite bölümü çok çok daha yararlı duruyor. En kısa zamanda derslere yoğunluk vermesi gerekecek sanırım.

Ali Bakirsoy 6 yıl

Aynen öyle. Fakat en başta da yazdığım gibi şehir ve bölüm çok önemli birçok etken var seçiminde. Şöyle özetleyeyim. Gideceği okulun mutfağı varmı? Öğretim üyeleri nasıl? Okul gastronomi alanında aktif mi çok sayıda misafir ağırlıyor mu? Turizm bölgesi mi? Mesela gastronomi söz konusu olduğunda bir Gaziantep ile Nevşehiri aynı tutamazsınız, Antep muazzam bir mutfak fakat iki şehirde de bölüm var. Belki ilerde bu konuda soracak birilerini bulamazsınız yardım gerekir diye söylüyorum, dönüp buraya bakarsınız; Her üniversiteden tanıdığım arkadaşlarım ve öğretim üyeleri var. Devlet olarak Eskişehir Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi benim önerilerim. Kendisi sosyal ilgilerine göre seçsin

Leyla Soysal 6 yıl

Leyla Soysal Gaziantep'liyiz biz, kardeşimin Gaziantep'e çok dönmeyi istediğini sanmıyorum. Yine de tabi üniversite seçimi tamamen kendi ilgilerine yönelik olacak, bahsettiğiniz akademik araştırmayı kendisine yaptırıp bilinçli bir tercih yapmasını sağlamaya çalışacağım.

Ali Bakirsoy 6 yıl

Çok güzel, o halde umarım onun için en iyisi olur

Leyla Soysal 6 yıl

Leyla Soysal Umarım, yardımlarınız için çok teşekkür yeniden.

Ali Bakirsoy 6 yıl