40 sene sonra binanın hissedarları ortaya çıktı, nasıl bir yol izlenmeli?

Merhaba. Avukat arkadaşlara benim de içinde bulunduğum 8 ailenin 37 bireyin hayatını ilgilendiren bir sorum var.
Yaşadığımız binanın tapusu hisseli tapu ve büyük çoğunluğa sahip olan hisse sahipleri bina yapıldıktan 40 küsür sene sonra ortaya çıktılar. 240 m2 arsanın 70 m2’si bina sakinlerine 170 m2’si bunlara ait. Arsa üzerinde bulunan bina 40 küsür sene önce arsanın tümüne sahip olunduğu düşüncesiyle yapılmış. Arsanın hisseli olduğu konusu 8-10 sene önce farkedildi, 170 m2’ye sahip olanlar uzun uğraşlar sonucunda bulundu. Ancak 170 m2 için çok absürt bir rakam istiyorlar. Sonuç olarak mahkemelik olacağız gibi görünüyor. Bu arsada 40 senedir bizim yaşıyor olmamızın ve üzerinde bizim yaptığımız binanın var olmasının karşı taraf için bir yaptırımı olur mu gibi birkaç sorum olacak. Bu sorularım sonucunda yapabileceklerimize bakıp mahkemede bizi temsil edebilecek tapu davalarından anlayan avukat arkadaşlar yardım.

D
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
11
11 CEVAP

2 yolu var. Kolay olan yolu 8 ailenin birleşip 170 m2 lik kısmı beraberce satın almanız.
Zor olan yolu ise bütün toprak sahipleri birleşip müteahhit ile anlaşarak binayı yıktırıp yenisini yaptırmanız. Herkesin hakkı olan dairede oturması.
40 senedir oturuyor olabilirsiniz ama kat mülkiyeti ya da kat irtifakı yok anladığın kadarıyla. Yani binanın iskanı olmadığı için hukuk orayı ev olarak değil boş arazi kabul edecek. Adam gelip toprağımı işgal etmişler diyebilir. Çünkü orada resmi olarak bir bina yok. Bina iskanlı olsaydı eğer 8 dairenin yaklaşık 6 sı onlara hak bu arada. Malesef çözümler böyleli. Ama sen gene de araştırmaya devam et.

B

Mahkeme sonucu satın alma hakkı önceliğinin bize mi ait olduğunu öğrenmeye çalışıyorum onu öğrenirsek satın alma kolaylaşır

Doğukan Oluktaşi 6 yıl

Ha öyle bir şey varsa tabi sizin için daha iyi. Ama öyle bir öncelik var mı acaba. Geçen sene ananemin evi izalei şuyu ile satıldı mesela hiç tanımadığımız bir adam gelip açık arttırmaya girmek istedi. Mahkeme bize öncelik tanımadı bunun için, biz almak istediğimiz halde elin adamını da dahil ettiler. Siz ev sahibisiniz, miras sahibisiniz öncelik sizde demedi kısaca. Aynı durum değil tabi ama aklıma bu örnek geldi bir an. Öyle öncelik var mıdır bilemedim.

Bilge Sezgın 6 yıl

40-50 kişiyi toplamak çok zor 2. Seçeneği ele gitsin o zaman. Siz aranızda para toplayın verin amcalara. Yapcak bir şey yok

Bilge Sezgın 6 yıl

Bilge Resmi olarak kayıtlarda bina gözüküyor. Fakat arsanın büyük kısmı diğer şahıslara ait

Taner Gökpınar 6 yıl