Ekonomide paranın tek bir kişinin elinde toplanması nasıl engellenebilir?

Biraz da parasal sistemden bahsedelim

Paranın tek bir kişide birikmesinin ekonomiye zarar olduğunu düşünüyorum. Neden mi? Şöyle düşünün; Diyelim ekonomisi sadece ekmekten oluşan bir ülke var. 100 ekmek ve piyasada dönen 100 lira olsun. Ekmeğin tanesi de 1 lira olsun. Eğer bu ülke 100 lira daha basar ise ekmeğin tanesi 2 lira olur. Çünkü mevcut olan mal sabit kalırken yeni para piyasaya giriyor. Ürünün değerinin düşmemesi için fiyat artışına gidilir. Çünkü piyasadaki para sayısı arttı. Aynı şekilde 400 lira piyasada olursa ve ekmek sayısı 100'de kalırsa ekmeğin birim fiyatı 4 lira olacaktır. Lakin burada şöyle bir can alıcı nokta var! Diyelim piyasamızda 1.000.000.000,00 lira var. Ve ekmek sayısı 1.000.000 adet. Ekmeğin tanesi 1.000,00 lira. Eğer 1.000 lira daha basılsa ve bu para zenginlere giderse, yani tek bir yerde toplanırsa para, olan garibana olur. Çünkü bankanın bastığı 1.000 liranın, atıyorum 800 lirası tek bir yere (zengine) gitti. Ve ekmeğin fiyatı da arttı doğal olarak. Fakirler artık daha pahalıdan ekmek alacak. Günümüzde kabaca sistem bu şekildedir. Ve günümüzde dünyadaki 8 zenginin servetinin tüm dünyadan fazla olduğunu biliyorsunuz. Peki paranın tek bir kişide toplanmasının önüne nasıl geçebiliriz?

S
Yorum bölümünü doldurun
Ad Soyad bölümünü doldurun. Lütfen ad ve soyad yazınız (ör: Kemal Atatürk)
yorum gönderilirken bir hata oluştu!
16
16 CEVAP

Calisma ekonomisi vefat.

G

Parayı ortadan kaldırarak.

D

parasal düzeni ortadan kaldırıp, kaynak odaklı çalışmak

F

insani öldürelim. Ne bu yaav. Her sorun insan kaynakli

Z

çözüm öldürmek değil. Aksine hareketin amacı yaşatmak. İnsanı bilinçlendirelim öldürmeyelim.

Furkan Ercire 6 yıl

Hayır öldürelim. Sence çomar bilinçlenirmi

Serkan Tusem 6 yıl

Malum kişi analarını ..... Bişey demezler

Serkan Tusem 6 yıl

Kolay yol öldürmek. Eğitmeye Öğretmeye bilinçlendirmeye gelemiyorsunuz. Çomar dediğin insanları eğitemiyorsan bile gelecek nesili eğit.

Furkan Ercire 6 yıl

Faizi ortadan kaldıralım.

M

Faiz i yok sayan. Üreten bir gücün önünde kim durabilir.

S

bunun için en basit çözüm parayı yok edersin aslında biraz komunizm gibi oluyor parayı yok edersen zengin veya fakir kısmı ortadan kaldırma gibi bir ihtimalde olmadığına göre ortada tek kalan parayı ortadan kaldırırsın

A

Aslında fikir olarak bence komünizime biraz yakınız ama SSCB devleti bir palavra ve proje olduğu için ve materyalist olmadığımız için komünist değiliz.

Diyarcan Akçagöz 6 yıl

komünist bir devlet aslında çok hızlı bir şekilde gelişebilir ama tabi halk mutsuz vs birçok etken var komunizm deki o ince çizgiyi bulabilirsek farklı bir sistem ile çok daha hızlı gelişebiliriz

Alperen Tunarın 6 yıl

Komünist rejimler çok hızlı bir şekilde diktatörlük olabiliyor yani?

Diyarcan Akçagöz 6 yıl

ne demek istediğini anlayamadım komunist devlet hızlı bir şekilde gelişebilir çünkü 1. olarak komunist devletsen ve sorunun yoksa zaten o halk milliyetçi veya devletine önem veriyordur zaten bir amaç belirlediğinde herkes tüm gücüyle çalışır istisnalar dışında 2. olarak tüm güç sende (başkansın) gelişim için halkın mutsuzluğunu göze alabilirsin

Alperen Tunarın 6 yıl

SSCB nin soğuk savaş dönemindeki bilimsel çalışmaları da buna örnek aslında?

Diyarcan Akçagöz 6 yıl

Mal miktarından fazla basılan paranın piyasadan kaldırılması bu soruna çözüm olabilir

B

Zaten fazla para basimi soz konusu degil.

Gamze Kazancı 6 yıl

Bu sorunun cozumu milyarderleri ortadan kalditmaktir, kisilere servet siniri koyulmalidir en fazla servet 5 milyon dolar olmadilir vs.

U

Peki bu üretimi azaltmaz mı? Sonuçta bir patron 5 milyon dolar sınırına ulaştığında artık inovasyon yapmak istemez. Zaten zirvede olmuş olacaktır çünkü. Sınavdan 100 almış bir öğrenci daha fazla çalışır mı?

Sadık Limon 6 yıl

benim soylemek istedigim kisisel servet, sirketler tabi ki genislicek ama paranin kisirlasmasi kisisel servet yuzunden.

Ulaş Inbaşı 6 yıl

işte ona vergi deniyor. Ülkeler vergi alıyolar zenginlerden

Onur Ecrin 6 yıl

yapma yaw

Ulaş Inbaşı 6 yıl

ben de diyorumki o paranin yuzde 10 unu alacagina yuzde yuzune alsin

Ulaş Inbaşı 6 yıl

Binlerce ekonomik model- cozum odakli kaynaklar ve fikirler paylasildi, hicbirinin icinde "para" kelimesi gecmiyor diye soz edilen modellerin gonderide bahsedilenden uzak degildir. Calisma ekonomisi ve idarelerin mali yonetimlerini sistem odakli ve gelistirme odakli tum calismalar hakkinda bilgi sahibi olmak gerekli. Ekmegin fiyatinin artmasi sadece zenginde para oldugundan degildir. Bu sadefe bazi sistem hatalarinin birtanesi olablir. Ekmegin yapimindan malzemesinden cifcisinden firincisindan ithal ihracatindan tutun muhakkak bunu etkileyen faktorler soz konusudur bu kadar acik uclu tek sebebli bir konu olamaz. Olmamali eger durum boyle ise hukuksuzluk ve somurgecilik dizboyudur

G

Tabii ki ekmeğin fiyatını artıran daha pek çok sebep vardır. Sadece bir tanesine değindim.

Sadık Limon 6 yıl

Hukuk tam anlamı adalet dağıtta bilse bunlar olmaz...

E

İnsanların gözünü doyuramazsak öncelikle ne karnını nede cebini doyurabilirsiniz, şimdi gözleri nasıl doyuralım ?

A

Önümüzde internet youtube vs vs gibi alet var göze hitab ediyor nasıl gözleri doyuralım ne yapalım da doysun şu gözler ?

A

Ben empati diye başlıyorum devamını geliştirelim.!

A

Sosyoloji ve psikoloji bilimleri birlikte çalışmalı

Diyarcan Akçagöz 6 yıl

Bunun çözümü zenginlere veya parayı tek elde toplamayı başarabilen "başarılı insanların" kazanımlarının devlet eliyle sınırlandırilmasini beklemek felan değil. Bunun çözümü sisteme ayak uydurmak. Sonuçta bu kapitalizm artık tamamen önüne geçilemez bir durumda. Sende sisteme isyan Edip vakit kaybedecegine, parayı tek elde toplayanlara hitap eden bir ürün üreteceksin. Herkes 1 liralık ekmek alıyorsa, sen zengin insanlara ekmeği süsleyip pusleyip 5 liraya satacaksın. Paranın tek kişinin elinde toplanması o kişinin bir başarısidir. Siz de yapın siz de başarin.

Y

İzniniz varsa bunu alabilir miyim? Çok mantıklı.

B

Tabii ki

Sadık Limon 6 yıl