Merhaba. Emlakçıdan 6 ay önce 1 yıllık sözleşmeyle ev kiraladık. Ama şimdi çıkmak istiyoruz evden. Konuştuğumuzda ev sahibi geri kalan 6 ayın parasını istiyor. Ya da yerimize başka birilerini bulmamızı ve üstelik araya emlakçıyıda sokmamızı istiyor. Ayın 25inde haber verdik çıkacağımızı ama kira 15inden 15ne. Biz de 15inden önce evi boşaltmayı düşünüyoruz. Bizden diğer kiraları alabilir mi? Zorunlu muyuz kalmadığımız evin kirasını ödemeye? Yada kalsak ayın 25ine kadar (hani bir ay önceden haber verilmesi gerekiyomuş ya) çıktığımız zaman 10 günün parasını mı ödüyoruz sadece?
Muntadher Düzenli
M
Alır hatta bu konuda bir içtihat bile okumustum
Alamaz olsa olsa bir ay kira alir oda dava acacak emlakcilarla bilir kisi arastiracak sizden aldigi kira o semte eve ugyunmu bunlararin hepsi incelenecek makul kira ile ev kac ayda tutulur bir ay en fazla bir aylik kira alir oda dava sonucu onun sorunu
TBK. M. 346 vem. 325 e bakınız. Kanunda makul süre diyor. Kalkıp 6 ay istenemez. Belki 1 aylık istenebilir. Sonuçta kiralayan (ev sahibi) o süreç zarfında kira gelirinden yoksun kalacaktır.
Depozito dahil mi hocam
MuntadherZ. Jihad Kiracı tarafından kira sözleşmesi imzalanırken kiraya verene depozito verilmiş ise, kiraya veren erken fesih nedeniyle, makul süre için depozitodan kesinti yaparak kiracıya iade etme hakkına sahiptir. Bununla ilgiliT. C. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi’ninT. 14.5.2015,E. 2014/8247,K. 2015/4939 sayılı kararı da; “Bu durumda kiracı kira sözleşmesinin süresi dolmadan sözleşmeyi feshederek kiralananı erken tahliye edip anahtarlarını teslim ettiğinden, anahtar teslim tarihinden sonraki süreçte kiracının sorumluluğu taşınmazın olağan şartlarda yeniden kiraya verilebileceği tarihe kadar olan süre ile sınırlıdır. O halde mahkemece, sözleşmenin bitim tarihi de dikkate alınarak tahliye tarihinden itibaren kiralananın aynı koşul ve şartlarda ne kadar sürede kiraya verilebileceğinin tespiti ile bu süreye isabet eden makul süre kira alacağı ve ortak gider alacağı belirlenerek davacı kiracı tarafından ödenen depozito bedelinden mahsup edilmek suretiyle varsa kalan depozito bedeli yönünden davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken davanın tamamen reddine karar verilmesi doğru olmadığından hükmün bozulması gerekmiştir.” Şeklindedir.
Peki
bizim yerimize birilerini bulduktan sonra emlakçıyı aradan çıkartmak istiyoruz çünkü yeni gelecek olan insanlar emlakçıya boşuna para vermek istemiyorlar ve haklılar da emlakçı bişey yapmamış olucak, biz buluyoruz yeni kiracıyı. Nasıl yapabiliriz bunu?
Eğerki siz kendiniz yeni kiracı buluyorsanız emlakçının burada zaten bir bedel talep hakkı yok. Ama emlakçı bulursa, dürüstlük kuralına göre hakkıdır.
Metehan Glç tsk bizleri acik bir sekilde aydinlattiniz tekrar tesekkurler
Rica ederim, kolay gelsin
Ayrıca bkz: TBKm. 520
Metehan Glç cok cok sagolun hocam cok yardimci oldunuz
Alamaz noterden çıkmadan 1 ay önce onlara 1 ay sonra çıkacağım diye ihtar çekin yeterli
Farz edelimki ev sahibi sizin verdğinizden çok fazla veren biri gelse siz evden cıkarmıyıdınız.. Sözleşme 1 yıllık yapılır. Evi erken boşaltırsanız sözleşme sonuna kadar kira talep edilir. Şayet yeni bir kiracı evi kiralarsa ev kiralana kadar gecen sürenin kirası talep edilir. Noterden ihtara falan gerek yok yanlış yönlendirmeyin insanları
Metehan verdigi bilgiler hukuk sistemimizin geregi dogru ve net bilgiler noterden ihtar cekmek belge acisindan onemli
Ben medeni hukuka gayet hakimim arkadaşım mantığınıza uydurmayın. Kendim ekspertiz sektöründeyim spk lisanslı gayrimenkul Değerleme uzmanıyım. Süre vererek çıkacağınızı bildirip gayet hukuki bir biçimde çıkabilirsiniz kimseye bel bağlamayın. Mecbur değilsiniz.
Burada farz etmiyoruz hukuk sal olarak ne yapilir bilgileniyoruz
Ergin Narlı bilgiler icin tsk
Rica ederim.
Tamamen vicdanına kalmış almaması gerek