Türk Edebiyatının en başarılı bulduğunuz (sevdiğiniz değil) 5 adet roman isteyeceğim sizden, kısaca sebepleriyle. Hem görenlere teşvik olur.
1) Saatleri Ayarlama Enstitüsü/ Tanpınar.
Ülkenin en zor yıllarında yanlış modernleşmeyi ve jakoben devrimleri muhteşem bir mizah ile hicvetmesi eşsiz yapıyor bu eseri.
2)Tehlikeli Oyunlar/ Ataycığım Oğuz.
Topluma karşı yabancılaşmayı en kuvvetli şekilde kaleme almıştır. Öyle ki okunduğunda halen yabancılığımızı hissederiz. Mizahı devrim niteliğindedir. Monolog metin yaratmada öncül romandır.
3)Aylak Adam/ Atılgan Yusuf.
" İşte yirminci yüzyıl bu! Asfalta kusmak!" cümlesi yeterince açıklayıcı olsa da, edebiyatımızın biraz Oblomovu biraz da Mearsault'u olur kendisi. Başucu kitabıdır.
4) Miskinler Tekkesi/Reşat Nuri Güntekin
Bir insan nasıl dilenci olur? Lüzumsuz adam anlatılarının en muhteşemi, romantizmden en uzak olanı.
5) Yalnızız/ Peyami Safa
Psikolojik roman nedir? Sorusunu tamamıyla karşılayan bir roman. Dünya için Karamazov Kardeşler ne ise, bizim edebiyatımızda Yalnızız odur.
1 ve 5 benim listemde de var, aynı sıralama da değil gerçi
E hani diğerleri
yazacağım
o halde diğerlerini de söylüyorum. Benim için tabii bir numara da Ruh Adam var. Korkuyu Beklerken ve Acımak da bir sonraki önem sırasındalar
Korkuyu beklerken öykü ama efenim.
önemli değil benim için bu listede
Vallahi ben de çok severim ama roman listesine neden alıyorsun
ya ne bileyim en önemli bulduğunuz 5 eser demedin mi ne fark eder şimdi beni kırıyorsun
Seni kıracağıma Miskinler tekkesini kırarım. Demiryolu Hikayecileri roman gibi zaten
teşekkür ederim. Acımak kitabını lisedeyken okumuştum sanırım ya da daha önce emin değilim. Kitabın sonuna geldiğimde babam yan koltukta televizyon izliyordu ben de yorganın altına girip sessiz sessiz ağlamıştım. O aklıma geldi şimdi...
Düşündüm de ben de niye hiç ağlatıcı tesir etmediler diye