Herkese selam,
Acilinden bir yardıma ihtiyacım var. Özet geçeyim. Dedem vefat etti. Onun üzerinde görünen apartman 3 kız 3 erkek ve 1 eş arasında tapudan paylaşıldı. Arsa tapusu. Hisseler paylaşıldı. Tapuda intikal işlemi yazıyor. Şimdi annem, kendi hissesini bana vermek istiyor.
Ancak bu konuda çok fazla bilgi kirliliği var. Bir kısım bağış yapsın diyor, o zaman harcı yüksek çıkar diyor. Bir kısım satış yapsın diyor. O zaman da diğer hissedarların dava açma hakkı doğar diyor. Bir kısım, bütün hissedarların izni olmadan satış yapılamaz diyor. Bu işlem için topu topu bir gün izin alabileceğim işyerinden. Eğer bir günde halledemezsem başka şansım yok. Var mıdır bu konuda fikri olan?
Not: Diğer hissedarlar da annemin üzerindeki hissenin bana devredilmesi taraftarı. İleride dava açma gibi bir durumları olmaz yani.
Anneme dedemden kalan mirası kendime nasıl alırım?
Semra Civez
S
14
14 CEVAP
Mulkiyet payli mulkiyetse, diğer ortaklar payin satışından dolayi yasal ön alım hakkını kullanabilir. Ama paylar paylastirildiysa artik kimse karışamaz
Öncelikle " Hibe " yani bağış dediğimiz olayda evet harç yüksek çıkar.
Satışını verebilir size ama burada diğer hissedarların değil varsa kendi kardeşlerinizin size ileride annenizin vefat etme durumunda dava açma hakları mevcuttur. Davanın konusu ise annem hisselerini kızına satış yaparak bizden mal kaçırdı vb gibi bir konu olabilir. Yani diğer hissedarların değil öz kardeşlerinizin hakları bulunuyor. Bu satış diğer hissedarların iznine tabi değildir.
Kısacası satış vermeniz en mantıklısıdır. Bunun için izin gerekli değildir. Dayı ve teyzelerinizin bu satışa itiraz hakkı yoktur. Dayı ve teyzelerinizin dava hakkı yoktur. Tek dava hakkı gelecekte annenizin vefatından sonra kardeşlerinize aittir.
Bağış yerine satış gösterseniz bile vergi dairesi otomatik olarak sizden bağış harcı alır. Satış harcı ödeyebilmek için gerçekten satış yaptığınızı ispat etmeniz gerekir. Vergi hukukunda ekonomik yorum ilkesi vardır. Gerçek hayatta anne kızına satış yapmaz, eğer yapıyorsa da kendi ispat etsin der.
İşte aradığım net bilgiler Annem hissesini bana devretmeden önce tek kardeşim olan abime sordu. Abim de "Benim evim var Semra'nın evi yok ona devret" dediği için zaten annem bana devretmek istiyor. Satış yaparsak mesela, illa fiziki bir para ya da bir para transferi dekontu göstermemiz gerekiyor mu acaba? Yani diyelim ki biz tapu müdürlüğüne annemle gitik. Ne dememiz gerekiyor orada? Bilal'e anlatır gibi anlatabilirseniz inanın çok sevinirim.
Bu işi yapan emlakçılar var Semra hanım, anneniz önce emlakçıya satıyor sonra emlakçı size satıyor ama komisyon alıyorlar tabi
Yazıya geçirin. Kardeşlerin razı olduğuna dair bir anlaşma yapın imzalı. Sonra ister bağış ister satış. Sorun yaşamazsın.
Benim de öyle bir durum oldu herhangi bir dekont gerekmiyor zaten belediyede arsa olarak göründüğü için bir fiyat çıkarıp ordan parayı yatırıyorsunuz sonra tapu dairesi onun üzerinden bir harç çıkarıyor o harcı yatırıyorsunuz
Sizin durumunuz bizim ailede de var. Sanırım imar izni alamadığınız için belediyeden arsa üzerinden paylı bir paylaşım yapmışsınız. Bizimkilerin arasında şuan o arsa üzerinden çok sorun çıkıyor. Mülkiyetpaylı mülkiyet olması lazım. Eğer kimse yerini satmaz diyorsanız anneniz size payını devrettikten sonra paydaşlar arasında bir paylı mülkiyet sözleşmesi yapın. Şu hissedarın şurayı kullanma hakkı vardır gibisinden. Şuan hala hukuk okuduğum için bunlar teorik bilgiler daha çok. Pratik olarak nereye gidip neler yapmanız gerektiği konusunda bilgi veremeyeceğim ama ilgili kurumları arayarak öğrenebilirsiniz diye düşünüyorum. Mehmet beyin de dediği gibi sanki babam da o şekil halletmişti, arsa göründüğü için taşınmaz gibi işlem yapılmıyor.
Arsa tapusu görünüyor evet, ama tapu müdürlüğünü aradığımda o kadar çok teorik terim kullandılar ki hiç bir şey anlamadım. İznim de sıkıntı olunca bir günde halledebilmek için sorayım dedim. Tapu devri gerçekleştikten sonra, arsa görünen tapu için kat mülkiyeti alınması gerektiğini biliyorum sanki ama emin de değilim
Neden böyle bir işe girişiyorsunuz allah gecinden versin zaten vefatından sonra otomatikman size geçmiş oluyor kardeşiniz de istemediğine göre o size satmış gibi olacak
Doğru bu konuya açıklık getirmem gerekirdi. Annem Allah korusun, gecinden versin, acısını bana yaşatmasın vefat ederse, üzerindeki hissenin babama kalmasını istemediği için biraz da bana devretmek istiyor.
O zaman yapsın
Öncelikle annenin ve kızın nüfus cüzdanı ve fotoğrafı 1 er tane olacak. Ayrıca tapu yanınızda olacak. Sonra o tapuyla birlikte gideceksiniz belediyeden annenize ait olan kısmı için ( hisse ) değer alacaksınız. Sonra birlikte tapuya gideceksiniz. Tapuyu başlatacaksınız telefon numaranızı ve evraklarınızı vereceksiniz. Sonra tapu işlem bitince size mesaj gönderecek o mesajda şifre gönderecek. O şifre ile tapu harcını yatırın diyecek. Gidip ziraat, vakıf vb ( mesajda yazar ) yatırabilirsiniz. Bi mesaj daha gelecek sonra hatta 2-3 mesaj falan. Şu şu şu saatte gelin yazar o mesajda. O mesajda yazan saatte tapuda olacaksınız işlem bitecek. Emlakçıya, aracıya vs hiç ama hiç gerek yok. Ayrıca anne kızına satış yapabilir. Tapunun size satış olmaz deme gibi veya bağış bu yaaa diyebilecek bir durumu ve konumu yok. Bu konuda rahat rahat işlem yapabilirsiniz.
Çok çok çok teşekkür ederim gerçekten, tapu müdürlüğünden alamadığım bilgiyi burada harika bir şekilde aldım Bir şey daha sorsam çok mu olurum acaba? Diyelim ki tapuyu annem bana devretti. Şu anda apartmanda yaklaşık 6 kiracı var. Ve 6'sı da kafalarına göre kira veriyorlar. 2 ay vermiyorlar, 1 ay yarısını veriyorlar vs. Şu an kardeşler, alınan kiraları 6'ya bölmek suretiyle paylaşıyorlar. Ama kiracıların düzensizliğiyle alakalı hiç bir şey yapan yok. Ben bu tapuyu aldıktan sonra "Bu daire benim, kiracısıyla ben ilgileniyorum vs" deme hakkım var mıdır? Yani böyle diyebilmem için sanırım kat mülkiyeti gibi bir şey duymuştum ama Bilal ne biliyorsa ben de bu konuda o kadar biliyorum Sonuç olarak ben, kağıtta olmasa da, bu işlemlerden sonra kendimi bir ev sahibi annemi de kira geliri olan biri yapmak istiyorum. Acaba bunları nasıl yapabilirim?
Bunu diyebilmeniz için paydaşların kendi arasında sözleşme yapması yeterli olur. Şu durumda her paydaş her şey üzerinde bir hakka sahip. Bu paylaşmayı anca kendi aranızda yaparsanız olur. Yapmazsanız kanundaki paylı mülkiyete ait hükümlere tabi olursunuz. Siz hangi daireyi kimin kullanacağına dair bir anlaşma yapın. Herkesi toplayın. Zaten dersiniz artık herkes kendi yerinin kirasını kovalasın. Konuşulunca sorunlar çözülür ama yazıya da dökülsün
Sözleşmenin hukuk diliyle yapılmasının önemi yok bu arada yazılı ve imzalı olması yeterli
Şimdi olaya aşırı vakıf değilim. Yani sizin durumunuza. Yoksa bu iş benim işim Ama arsa payı üzerinden hisselendirilmişseniz, 6 dairenin her biri 7 hisseye bölünmüştür. Kısacası annenizin 6 dairede de 7 de 1 oranında hissesi var demektir. Yani bu da demektir ki 1 dairenin tamamına sizin hükmünüz yoktur. Bu ancak ve ancak Selman Gülşah'ın da dediği gibi 7 hissedarın kendi arasında yapacağı sözleşme ile mümkündür. Aksi takdirde çıkartmaya çalıştığınız kiracının itiraz hakkı vardır. Ayrıca yeni aldığınız kiracıyla yaptığınız sözleşme de yalnız sizin imzanızı içereceğinden hükümsüzdür. Bu işin 2 yolu mevcut. Birinci yöntem kira kontratının tüm paydaşların imzası ile feshi ve yeni kira kontratının tüm paydaşların imzası ile yapılması. İkinci yöntem ise yukarıda yazdığım kendi aranızdaki sözleşme. Sözleşme ise şöyle açık adresi .... Olan ..... Nolu dairenin kira, kiracı vb sözleşme yapma / feshetme yetkisi ... .... Adlı kişiye tarafımızca verilmiş olup gelen kira bedelinin şu kadarda biri .... ... Adlı kişiye aittir. Gibisinden bir sözleşme.
Sözleşmeyi öyle yapmasına gerek yok ya direk şu kişiye şu dairenin kullanım hakkı verildi dense yeterli. Kullanım hakkı zaten kiraya vermeyi vs. De içerir
Selman Gülşah ya şimdi kıllık falan yaparlar anlatamaz yaşlı insanlara.. O yüzden açıkça verdikleri hakları yazmalarında fayda gördüm
Yaşlı insanlara anlatamama durumu gerçekten çok güzelmiş, zira çoğunun okuma yazması dahi yok Gerçekten çok teşekkür ederim, çok işime yaradı bu bilgiler. Ben o zaman öncelikle tapuyu devralmaya uğraşayım. Sonrasına bakarım artık. Tekrar teşekkürler Finansbank'la falan işiniz olursa yardımcı olurum
Rica ederim, şahsım adına yardımcı olabildiysem ne mutlu bana
Kuru mülkiyetin satışı işlemini araştırın lütfen.
Konu açıklığa kavuştuğu için up'a gerek yok.
İlerde sorun çıkmaması adına bir avukattan yardım alın
Abiniz mirastan feragat ettiğini ifade eden belge imzalamadığı sürece, yeğenlerinizin bile size dava açma hakları var. En temizi, güvenilir olan ve akraba olmayan birisine devredip, sonra ondan satış almak.
Satış tapın. Hissenin rayiç değeri ne kadarsa siz kendi hesabınızdan annenizin hesabına para yatırın. Belli bi süre durduktan sonra anneniz çeksin. Bu şekilde sahte satıştan kurtulmuş olursunuz.