Bir avukata, avukat vekalet ücreti verilmesine rağmen dava kazanıldığında karşı taraftan da ücret alıyor mu?

Merak ettiğim bir konu var uzun zamandır. Dava açarken tuttuğumuz avukata vekalet ücreti zaten veriyoruz. Buna rağmen avukat karşı taraftan da davayı kazanması halinde ücret alıyor. Bunun mantığını hala çözemiyorum. Biri yardımcı olursa çok sevinirim.

V
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
92
92 CEVAP

bu gruba mesaj yollamama nedense izin verilmiyor. Bu durumda mesajımı yorum olarak göndermek zorunda kalıyorum.

Bir kaç gündür izlemekle yetindiğim ve avukatlık meslek etiğine aykırı bulduğum ücretsiz hukuki bilgi istiyorum adlı bu grupta ücretsiz bilgi isteyenlere vekâlete ilişkin bazı bilgileri vererek vekâlete ilişkin bazı bilgileri verip, hem onlara hem de bu grubun yöneticileri ile bedava hukuki yardım verenlere bir kaç önerim olacak:
1. Bedava peynir sadece fare kapanında olur. İnternetten hele ki hukuki bir konuda bedava alacağınız bir görüşle sakın ola hukuki sorununuzu çözmeye çalışmayın. Aynı davadaki sanık ya da davacı veya davalı yahut müştekilerin hiç birinin hukuki durumu aynı değildir. Sağlıklı hukuki görüş dava konusunun tüm yönleri ile bilinmesinden sonra verilebilir. Gerek yasaları, içtihatları ve doktrini ve gerekse usul hukukunu bilmemenizden dolayı sonunda uğrayacağınız maddi ve manevi kayıplar bir avukata gidip danışmak için ödeyeceğiniz ücretin kat be kat fazlası olacaktır.
2. Bir avukata gidip sorununuza ilişkin sözlü ya da yazılı alacağınız görüşten dolayı o avukat sorumluluk altına girecektir.
3. Avukatların alacağı ücretin esasları yasalarla belirlenmiştir. Değeri para ile ölçülebilen davalarda dava konusunun parasal değerinin %25'ini geçmemek ve asgari tarifenin altında olmamak üzere avukat alacağı ücreti serbestçe belirler. Dava konusunun değerinin para ile ölçülemediği durumlarda ve ceza davalarında ise asgari tarifenin üzerinde olmak üzere avukat ücretini serbestçe belirler. Dava masrafları müvekkilin sorumluluğundadır.
4. Davanın kazanılması halinde mahkemece karşı tarafın ödemeye mahkûm edileceği vekâlet ücreti yasa gereği avukatındır. Bunun üzerinde müvekkilin hiç bir hakkı olamaz ve vekâlet ücretine mahsup edilmesi de mümkün değildir. İşinize gelmiyorsa avukat tutmayın.
5. Siz nasıl dilediğiniz avukatı seçme hakkına sahipseniz avukatın da sizin davanızı alıp almamak ve uygun gördüğü durumlarda sizi temsil etmekten çekilme hakkı vardır. Yasada belirtilen durumlarda ise davanızdan çekilmek zorundadır. O yüzden bir zahmet 1136 sayılı kanunu bir okuyun.
6. Kimse davasını takip etmek için avukat tutmak zorunda değildir. Mahkemelerde ve diğer kurumlarda kendinizi temsil edebilirsiniz.
7. Avukatlar size hukuki yardım hizmeti verirler. Davanızı kazanma garantisi veremezler. Bu garantiyi veren avukatlardan da uzak durun.
Bu grubun kurucusu ve yöneticilerine naçizane önerim: Yapılan iş meslek etiğine aykırı olmakla beraber bu sizin tercihiniz. Sorumluluğu üstlendiğinize göre hesabınızı verebilecek durumdasınızdır. Buradaki sorumluluktan kasıt verilen görüşe uygun davrananların bundan dolayı uğrayacakları maddi ve manevi kayıpları için görüşü veren avukat yanında bu grubu yöneten siz yöneticiler olarak sizlerin de sorumlu tutulmanız gibi bir olumsuzlukla karşılaşma ihtimalinizdir. Ancak burada avukatlara yönelik küçültücü ifadeler ve hakaretlerle avukatlara yönelik şiddet önerileri de var ki, buna izin vermeniz sizi de sorumlu kılacaktır. Bu hususta bir tedbir almanızda yarar var. Ayrıca bu gruba üye olanların gerçek kimlikleriyle üye olmalarını sağlamanız da iyi olur. Bir sürü sahte hesapla üye olan var sanırım. Bunlar ileride daha büyük sorun yaratacaktır.
Bu grupta bedava hukuki yardım yapan meslektaşlar da yaptıkları işin sorumluluğunu üstleniyorlardır herhalde. Buradaki sorumluluktan kasıt verilen görüşe uygun davrananların bundan dolayı uğrayacakları maddi ve manevi kayıpları için görüşü veren avukat olarak sorumlu tutulmanız gibi bir olumsuzlukla karşılaşma ihtimalinizdir. Bunun dışında verdiğiniz bedava hukuki yardımın meslek etiğine aykırı olduğunu ve mesleğe yönelik saldırıları nasıl artırdığını görebildiğinizi umduğumu söylemekle yetineceğim. Takdir ve karar sizin.
Not: Bu mesajıma yorum ya da cevaplara cevap vermeyi düşünmüyorum. O nedenle boşuna cevap ya da yorum yazmayın.
Herkese iyi akşamlar diliyorum.

H

Süpersiniz! Umarım grup kurucuları gerekli şekilde davranarak, durumu kontrol altına alırlar ve grubu kapatırlar!..

Burcu Ysf 6 yıl

bilgi evrenseldir, bir edebiyatçı bi yerde şiir okudu diye nasıl bilgi sattığı savı ortaya atılamıyorsa, kısa hukuk bilgileri verilmesi de bilgi satma kapsamına giremez. Avukatlık yazılı ve resmi sözleşmeyle oluşan bir şeydir, burası noter veya resmi daire değildir, burda böyle sözleşmeler olmadığı için avukatlık yapıldğı iddiası boş bir iddiadır.

Bayram Kavi 6 yıl

Peki davayı kazandığınızda hem müvekkil den hemde davalidan ücret almak nasıl bişey.

Yaman Çaylak 6 yıl

Yasal bir şey Yaman Çaylak . Tonla insanın derdiyle her gün uğraşsaydın sen de alırdın. Kaldı ki aylarca, yıllarca süren davalar var. Bir günde kazanilmiyor gözünüze gelen o paralar.

Merve Yazan 6 yıl