VPN kullanmak güvenlik ilizyonu mu? Neden evet ya da hayır?

Off-Topic(Belkide değil)
VPN kullanmak güvenlik ilizyonu mu? Neden evet ya da hayır?
Teşekkürler..

M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
19
19 CEVAP

Örneğin, isveç yasalarında log tutma gibi bir zorunluluk olmadığından vpn sağlayıcılar "kesinlikle log tutmuyoruz ve kesinlikle verilerinizi monitör etmiyoruz" şeklinde serbest piyasadan müşteri kapmaya çalışıyorlardı.
İsveçte durum hala bu şekilde midir bilmiyorum bu bahsettiğim 2 yıl önceydi. Keza KKTC, log tutma yasası mevcut değil ve log tutmadığını iddia eden vpn sağlayıcılar mevcut.
İziniz sürülemesin istiyorsanız log tutma yasasının olmadığı ülkelerden vpn hizmeti satın alabilirsiniz ama ne kadar güvenilir olabileceğinin bir garantisi yok.

şu siteden de vpn incelemelerini görebilir:

https://www.bestvpn.com/ (örneğin https://airvpn.org/ için "No logs (at all)" demiş ama https://airvpn.org/ adresine whois çektiğim zaman şirketin arizona menşeili olduğunu görüyorum bu da "no log" iddiasına gölge düşürüyor. Tüm iletişim bilgileri Scottsdale/Arizona. Satın alınan vpn hizmetinde şirket genel merkezinin nerede olduğu log tutup tutmayacağında belirleyici bir faktör ve buna da ayrıca dikkat edilmesi gerekir. Yani firma genel merkezinin log tutma yasasının olmadığı bir ülkede ikamet ediyor olması gerekir)
Ayrıca log tutmayan bir isveç menşeli vpn sunucu, sahip olduğu sunucu lokasyonlarının bazılarında log tutmak zorunda olabilir(örneği abd) ve buna da ayrıca dikkat edilmesi gerekir.
Bunu da çoğu belirtir zaten. Örneğin "isveç/nacka sunucumuzda loglama yapılmamaktadır şu sunucularımızda loglama vardır vs vs...".

veya korsan parti'nin bir aralar paylaştığı "KENDİ VPN SUNUCUNU KUR" (veya bunun gibi birşeydi) yazısını bulup okuyarak kendi vpn sunucunuzu kurabilirsiniz.

Bunun dışında vpn tüneli "çatlatılabilir mi" ,o iletişime çengel atılabilir mi, Deep Packet İnspection gerçek midir? Servis sağlayıcılar araya girip veri okuyabilir mi veya okuyorlar mı? Bizim bilmediğimiz-sahip oladığımız teknolojileri kullanarak yüksek hesaplama kapasiteleriyle bu kriptolanmış veriyi kısa sürelerde çözebilirler mi? Alpertunga öldü mü? Bunlar tamamen muamma. Ben bilmiyorum bilen varsa beri gelsin

C