Bir avukata, avukat vekalet ücreti verilmesine rağmen dava kazanıldığında karşı taraftan da ücret alıyor mu?

Merak ettiğim bir konu var uzun zamandır. Dava açarken tuttuğumuz avukata vekalet ücreti zaten veriyoruz. Buna rağmen avukat karşı taraftan da davayı kazanması halinde ücret alıyor. Bunun mantığını hala çözemiyorum. Biri yardımcı olursa çok sevinirim.

V
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
92
92 CEVAP

Sevgili hukukçular. Sorum boş yere ortaya atılan bir soru değil. Sadece bildiğim ama uygulamada ispatına ihtiyaç duyduğum bir düşüncem için işin erbabı ve muhatabı olan siz hukukçulara söyletmek istediğim bir şeydi. Avukat değilim ama ömrüm çeşitli sebeplerle adliyelerde icralarda geçiyor. Yaşayan biri olarak bu durum bence haksızlık. Hukukun amacının gerçekleşmesinde oluşan bazı yükümlülüklerin adalet kavramına ne derece yakınlaştığıni veya uzaklaştığını ölçmeye çalışıyordum. Hukuk genelde izafi değildir çünkü uyulacak kanunlar belli. Bu noktada iş avukatların karşı taraftan vekalet ücreti almasından çok daha derin noktalara kayıyor. Bir meslek olarak avukatlığını diğer mesleklerden farkı yoktur yani amaç hayatını devam ettirmek için maiseti temine vesiledir. İştir yani. Ne iş olursa olsun işimiz hep insanla. Elbette olumsuz yönleri de olur işlerin. Sosyal kamu düzenini adaletli bir şekilde sağlamak her zaman varolan kanunlarla olmuyor. Tıkanıyor bazen. Beşerî Hukuk her zaman yeterli değildir. İşte o yüzden kalbe dokunan bir cevap bekledim ama sadece bir kişi vicdanının iplerini gevsetti. İnsanız ve insan kalabilmenin en sağlam yolu aklın düşündüğünü yani mantığı vicdan süzgecinden gecirebilmektir. Sosyolog veya psikolog da değilim ama şunu bilirim. Devletin varlığı huzurlu ve adaletli bir düzenle sağlanır. İnsanlığın en büyük sorunudur adalet. Ben sadece ince bir noktadan zaafinizdan girdim ve sonucu görmek istedim. Hakkınızı helal edin lütfen.

V

vedat dostum, avukatların aldığı ücretler bence çok fazla değil, bende kafama takılan bir hukuki meselenin cevabını bulmak için gugılın başında ararken bile bazen saatlerce zaman harcamak zorunda kalıyorum. Bu işler kolay değil, elbette onun da bir bedeli ve karşılığı olmalı.. Ama hayat pahalıysa ona endeksli olarak onların ücretleri de bize yüksek gibi geliyor, valla ne derece doğrudur bilmiyorum da benim avukat söylemişti, taa geçen sene 3 bin lira para vermiştim, 500 lirasını vergiye yatıracağım demişti. Yani aldığı paranın hepsini kendileri mi yiyor orası da bilinmeli bence. Her davaya vergi yatırıyorlarsa onlara da hoşgörülü yaklaşılmalı bence.. Yani enflasyonun sorumlusu avukatlar olamazki.. Ama aldıkları dava haklı mı, haksız yere bir dava mı üstleniyorlar asıl sorgulanması gereken konu bence bunlardır. Hele şu boşanma davalarında avukatların kadınların davalarını üstlenmelerini doğru bulmuyorum, boşanmış kocayı kadınla birlik olarak adamı soyup soğana çeviriyorlar. Orda da sistemin yanlışları var tabiki ama bence sistem değil burdaki tek kusurlu.. Alma kardeşim böyle bir davayı alma, sistem seni zorluyormu yok.. Git başka bir dava al.. Sen kadınla birlik olup adamı soyup soğana çevirmek zorunda mısın? Yok. Boşanmak suçmuki sistemle birlik olup adamı soyup soğana çeviriyorsun.. Dünyanın neresinde görülmüş boşandı diye adamı soyup soğana çevirmek.. Kazandığım para bana helal olur mu olmaz mı diye önce bunu sorgulamaları lazım. Yaptığın iş haklı ise, insan haklarına uygun ise, al istersen yirmi bin lira al, istersen 50 bin lira al.. Ama helal olsun, haram olmasın. Bence mühim olan burasıdır.

Bayram Kavi 6 yıl

Adamsın bayram bey

Onur Elika 6 yıl

Avukatların alacağı iş hususunu başka bir başlık altında tartışırız ancak şunu bilin ki bir haksızlık var ise sistemde avukatlarda değil

Onur Elika 6 yıl