Şiveli, yöresel ağızla, konuşan kişiler size sempatik gelir mi?

Yöresel ağızla konuşanlar hakkında ne düşünürsünüz? Doğal olduklarını düşünerek sempati mi duyarsınız, Türkiye türkçesini düzgün kullanmadıklarından antipati mi duyarsınız ?

B
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
54
54 CEVAP

Ben Türkçe Öğretmenliği okuyorum. Türkçe'yi de düzgün kullanmaya çok gayret ediyorum. Napıyon yerine ne yapıyorsun gibi yazılı dil kullanımını günlük dil gibi kullanıyorum. Buna rağmen şivem var. Yani şöyle Türkçe'yi düzgün kullanmama rağmen bir doğu şivem var. Şive, bence daha çok boğaz yapısı ile alakalı. Yani ben asla napısen/napıyon demememe rağmen belirgin bir boğazdan gelen şive mağduruyorum. Ne yapacağımı bilemiyorum.

F

Anadili Türkçe olmayanların gırtlak yapısını düzeltmesi oldukça güç. Doğru ve anlaşılır Türkçe ile konuşmak yeterli zaten.

Nihal Seğmen 6 yıl

Öğretmenim bu bahsi geçen terimin adı şive değil de ağız değil mi acaba ?

Evren Sal 6 yıl

Ağız, doğru.

Nihal Seğmen 6 yıl

Dili olduğu gibi kullandıktan sonra küçük ses farklılıkları çok şeyi değiştirmiyor ama “cismi döndermek” ile kafayı bozan hocamız yüzünden büyük çoğunluk derse odaklanamıyordu sonuç%80 kaldı bunun gibi daha çok örnek var gerçi

Neslihan Nilden 6 yıl

Evren Sal teşekür ederim. Değiştiriyorum.

Fatoş Eşberk 6 yıl

Bence sizin şiveniz değil aksanınız bozuk

Recep Yargan 6 yıl

Diksiyon uygulamaları var. Bir dönem önce büyük bir sabırla her gün tekrar edip sonrasında da yarım saat sesli kitap okurdum maalesef sorun olarak gördüğüm şeyden kurtulamadım. Bu yüzdem ben de çok takıntılıyım düzgün dil kullanım konusuna.

Fatoş Eşberk 6 yıl

Aksan halkların diğer dilleri konuşma şeklidir. Genç öğretmenimizin anadili Kürtçe olabilir. Türkçe’yi Kürt aksanıyla konuşuyor olabilir. Bu aksan bozukluğu değildir.

Evren Sal 6 yıl

Türkçe öğretmeni şive, ağız gibi kavramları bilmiyor, yazııkkk....

Abdulkadir Apaydın 6 yıl

Abdülkadir kişiselleştirmeden tartışın lütfen. Uyarı aldınız.

Nihal Seğmen 6 yıl

Abdulkadir Apaydın linç yok lütfen

Evren Sal 6 yıl

Nihal Seğmen bunun için uyarı mı aldım? Güzelmiş ya. Bi eğitimcinin yanlışını söylemek kişiselleştirme değil duyardır.

Abdulkadir Apaydın 6 yıl

Evren Sal yanlış anlaşıldıysam özür dilerim. Amacım linç değil.

Abdulkadir Apaydın 6 yıl

Eğer aşağılama ile söylerseniz uyarı alırsınız. Ancak bilmeniz gerekiyor bunu deseydiniz almayacaktınız. Üslubunuza dikkat etmelisiniz.

Nihal Seğmen 6 yıl

Abdulkadir Apaydın farkındaysanız Türkçe Öğretmenliği okuyorum diye bir cümle kurmuşum. Henüz başındayım. Elbetteki hatalarım olur. Bakın tavrınız çok yanlış. yukarıda bir arkadaşımız bu yanlışı bir yazıklama getirmeden ifade etti kendisine teşekürlerimi ilettim düzelttiği için. Burada ben bir eğitimci değil bir eğitimci adayıyım.

Fatoş Eşberk 6 yıl

Nihal Seğmen bilmeniz gerekiyor bunu diyince cümlemin anlamı veya yapısı mı düzeliyor? Aşağılama da yoktu orada. Türk vatandaşı olarak geleceği inşaa eden bir eğitimcinin, eğitiminin eksik veya hatalı olduğunu söylemek, aşağılamak mıdır ?

Abdulkadir Apaydın 6 yıl

Abdulkadir Apaydın abi sürüklenip gelirler peşinden kartopu gibi olur tepki heves kırarız. Karıştırılabilir yakın terimler yapıcı onarıcı eleştiri yapma taraftarıyım. yönetici değilim çok ciddili konuştum ama şahsi fikirlerim.

Evren Sal 6 yıl

Fatoş Eşberk hata elbette olur ben de hataya parmak bastım. Ne var bunda? Gerçekleri söyleyince neden alınan bi hale geliyoruz? Amacım ne sizi aşağılamak ne de incitmekti. Tekrar kusuruma bakmayın.

Abdulkadir Apaydın 6 yıl

Eksik olduğunu söylemekte bir beis yok. Yazık, tüü kaka demek ise uyarı sebebi. Devam etmeniz engel sebebidir. Bu tarz ifadeler rencide edicidir. Rencide edici söylemler iletişimi engellediği gibi gördüğünüz üzere kişiselleşen polemiğe çevirir. Müstakbel öğretmenimiz oldukça güzel açıklamış aradaki farkı. Türkçe’yi imlaya uygun konuşmak ve yazmak yetmiyor maalesef sağlıklı iletişim kurmak için, üslup da önemli.

Nihal Seğmen 6 yıl

Abdulkadir Apaydın lisans düzeyinde eğitim veren bir çok eğitimci dahi yanlış terimi, bağlamı kullandığına meredeyse her gün şahit oluyorum/oluyoruz. Hayatın en önemli hatası ağız yerine şive dememmiş gibi bir durum sergilemeniz çok saçma. Geleceği inşa eden bir eğitimcinin de tam donanımlı bir robat değil bir insan olduğunu da bilin lütfen.

Fatoş Eşberk 6 yıl

Evren Sal bu konuda haklısınız. Biraz daha nazik bir dil kullanabilirdim ama zoruma giden “kişiselleştirme, aşağılama” gibi kavramlarla, bu platformun yöneticisinin uyarı vermesi.

Abdulkadir Apaydın 6 yıl

Hatanızı kabul etmenize rağmen uyarı verilmesini haksızlık gören zihniyetinize hayranlıklarımı belirtmek isterim. İyi tartışmalar arkadaşlar.

Nihal Seğmen 6 yıl

Nihal Seğmen Tüü kaka diyen oldu mu? Ben sadece gelecek nesil adına üzüldüm. Yazık kelimesi de yakınma olarak kullanıldı. Bence siz iletişiminizi gözden geçiriniz.

Abdulkadir Apaydın 6 yıl

Karar verin üslubunuz hatalı mı değil mi? Bir öyle bir böyle olmuyor malum.

Nihal Seğmen 6 yıl

Fatoş Eşberk biliyorum zaten. Siz de insan olduğunuzu ve eleştiri, tepkilerin gelmesini normal karşılayın, hemen alınganlık yapmayın. Müstakbel eğitimci olarak sizin gibi insanları daha donanımlı görmek istemek benim ayıbım değildir. Ben sadece daha güzel yarınlar istediğim için....

Abdulkadir Apaydın 6 yıl

Üslubunuz hatalı ve rencide edici olduğu için uyarı aldınız. Tu kaka da bir ünlemdir Hala nesillere acıdım diyorsunuz ) abdulkadir tartışmanın bu kolunu bitirelim lütfen. Genel yorumda devam edebilirsiniz.

Nihal Seğmen 6 yıl

Nihal Seğmen yönetici de çocuk gibi üslubum yanlış değil ama hatalı buldum sebebi yanlış anlaşılma. Yoksa gayet yerinde tepki verdim...

Abdulkadir Apaydın 6 yıl

Hatası olan düzeltirler yani ne bu çocuk gibi herşeye alınma, hemen bi karşı tepki.

Abdulkadir Apaydın 6 yıl

abdulkadir kurduğunuz cümlelerin sorumluluğu sizin, onu üstlenmiyoruz maalesef. Akıl süzgecinden geçirmeden lap diye yazmanız sonucunda tepki doğuyorsa uyarı alırsınız. İtham etmek de kişiselleştirmektir. Kişiselleştirmek yasak. Son uyarınızı aldınız.

Nihal Seğmen 6 yıl

Abdulkadir Apaydın Türkiye Eğitim Sistemi'nde bu tür konular kitap bazlı olarak anlatılıyor. Şu an ben herhangi bir kitaba bakmadan bir yanlış yaptım. Demem odurki gelecek nesil için endişelenmenize gerek yok zira gramer ve yazılı dil kurallarını sistemin vereceği kitaplara göre öğreteceğiz bu durumda da bizim bir yanlışımız olmayacaktır. Gelecek nesil için endişelenmemiz gereken daha mühim konular mevcut. Kşisisel hedefim de zaten bunları kendilerine edimlemek. Ve alınmadığımı da ikinci bir ek diye belirtiyorum.

Fatoş Eşberk 6 yıl

Nihal Seğmen ilk uyarıyı aşağılama olarak verdiniz. O cümlede ne gibi bi aşağılama buldun, sayın yönetici?

Abdulkadir Apaydın 6 yıl

Fatoş Eşberk demek istediğim bu. Hata düzeltilir, düzeltilen de böyle kendini ifade eder, dünya güzelleşir. Diğer türlü yönetici araya girip yok aşağılama falan gibi ithamlarla ortam germesin.

Abdulkadir Apaydın 6 yıl

Nihal Seğmen tepki doğmadı. Siz lap diye süzgeçten geçirmeden yazınca herkes gerildi.

Abdulkadir Apaydın 6 yıl

Kendimi tekrar etmekten hoşlanmıyorum. Ayrıca sıkıldım. Tekrar tekrar okumalısınız anlamak için ki defaatle açıklamışım. Bir eğitimci olarak naçizane tavsiyem bol bol okuyun. İyi günler.

Nihal Seğmen 6 yıl

Getirdiğiniz yazıklama bir aşağılamaydı ama kabul etmeseniz de çünkü ileriki evrelerde de genç nesiller için üzüldüğünüzü beyan etmeniz de tuz biber oldu aşağılamaya... Ama tabiki de emin olun benim için sorun yok.

Fatoş Eşberk 6 yıl

Fatoş Eşberk teşekkür ederim. Aşağılama değildi orada ki niyetim. Gelecek nesilleri eğitecek olan eğitimcinin yanlışını görünce, yakınmak veya söylenmek aşağılamak mıdır ?

Abdulkadir Apaydın 6 yıl

Fatoş Eşberk ben size nasıl eğitimcisin mi demişim yoksa böyle eğitimci mi olur demişim? Bence aşırı hassaslaşmış, alıngan bi toplum olduk.

Abdulkadir Apaydın 6 yıl

Tekrar ediyorum sorun yok. İyi günler.

Fatoş Eşberk 6 yıl

Şimdi baktım da ben de Türkçe öğrt. Okuyorum. Deu farkını buradan anladım.

Noyan Küsmenoğlu 6 yıl

Noyan Küsmenoğlu kaçıncı sınıfsınız? Biz henüz öyle terimlere gelmedik. Bu arada artık açıklamak gerekiyorsa şayet ben anadolu çıkışlı ve lysden 432 puan almış biriyim. Dokuz Eylül"ü maalesef kendim tercih etmedim 429 ile kapattığına göre. Ayrıca şive ağız ve dil aileleri bölümü 9. sınıf müfredatında haliyle unutmuş/karıştırmış olmam çok normal. Keşke bu kadar ufak şeylere takılıp kalmasak ama işte olmuyor zannımca

Fatoş Eşberk 6 yıl

1.sınıf öğrencisiyim ben de Anadolu lisesi mezunuyum bende iki puancık fazla almışım senden. Çağdaş Türk Dil ve Lehçeleri konusunu Reşit Rahmeti Arat, Talat Tekin ve TDK görüşlerini Ses bilgisi dersinde işlemişsinizdir muhtemelen. Hangi üniversiteydi senin?

Noyan Küsmenoğlu 6 yıl

Hayır, gördüğümü hatırlamıyorum. Okula gitmediğim bir döneme de denk gelmiş olabilir. yukarıdaki tavrınız daha çok "sidik" yarışı olduğundan dolayı ben durumu açıklama gereği duydum. Kusura bakmayın bir DEU farkı ile şiveyi benden daha iyi biliyormuşsunuz, hayatınız boyunca da "şey"in ayrı mı bitişik mi yazıldığını veyahut "yalnız-yanlız" kelimelerini karıştırma durumunu da hiç yaşamamışsınızdır. Ee durum burada ne? Ağız yerine şive demem mi? Ne büyük problemler ile uğraşıyorsunuz/uz..

Fatoş Eşberk 6 yıl

Umarım biri daha atlamaz Türkçe Öğretmenliği bölümü okumasına rağmen şive ve ağız terimlerini karıştırıyor diye. Zira üstüne basa basa söylüyorum; sosyal medya da dahi yazısına dikkat etmeyen bir mecrayız biz. Burada bu duyarı- en azından şahsım üzerine- kasmayalım

Fatoş Eşberk 6 yıl

Sadece şunu söyleyeceğim küçük detaylar önemlidir. Belki de bu kadar tartışmadan sonra artık karıştırmazsınız. İyi yönünden bakın.

Noyan Küsmenoğlu 6 yıl

Arkadaşlar yeter.

Nihal Seğmen 6 yıl

Hayır belki de karıştıracağım. Keşke sizin de hayatınızdaki değerler bu kadar ucuz olmasa. yukarıda demiştim bir eğitimci olduğumda konu öğrencilere şive değil de ağız olduğunu öğretmekse tüm bunlar devletin vereceği öğretmen kitabında olacaktır. Yani karıştırma durumu söz konusu olmaz. Diyorum daha farklı şeyler öğretme derdindeyim.

Fatoş Eşberk 6 yıl

Nihal Seğmen ben yorumu sileceğim. Şu an karıştırdığıma o denli pişmanım anlatamam.

Fatoş Eşberk 6 yıl

Hata olur, hatanı gayet güzel bir tavırla düzelttin zaten. Ama insanımız kendi hatalarına bakmadan başkasına yüklenmeyi sever. Öyle kendini daha mükemmel hisseder çünkü. Halbuki en basit imla kurallarından bihaberdir. Ben de edebiyat öğretmeniyim. Öğretmenlik artık meslektaşların tarafından dahi yıpratılacağın bir meslek. Hoş geldin.

Nihal Seğmen 6 yıl