Yalnızca madde, nasıl şuurun kaynağı olabilir?

Bir çok ateist evrimcinin doğru kabul ettiği cansız, şuursuz maddeden oluşan varlığa, bir zihnin aniden yerleşmesi nasıl olmuştur.. Yani Yalnızca madde, nasıl şuurun kaynağı olabilir? Evrim, biyolojik doku suyunu, nasıl şuur şarabına dönüştürdü?

Görüşlerinizi merak ettim. takip edecem yorumları

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
28
28 CEVAP

Bilinç eşittir davranış biçimi. Ve dünya üzerinde yaşayan her canlıda vardır bu. Bilinç nesiller boyu süre gelen davranış, tecrübe ve birikimlerin toplamıdır. Mesela ilkel insanla modern insan arasındaki bilinç durumu aynı değildir. Son olarak aniden ortaya çıkan bir olgu değil bu. Sanırım olay ruhanî bir boyuta taşımak istenmiş fakat öyle değil bebişkom

G

Sana katılmıyorum. Bilinç aktarılıp, birikerek ilerleyen bir şey değil. Her canlının bilinci bağımsız gelişir.

Ahmet Sarısözen 6 yıl

İkinize de katılmıyorum ben de

Yasin Erzurum 6 yıl

Nasil aktarılmıyor çok pardon? En basitinden ebeveynlerin çocuklarına öğrettikleri seyler bireydeki bilinci şekillendirir. E hali hazırda hem zaman ilerledikçe hem de insanlık geliştikçe bilinç ve farkındalıkla artıyor yükseliyor. Bu en basit örnek

Giray Tüzün 6 yıl

Bilincin gelişiyor oluşu aktarıldığı anlamına gelmez. Modern insan türünden bir bebeği kapalı bir odada çok az şeyle etkileştirerek büyüt. Büyüdüğünde bilinçsiz bir birey elde edersin. Nasıl aktarıldı çok pardon?

Ahmet Sarısözen 6 yıl

Buralarda bir yerde biyoloji olacaktı pardon

Yasin Erzurum 6 yıl

Gören oldu mu

Yasin Erzurum 6 yıl

Ahmet Sarısözen kardeş sen bilinçsiz derken çomarları falan anladın galiba biyolojik bi terim olarak bakmak lazım

Emre Yetisken 6 yıl

Öncelikle insan sosyal bir canlıdır neden bir yere kapatıyoruz? Ki insanın gelişimi hep bu yolla olmuştur. Doğada soyutlama ve bir yere kapatma durumu yok. Yani bahsettigin sey konuyla alakasız. Ona kalırsa toplumdan soyutlanan birey tanrı falanda aramaz bir şeye tapınma ihtiyacı da duymaz. Ama bunlar alakasız ve marjinal örnekler.

Giray Tüzün 6 yıl

Düşündüklerini anlatman güzel bir fikir mesela Yasin Erzurum. Hiç aklına geldi mi?

Ahmet Sarısözen 6 yıl

Anlatmama gerek yok "bilincin" var zaten, bazı şeyleri iğnelemelerden de kapabiliyorsun değil mi? Değil mi??

Yasin Erzurum 6 yıl

Emre YetiskenHaklısın. giray'ın metaforunu kullanarak cevap verdiğim için öyle oldu. Bilinçssizlikten kasıt bilincin karşılaştırması yapılırken kullanılan ölçütün yoksunluğu veya az oluşuydu.

Ahmet Sarısözen 6 yıl

Bilinç öyle çokta ağam şahım bir şey değil fazla büyütmeye gerek yok. Düşünün en geri zekalısından en zekisine kadar herkeste olan bir sey bu. Ayrıca bilinç ve zekayı da karıştırmamak gerekiyor. Evrimsel süreçte insanı hayrete düşüren seyler sıralamasında bilinç benim için öncelikli değil.

Giray Tüzün 6 yıl

Giray Tüzün Anlatmaya çalıştığım şey ortak bilincin olmayışı. Bilincin kapasitesini, o türün önceden yaşadıkları değil sinir sisteminin gelişmişliği belirler. Her hangi bir canlının bilincini de o canlının yaşamı boyunca yaşadıkları belirler.

Ahmet Sarısözen 6 yıl

ahmet evet ben zaten bireysel tecrübelerden de bahsediyorum ama ebeveynlerden öğrenilen şeylerde bilinci artırır

Giray Tüzün 6 yıl

Modern ve ilkel insanın bilinçlerinin arasındaki fark nedir?

Ahmet Sarısözen 6 yıl

Değişen ve gelişen dünya bireylerin bilincini de orantılı olarak etkiler. Su an daha bilincliyiz mesela. Düşünsene atalarımız doğa olaylarını bile hayretle karşılayıp yildirima güneşe aya tapınmışlar. Ellerinde yeterli teknoloji ve bilgi olsaydı bunu yaparlar mıydı hiç? Iste bahsettiğim bu

Giray Tüzün 6 yıl

Haklısın. Genellersek yanlış olur ama insanlar için doğru.

Ahmet Sarısözen 6 yıl