Ana Sayfa
»
Bilgisayar
»
İnternet Sitesi
»
Youtube ve facebook için telif hakkı olmayan müzikleri nereden bulabilirim?
Youtube ve facebook için telif hakkı olmayan müzikleri nereden bulabilirim?
0 kişi takip ediyor.
Paylaş:
Abi şimdi öncelikle telif hakkı dediğimiz şey nedir ona bakalım. Telif hakkı 3 e ayrılır. Mekanik haklar, fikri haklar ve senkronize haklar diye. Mekanik haklar dediğimiz şey, bi parçanın herhangi bir formunun kullanılması, mesela örnek verilmesi gerekirse x sanatçının kaydettiği y albümünün içinde bulunan şarkı kaydının. Bu hakların yüzde 80i, onu yapan yapımcıya aittir. Mesela ben plak şirketiyim, senin bi şarkını kaydettirip yayınladım. O yayınlanan şarkının mekanik haklarının yüzde 80 i ve sözleşmeyle kullanım hakları tamamen bana aittir. Yüzde 20 nin de 12si onu çalan ekibe, 4ü şarkı sözü yazarının 4ü ise müziği besteleyenindir. Fikri haklar ise, adı üstünde şarkının fikrini veren haklardır. Şarkı sözü yazarı yüzde 50, besteci ise yüzde 50lik hakka sahiptir. Ama Türkiye gibi ülkelerde, aranjör iki taraftan da yüzde 4 er veya 5 er kar tırtıklayabilir. Birde senkronize haklar var, sizi ilgilendiren bölümlerden bir tanesi. Bir görüntüye, reklama yada herhangi birşeye verilen parçaların haklarıdır kendisi. Mesela kendi videona benim şarkımı koydun, ordan elde ettiğin karın bir kısmına bende ortağım demek kısaca. Devam edicem bunun altındaki yorumda araya girmezseniz sevinirim.
Şimdi sen youtube a video üstü parça atmaya çalışıyorsun. Öncelikle düşünmen gereken şey, mekanik bir hak mı yoksa fikri bir hakkı mı kullanacağına karar vermen. Popüler bişeyse hiç düşünme, kullanma direk. Zaten aranjörlerde şirketlerin, fikri hakkım var diyip önünü keserler. Bu nasıl mı oluyor. Mesela x şarkısını kullanmak istiyorsun, direk sony - universal müzikten çıkan kopyasını kullanıyorsan, muhattabın sony - universaldır. Bu durumlarda, adamlara mail atarak senkronize haklarını vereceğini söyleyerek bir umudun olabilir. Fikri bir hakkı kullanacaksan ise, direk şarkıyı yazanları bulman gerekiyor. Mesela x şarkısının bir coverını kullanmak istiyorsun. Direk şarkı yazarını bul, izin iste, ok verirse olur. Tabi çalan adamında hakkı varda, evde gitarıyla bişey coverlamış adamın çokta umursayacağını sanmıyorum. Hala devam edicek.
Bu durumda ne yapılmalı. 1- Royality free parça seçimi. Burdaki olay, aslında bir isim yanılması. Royality free, telif haklarından vazgeçtiği anlamına gelmiyor, sana direk kafana göre kullanmana izin veriyor demek. Yani sen parçayı aldın, videona koydun, o parçadan adamlar senkronize haklarını alıyorlar. Google a royality free songs/pieces yaz, zibilyar tane parça bulabilirsin.
2- Halka mal olma. Mesela barış mançonun bir şarkısının 7 saniyelik kısmını kullanabilirsin. Halka mal olmuş bir sanatçıdır diyerek. Bu kadar.
3- Bağcılar gençlerine şarkı yazdırmak (şaka ya direk bağcılar düşünmeyin). elbet fl studio, ableton kullanan bir arkadaşın vardır. Çokta zamanını almaz, en kötü burdan ne istediğini söyle, biri halleder, hiç uğraşmazsın. Ama parçanın ona ait olduğunu söyle bari de, para mara bişi gelirse elemanda kendi payını alsın.
4- sanatçıdan izin alıp şarkısını coverlama. Mesela sufle - köprüaltı. Dumanla konuşup okeyleşip çalmışlar, youtube a koymuşlar. He bunlar arkadaşınsa zaten okey olan bir mekaniği kullanacaksın, sorun yaşamazsın.
Şimdilik bu kadar, bişey merak ederseniz sorabilirsiniz, gerek kayıt gerek teknik gerek yasal konularda.
Ha az kaldı unutuyordum, bi parça bestecisi öldükten belirli yıllardan sonra teliften düşer. Türkiye'de 70 yıl bu süre. Yani 1946 öncesi vefat etmiş bestecinin parçaları kullanabilirsin. (neden telefon bekletme parçaları Beethoven-Mozart ve diğer klasik bestecilerin zannediyorsun, beleş çünkü)
Başka ülkelerde süreler farklı, mesela kanadada 40 sene sanırsam, kanadalı bi bestecinin parçasını 40 yıl sonra kullanabilirsin direk yani.
He bide anonim eserler var. Kimin yazdığı belli olmayanlar yani, türküler gibi. Çalan adamları okeylersen sorun yaşamazsın.
Çok eski müzikleri kullandığında bile, uyarı geliyor. Oturup izah etmen ve istedikleri belgeleri toplaman lazım. Her sanatçı için geçerli mi bilmiyorum ama başıma gelmişti. Güzel tarafı videoda sadece müziğin çaldığı kısımdaki sesi atılmıştı.
peki o eski şarkıların mekanik hakkı kime ait?
yani kim çalmış? Anladın mı inceyi.
o adamı bulup izin istemen lazım, googledan mail geldiğinde kullanabilir demeli. Yada kullanıma açmalı senin için.
Halidonmusic diye biryedi diye hatırlıyorum
tamam, tahminen klasik bi eser. Piyanist ve şirketin hakları var. Halidonmusicden izin alman lazım. Oda parçayı satıyorsa tabi, parasını vermelisin
yanıltılabilir mi? Tabikisi. Nasıl yapılacağını anlatırım ama tavsiye etmem.
Evet satıyor, ticari olarak kullanılmasınıda engellemişler, Herneyse, zaten youtube özellikle ülkemizde çok para getiren birşey değil. Youtube'un geniş kütüphanesinden birşeyler seçmek veya sırf bu iş için üretilen yerlerden birşey alıp kullanmak bence daha mantıklı. Şu an youtube üzerinde bir yaptırımı olmasa bile, bir müzik ilerde büyük baş ağrıları yapabilir. Kanalın kapanmasıda buna bir örnek.
yani, izin aldıktan sonra sorun olmaz. En sağlamı hatta kendin yazmak, birine yazdırmak. Ben o şekilde yapıyorum.
Sufle - duman örneğin yanlış geldi bana. Sufle'nin youtubeda vevo gibi kanalı var. Kişiyle müzisyeni karıştırdın orada. Dumandan okey almalarına gerek yok şarkılarını coverlamak için diye biliyorum ki sayısız cover var müzisyenin kendi orjinal kanallarında
Daha doğrusu kişinin kendi kişisel videosunda kullanmasındaki izinlerle müzisyenin cover ya da başka amatör grubun herhangi bir şekilde çalmasındak izinler farklıdır.
şimdi ordaki durum şudur. Fikri hak dumana ait, galiba kaanın şarkısı hatta. Önemsemiyorlar diye, kaldırtamazlar demek değil. Müzisyenler çok sallamıyor açıkçası, çünkü o videonun fikri geliri de direk dumana gidiyor.
tamam işte onada fikri hak deniyor.
youtube fikri hak için izin istemez, ama bloklama hakları mevcut. Bi maille hallederler.
Şarkıdan şarkıya değişir o işte. Duman'ın albüme koyduğu sezen aksu vs bir sürü sanatçının şarkısı var cover olarak. Bunu youtubeda dumanın kanalından değil de başka kanallardan dinliyor millet. Para kazanması açık olan da var açık olmayan da. Orada işler karışıyor bence. Sufle ya da başkası albüme koymadıkça yani youtube a duman - x şarkısı (cover) vs diye zevkine koyarsa ve o şarkı da dumanın çaldığı bi coversa sorun olmaz bence.
abi bak sen bence diyorsun, ben olanı söylüyorum. Şuanda bi şarkı yazsam, sen coverlayıp üstüne ne yazarsan ya, bende istemiyorum diye youtube a mail atsam kalkar. Bu kadar basit. İşte o şarkılar içinde duman sezen aksudan izin alıyor, sen izin istersende sezen aksuya yönlendiriyor.
ki ayrıca başka kanalın parasını da dumanın plak şirketi alıyor, onda da sıkıntı yokki. Mekanik haklarını alırlar, parça benim derse kaldırılır zaten.
Ayri bi post olsa degerdi. Tesekkurler:)
önemli değil, müzikle alakalı herhangi bir konuda yardıma ihtiyacın olursa sorman yeterli.
Hacı şarkı çıktıktan sonra değil şarkıcı oldukten sonra 70 yıl sanırım
evet o detayı atlamışım, altta gördüm tekrar kontrol ettim
editlicem şimdi