Ay'ın karanlık yüzü ne demektir?

Ay’ın aslında karanlık bir yüzü yoktur. Ay’ın tüm yüzeyi Güneş sayesinde aydınlatılır ancak ay Dünya’ya kütleçekim kilidiyle bağlı olduğu için biz yeryüzünden baktığımızda her zaman Ay’ın aynı yüzünü görürüz. Ay’ın diğer yüzü gelişen uzay araçları sayesinde gelişmiş ülkeler tarafından defalarca görüntülenmiştir ve en az ön yüzü kadar iyi bilinmektedir.
Ay bize çok yakın bir gökcismi olduğu dürbünle hatta çıplak gözle bile gözlemlenebilir. Ay’ın görünebilir kadiri(parlaklik değeri) -12,7’dir. Ay gözlemi amatör astronomi için önemli bir yer tutar. Ayrıca Ay çok büyük ve karmaşık yüzey şekillerine sahip olduğu için incelenebilecek çok fazla yapısı vardır. Bu da ay gözlemlerini oldukça keyifli hale getirilebilir.
Ayrıca Ay’da da depremler meydana gelebilir. Her ne kadar Dünya’daki depremlere benzemese de jeolojik çarpışmaların ve geçmiş volkanik hareketlerinin oluşturduğu dev yüzey altı mağaralarının çökmesi sonucu çok şiddetli depremlerin gerçekleşebileceğini söyleyebiliriz. Ay’a yerleştirilen sismograflar Ay’da 1972-1977 yılları arasında 28 tane kayda değer deprem olduğunu kaydetmiştir. Eğer ki Ay’da yerleşim kuracak isek ciddi depremlere hazırlıklı olmalıyız.
Süper Ay kavramı yakın zamana kadar sadece gökbilimcilerin ilgisini çekerken gelişmiş teknoloji sayesinde artık herkesin ilgisini çektiği bir gök olayı haline dönüştü. Ay’ın Dünya etrafındaki dönüşü eliptik olduğu için kimi zaman Dünya’ya daha yakın olur kimi zaman Dünya'ya daha uzak olur. Ay bize en yakın olduğu zaman ortalama 363.000 km, en uzak olduğu dönemde ise ortalama 405.000 km mesafede yer alır. Bunlar ortalama olduğu için bu rakamlar değişebilir. Bu farklılık da her yıl yaşanan 12 dolunaydan birinin bize diğer dolunaylardan daha yakın gerçekleşeceği anlamına gelir. Her yıl mutlaka bir dolunay diğer 11 dolunaydan daha büyük ve parlak görünür. Buna “Süper Ay” denir. Diğer dolunaylardan yaklaşık olarak %14 daha büyük olur.

com-s0di5qv6q12orwifsgjt.jpg
F
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
9
9 CEVAP

Bu sunumunu gorsel haline getirip Nebilim yarışmasına neden katılmadıgınızı öğrenebilir mıyız küçük lejyoner hanim.

E

Soyledim hocam ama..

Kaan Şenkul 6 yıl

Ben de bilmiyorum açıkçası neden katılmadığımı

Fatma Yurday 6 yıl

Katilsaydin keske. Bi dahakine diyelim ozaman.

Erdal Beleli 6 yıl

Umarım

Fatma Yurday 6 yıl

Ben biliyorum neden katılmadığını; 5 ay oyunca son gün ne zaman diye sormaktan, katılmaya fırsat bulamadı

Zafer Evler 6 yıl

Bu doğru olabilir

Fatma Yurday 6 yıl