Trakeostomi nedir?

Heimlich (hemlik) manevrasının ne olduğunu bilirsiniz.
Boğaza kaçan ve nefes yolunu tıkayan bir cismi çıkarak hayat kurtarmaya yarayan bir ilkyardım yöntemidir.

Peki boğazına yabancı cisim kaçıpta boğulan birini heimlich manevrası ile de kurtaramadık, cisim çıkmadı. O zaman bu kişiye Trakeostomi uygulayabilir miyiz?

Trakeostomi: Boğazda, gırtak seviyesinin altından nefes borusunda küçük bir kesik şeklinde delik açarak Yapay Bir Hava Yolu Oluşturma yönetimidir.

com-fodewadmjx9ipq7163cw.jpg
com-ptxvd9emwi2jci9liy2y.jpg
D
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
18
18 CEVAP

İlk yardım eğitimimi 2 ay önce Kızılay'dan aldım. Heimlich manevrası işe yaramadığında ve hastanın solunumu durduğunda başka bir işlem yapılmadan Temel Yaşam Desteğine (suni teneffüs/kalp masajı) başlamamız gerektiği söylendi. Çünkü ilk yardım ilaçsız/operasyonsuz müdehaledir. Boğazda soluk borusunda delik açmak gibi yöntemler ilk yardım değil acil yardımın konusu olup sadece hekimler tarafından yapılabilir. Aksi halde yapan için hukuki bir risk yaratır.

E

Heimlich manevrasıyla soluk yolu açılamayan hasta/yaralıya temel yaşam desteği uygulanamaz. Öncelikle soluk yolunun açılması gerekir. Heimlich manevrasıyla soluk yolu açılamadığı takdirde suni teneffüsle trakesini tıkayan maddenin akciğer loblarından birine itilmesi için hava basıncı uygulanır. Soluk yolu kısmi olarak açılırsa temel yaşam desteğine başlanır. Yine de açılmaz ise mecburen trakeotomi yapmak gerekebilir.

Vedat Altuner 5 yıl

Eğitimi almış kişi belli oluyor. Dediğiniz %100 doğru.

Murat Iğde 5 yıl