Biz doğmadan kaderimiz yazılmışsa cennete veya cehenneme gitmek nasıl irademiz dahilinde olur?

Biz doğmadan kaderimiz yazılmışsa;

Cennette yada cehenneneme gitmek nasıl

irademiz dahilinde oluyor ?

M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
27
27 CEVAP

Herşey tanrı tarafından önceden biliniyorsa, kişinin tanrının bildiğinin dışında bir hareket gerçekleştirmesi mümkün müdür ?

K

Bilgi eylemi gerektirir mı. Ornegin sen bir çok şeyi biliyorsun senin dışında bir çok şeyi biliyorsun ama bu bilgi senin onlara hakim olmanı mı gösterir yada onların üstünde bir zorylayici olmanı mı gerektirir. Bilgi edinim bir şeydir senin için ama tanrı için bizatihi vardır. Ama bu bilgi zorlayıcı değildir cebirci değildir yani

Mahmut Oda 6 yıl

Tanrının bilgisi ezeli ve değişmez ise, ben hareketlerimin yaratıcısı olamam. Yani daha ben var olmadan önce herşey tanrı tarafından biliniyorsa, ben nasıl hareketlerimin faili durumunda olabilirim ki ?

Kemal Kalkat 6 yıl

İşte bunu diyorum bende tanrının senin fiilini bilmesi senin o fiilinin üzerine etkisi yoktur ki. Mesela sen benzinin arabayi çalıştırdığını biliyorsun ama benzine vakifmisin. Yada benzin üzerine bı etkin varmı yani sen biliyorsun diye benzin benzin olamam diyor mu. Bunun aklı olan varlık lara da uydurabilirsin. Tanrı biliyor diye senin hareketine zorlayıcı bir etki degildir. Senin için yeni benim için eski olabilir ama bu demek değildir ki ben biliyorum diye sen bilemezsin onu kesfedemessin. Tanrı için bilgi mevcuddur ama bu senin için zorlayıcı bir etki degildir. Bilgi zorlayıcı etken değildir bilakis varlığın kesfidir

Mahmut Oda 6 yıl

Tanrının herşeyi bilmesi, geleceği belirlemesi anlamına gelir. Kişi o belirlenmiş geleceği ortaya çıkarmak zorundadır. Başka bir seçenek yok çünkü. Örneğin ben şu anda bir tuşa basıyorum ve tanrıda bu bilgi yok! Böyle bir durum olabilir mi? Yani tanrı, bu adam ne yaptı diye şaşırabilir mi? Böyle bir seçenek mümkün olmadığına göre, benim sergilediğim her türlü hareket tanrının ezeli bilgisi dahilinde olacaktır. Burada zorlayıcı değildir diye yaptığın itiraz geçerli değil çünkü herşeyi bilmek ve o bilginin değişmemesi, geleceğin kesin bir şekilde belirlenmesi ve benim de o geleceğe uymak zorunda olduğum anlamına gelir.

Kemal Kalkat 6 yıl