Belim tutuldu ne yapabilirim?

Belim tutuldu ne yapabilirim?
F
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
27
27 CEVAP

Bel ve sırt ağrılarıyla karşılaşanların ilk yapması gereken rahatsızlığın kaynağını bulmaktır. Bilinmelidir ki mide, akciğer ve safra kesesi ile ilgili problemler çoğu zaman bel ve sırt ağrılarına neden olabilmektedir. Gerekli teşhisleri yaptırarak ağrının bel ve sırt kaynaklı mı yoksa başkan bir rahatsızlığın yansıması mı olduğu tespit edilmelidir. Teşhis için bir doktora muayene olmak gereklidir ama ilerleyen aşamalarda kesin tanı koyabilmek için MR veya EMG çektirilmesi gerekmektedir.

Ağrıları azaltmak için sırt kaslarının gevşetilmesi gerekmektedir. Kas gevşeticiler ve lokal etkili merhemler kullanılır, ama sadece ilaç tedavisi yeterli değildir. Ayrıca bu merhemleri iyice yedirerek sürmeli ve su torbası veya ısıtılmış havlu ile sıcak pres uygulanmalıdır.
Fizik tedavi veya alternatifi olan masaj, manipulasyon, nöral terapi, akupunktur, soft lazer yöntemleri uygulanabilir. Bu şekilde fibrozitler teker teker tespit edilip yok edilmelidir.

Strese maruz kalınmamalı ve stres oluşturan faktörler ortadan kaldırılmalıdır. Bunun için; tatile çıkmak, hobilere daha uzun zaman ayırmak oldukça faydalı olabilir. Bu değişiklikler fayda etmiyorsa bir psikiyatrisin veya psikologun yardımını almak yararlı olur.
Tedavinin bitiminde doktorun önereceği sırt kaslarını güçlendirecek egzersizleri yapmak gereklidir. En iyi egzersizlerden birisi sırt üstü yüzmektir. Güneş, deniz, sıcak kum, kaplıcalar çok faydalıdır. Soğuktan mümkün olduğunca korunmak gereklidir.

Bel ve sırt sağlığını olumsuz etkileyecek bazı hareketlerden kaçınmak gereklidir. Yerden bir şey alırken öne veya yana eğilmek yerine çömelmek, yukarı doğru uzanmak yerine bir şeyin üstüne çıkıp işimizi görmek bel ve sırt ağrısı risklerini azaltır.

Sürekli pozisyon değiştirmek, yani uzun süre oturmamız gereken bir iş yapıyorsak en geç yarım saatte bir dolaşmak, aynı yerde ayakta durmaktan kaçınmak, televizyon seyrederken veya gazete okurken sırtımızı ve başımızı dayayacak koltukları tercih etmek dikkat etmemiz gereken unsurlardandır.

Sert sandalyede omurganız dik olarak, bir veya iki diziniz kalçanızdan daha yukarıda olacak şekilde oturmanız bel sırt ağrılarını ve tutulmasını geçirmede etkilidir. Kısa dinlenme süreleri için koltuklu sandalye çok iyi destek sağlar.

Beliniz düz olarak ayakta durmak, yakta çalışırken beldeki çöküklüğü hafifletmek için ayak iskemlesi kullanmak, dizlerinizi bükmeden öne doğru eğilmemek. Topuksuz ayakkabılardan sakınmak faydalıdır.

Sert yatakta yatmak, yüzüstü yatmamak, sırtüstü yatarken dizlerinizin altına bir yastık koymak, yan yatarken bacaklarınızı kalça ve dizden bükük olarak tutmak faydalıdır.

A

Ahmet bey cok sagol bende fizyoterapi ile tedavi

Şerafettin Bölükcü 6 yıl