Bipolar hastalığını saklamak suç mudur?

Evlenmeden önce akıl hastalığını bipolar olduğunu saklamak suç mu?
M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
20
20 CEVAP

Sakladılar benden

M

Mavi Küyük kusurdur, bipolar şizofrenide giden kapıdır, evlilikte çocuk varsa alman için bir anahtardır

Özgür Yüzüak 4 yıl

Çocuk yok Allah korudu

Mavi Küyük 4 yıl

Mavi Küyük aynen bendede sakladılar şuan ayrılıyoruz çocuk yok benimde

Ece Gunyuz 4 yıl

Suç değil de büyük bir vebal bir günah işlemiş saklayan kişi, Dünya hayatında suç mu bilemem de ahirette büyük (SUÇ...)

B

Kişilik bozukluğu degilmi zaten ben öyle biliyorum doğruysa zaten kişilik bozukluğu olduğu için suç sayılması saçma olur ????yinede avukatlarımız daha iyi bilir bakalim ne cevap yazacaklar

B

Bahadır Ölmeztürk kişilik bozukluğu değil. O bir çeşit şizofrenidir. Gidip gelen şirofreni

Erkan Kalsın 4 yıl

Erkan Kalsın Bipolar Bozukluk duygudurum bozukluğudur Şizofreni türü değildir.

Pelin Gürcan 4 yıl

Pelin her ne kadar geçmişte, duygu durum bozukluğu olarak kabul edilsede, simdi tüm doktorlar o hastalari, gidip gelen şizofreni olarak kabul etmektedir.

Erkan Kalsın 4 yıl

Bipolar Akil hastaligi ne zamandir beri oldu?

K

Herkes antidepresan kullanlyor..

Ö

Kendisi hasta olduğunun farkında mıydı, veya farkında olmadan mı evlendi. Farkındaydı da evlenmek için sizden mi sakladı ?

A

Farkında raporu var

Mavi Küyük 4 yıl

Şuan psikolojisi sağlam olan insana rastlamak mümkün değil. Ancak evlilikten önce size bunu söylemiş olması gerekirdi. Ama boşanma için bir gerekçe olamaz

H

Hasan Yarıs boşanma için gerekçe hakim hersyi araştırıyor ilaçlarını herswyi

Ece Gunyuz 4 yıl

e ulilık nikah işlemlerınde kan fılan test yapılıyor. Dr. Görür. Bılgsdan demedimı

S

Türk Medeni Kanunu gereğince akıl hastalığı evlenme engellerinden bir tanesi olup, akıl hastası bir kişinin evlenebilmesi için, sağlık kuruluşlarından evlenmesinde sakınca olmadığına dair bir rapor alması gerekmektedir. Ancak bu başlıkta bahsedilen ise bu durumdan farklı olarak, evlilikten sonra ortaya çıkan akıl hastalığı ile ilgili diğer eşe verilen boşanma davası açma hakkıdır. Akıl hastalığı özel boşanma sebeplerinden bir tanesidir ve her akıl hastalığı boşanmaya yol açmamaktadır.

Medeni Kanunumuzun 165. Maddesinde bu durum şu şekilde ifade edilmiştir:

“Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.”

Kanun maddesi incelendiğinde akıl hastalığı nedeniyle boşanmaya karar verilebilmesi için gerekli şartlar; akıl hastalığının evlilikten sonra ortaya çıkması, müşterek hayatın akıl hastası olmayan eş için çekilmez hale gelmesi ve akıl hastalığının geçmesine olanak bulunmadığının resmi sağlık kurulu raporlarıyla tespitidir.

Bu davanın, davacının yerleşim yerinin bulunduğu yer veya birlikte son altı ayda oturulan yer aile mahkemesinde açılması gerekmektedir. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde ise görevli asliye hukuk mahkemesi olacaktır. Dava açma hakkı münhasıran akıl hastası olmayan eşe verilmiştir. Bu davalarda zamanaşımı söz konusu olmayıp, her zaman açılabilir haldedirler. Davalının ehliyeti re’sen mahkemece değerlendirilmelidir. Davalı eşin akıl hastası olduğu ve fiil ehliyetine sahip olmadığı kanaatine varıldığı takdirde, yasal temsilcisinin de davaya dahil edilmesi gerekmektedir. Ayrıca davacı eş evlilik birliğinin çekilmez hale geldiğini ispatlaması gerekmektedir ve bu durum her türlü delille ispat edilebilecektir.

Yukardaki bilgiler ışığında akıl hastalığı nedeniyle boşanma davası açılıp açılamayacağı sorusu tekrar değerlendirildiğinde; akıl hastalığı kavramının çok geniş olduğu ve her tür akıl hastalığı halinde boşanmaya karar verilemeyeceğini söylemek gerekmektedir. Akıl hastalığının derecesi ve akıl hastası eşin iyileşecek durumda olmadığının tespiti gerekmektedir. Bu şartlar dahilinde akıl hastalığına yakalanan eşin iyileşme halinin olmaması, resmi sağlık kurullarınca rapor edilmelidir. İyileşme halinin olmayacağına ilişkin görüş, raporda kesin ve açık olmalıdır. Tereddüde yer verilen raporlar karara esas olmayacaktır. Ayrıca akıl hastalığının evlilik birliğinin çekilmez kılacak derecede olması gerekmektedir.

D

Psikolojik rahatsızlık bipolar duygu Durum bozukluğu bunu senin anlaman gerekirdi zaten anlamadıysan hata sende ilaçlarını kullandığı takdirde normal hayatlarinada devam ederler bence hastalığıyla vurmayın yanında destek olun binlerce bipolar hastası var şizofreni var vs herkes senin gibi bakış açısıyla bakmaz evlendiysen yanında destek ol hastalıkta sağlıkta deniyor evlenirkende büyütülecek birşey değil

B

Suç

A

Nikah için busuru bos beleş tahlil evrak istiyorlar. Evlilik ehliyeti getirilmeli mümkün olmayana ruhsat verilmemeli.

L

LD Lilith Haluk kesinlikle ????

Poyraz Candeğer 4 yıl

Suç

H

Suç baska bir şey, suc cezayı gerektiren birseydir. Ama bu dediğiniz "kusur" sayılır ve bosanma nedenidir. Suc bambaşka bir kavram. Daima bir avukata danismaniz yarariniza olacaktır. Bu tür sorularınızın net cevaplarını verecektir.

D

Büyük suç. Bir arkadaşım evlendi ve 2 ay sonra boşanmak için karar aldı. Neler çektiğini bana anlattı. Akıl almaz şeylerdi. Bence psikopatlığa bipolar diye başlık atılmış. Hani öyle bir kötü kalpliliğe, şahsen “hasta” olarak bakamıyorum. Bildiğin kötülük bu.

S

Bu hastalık suç boyutunda çünkü ne yapıcağı ne edeceği belli değil

E

Suç değil fakat boşanma için geçerli bir nedendir.

A

Boşanma için sebeptir eğer ispatlayabilirseniz bunu

A

Daha önceki yapılan resmi nikahlı evliliği sonraki evlilik yaptığı eşten saklamak sucmudur?

A

Büyük mebal evlenmeden önce aileler söylemeli bireylerin sıkıntılarını ...

D