Yurtdışında yaşamak nasıldır? rahat ve kolay mı?

Selam.
Hani biliriz Almanya veya İngiltere vb. Ülkelerde normal 2. el araba 2-3 bin euro, yakıt ise yarım euro yani hayat ucuz felan.. Bunları malum zihniyetlere ifade edince kabullenmeyip ama orada da sağlık ve ev çok pahalı felan diyorlar gerçekten de öyle mi? Mesela araba ve yakıt giderleri Türkiye'ye göre çok ucuz ama sağlık, muayene vb. Giderleri kıyaslayınca aynı hesaba mı denk geliyor? Yani oralarda hayat araba yakıt ucuzluğu örnekleriyle anlatıldığı gibi rahat ve kolay mı?

U
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
58
58 CEVAP

Isvicreyi anlatiyim, istediginiz zaman doktor yada hastaneye yada acile gidebilirsiniz. Evet doktor pahali ve hastanede. Mesela ambulans ortalama 650 frank(2300 tl gibi bir fiyat). Ama sigortaniz var bunu ödeyecek, sigortalarda özeldir ve kisi basi aylik ortalama 300 frank civari. Yil icerisinde ilk 300 yada 1500 franka kadar(yaptirdiginiz sigortaya bagli) siz ödersiniz. Ama 300 franktan sonra gelen faturalarin sadece %10'unu ödersiniz. Ama bu ödediginiz %10, 700 franki gecerse artik bütün faturayi sigortaniz öder. Ha bazi seyler vardir kesinlikle sigortaniz %100 ödeme yapar. Mesela dogum gibi, mesela dogan cocugunuz hastadir ve ilk etaptaki bütün saglik sorunlari devlet tarafindan ödenir.
Böyle iste, yoruldum yazarken

C

Yani orada diyelim normal asgari ucret maasla rahat yasanir mi? Rahat derken kira yeme icme gecinme derdi gibi problemleri dusunmeden ?

Ufuk Reyha 6 yıl

Asgari ücret 4200 frank, eger 4 kisilik bir aileyseniz ve sadece 1 kisi calisiyorsa, mutlaka devletten yardim alir(yardim derken daha az sigorta öder, cok az vergi öder veya belkide hic) 1300 frank civari 3 odali bir eve kira öder ve 600 frank civari sigorta öder, 500 frankta her ay extra ücret eklersek, cok kaliteli olmasada gecinilebilir.

Cigdem Biyikoğlu 6 yıl

500 frank ekstra ucret nedir alisveris gida felan mi ? Mesela Kendimce bir araştırma yapıyorumda mesela Almanya veya başka bir ülkede diyelim 4 kişilik bir ailenin 1 haftalık asgari kahvaltiliğini alacaksin; 1 kg bal 25 lira 30 tane yumurta 11 lira 2 kg peynir 35 lira 1 kg zeytin 18 lira 1 kg kaşar peyniri 16 lira Toplam 100 lira yapıyor yani ayda 400 lira. Bu market fisi orada ne kadar? Araba konusu Almanya gibi ucuz mu?

Ufuk Reyha 6 yıl

500 frank, telefon, elektrik, pasaport cikmistir onlarin parasi, arabaniz vardir servisi vardir, doktora gitmisinizdir ilk 300 ünü tamamlamak icin gelen fatura vardir falan filan. Ortalama olarak verdim bu 500 franki. Mesela ocakta 700 frank extra faturaniz vardir subatta sadece 200 liradir. Isvicre almanya kadar ucuz bir yer degil. Almanyada 10 yumurtayi 1 euro gibi bir fiyata alirsiniz ama isvicrede en ucuz markette 10 yumurta 2.80 franktir. Ama eger Almanya sinirinda bir sehirde yasiyorsaniz, alisverisinizi Almanyadan yapabilirsiniz. Ben öyle yapiyorum.

Cigdem Biyikoğlu 6 yıl

Araba Isvicrede Almanya gibi, benzin biraz daha pahali, ama isvicrede hayat kalitelidir. Disarda ne olursaniz olun insansinizdir. Markette yada carsida yada vergi dairelerinde siz bir bireysinizdir ve herkes tarafindan selamlanirsiniz. Kimse bir garsona "hey baksana buraya bir cay" demez. Özür dilercesine "Bana bir cay getirirmisiniz" der. Cok basit bir örnekti aradaki farki kiyaslamak icin.

Cigdem Biyikoğlu 6 yıl