Bu soruyu da benim için yanıtlar mısınız, çok önemli?
İnsanın doğumu Allah'ın insanı dünyaya getirmesi İSE, spermin yumurtayı döllemesi Allah'ın insanı yaratma kararı vermesi İSE, anne babanın çocuk yapma kararı Allah'ın insanı yaratmadan önceki yaratma kararını vermesi İSE, Allah HER ÜÇ DURUMDA DA yaratacağı insanın cehenneme gideceğini biliyor İSE, her şeyi bilen ve her şeye gücü yeten Allah, bu durumda cehenneme gidecek bir insanı yaratarak sınav yapıyorum diyebilir mi?
Alpay Delikbaş
A
Gök Tengri'ye inanıyorum ama arap dinine göre konuşursak, kelime oyunlarının arkasında her şeyi yaratan bir tanrıdan ziyade demiourgos bir tanrı var. Yani yaratmıyor şekillendiriyor. İnsan ruhları ise başka bir alemde. Bunu platon'un mağara teziyle birleştirirsek, tanrı denen varlık, insan ruhlarını oyalamak veya kullanmak için evreni kullanıyor.
Sin özhan , her şeyi bilen ve her şeye gücü yeten bir tanrı olan Allah'tan söz ediyorum burada.
Alpay Delikbaş O konuda yalan söylüyor gibi geliyor bana. Sonuçta kendi durumuyla ilgili tek referans yine kendi.
Allah imtihanla ilgili konularda kendisinin bilmeyeceğini (bilemeyeceğini değil) söylüyor.
MUHAMMED 31: Andolsun, Biz sizden mücahid olanlarla sabredenleri bilinceye kadar, deneyeceğiz ve haberlerinizi sınayacağız (açıklayacağız).
TEVBE 16: Yoksa siz, içinizden cihad edenleri ve Allah´tan ve Resûlü’nden ve mü´minlerden başka sır-dostu edinmeyenleri Allah ´bilip çıkarmadan´ bırakılıvereceğinizi mi sandınız? Allah yaptıklarınızdan haberdardır.
AL-İ İMRAN 140: Eğer bir yara aldıysanız (Uhud), o kavme de benzeri bir yara değmiştir (Bedir). İşte o günleri Biz onları insanlar arasında devrettirip dururuz. Bu, Allah´ın iman edenleri bilmesi ve sizden şahidler (veya şehidler) edinmesi içindir. Allah, zulmedenleri sevmez;
AL-İ İMRAN 142: Yoksa siz, Allah, içinizden cihad edenleri ve sabredenleri de bilmeden cennete gireceğinizi mi sandınız?
ENFAL 65: Ey Peygamber, mü´minleri savaşa karşı hazırlayıp-teşvik et. Eğer içinizde sabreden yirmi (kişi) bulunursa, iki yüz (kişiyi) mağlub edebilirler. Ve eğer içinizden yüz (sabırlı kişi) bulunursa, kafirlerden binini yener. Çünkü onlar (gerçeği) kavramayan bir topluluktur.
66: Şimdi, Allah sizden (yükünüzü) hafifletti ve sizde bir za´f olduğunu bildi ('alime). Sizden yüz sabırlı (kişi) bulunursa, (onların) iki yüzünü bozguna uğratır; eğer sizden bin (kişi) olursa, Allah´ın izniyle (onların) iki binini yener. Allah, sabredenlerle beraberdir.
Kenan Trak bey, soru gayet açık ve net! Sadece soruya yanıt verirseniz yanıtınız ne olurdu?
Soru hatalıysa nasıl evet ya da hayır diyeyim
Soruyu soru kapsamında değerlendirirseniz olur bence.
Allah'ın her şeyi bilmediği ile ilgili yanlış düşünüyorsunuz bu arada
Hani yoktu Tanrı Nasıl her şeyi bilecek
Kenan Trak bey, varsayımsal bir Allah hakkında konuşuyoruz. Var olup olmaması önemli değil. Önemli olan hiç bir şey yok iken, yaratan ve yarattıklarını bilen bir Allah'tan söz ediyoruz. Allah gelmişi ve geçmişi bilebiliyor ise, sizin söz ettiğiniz ayetlerin hiç bir hükmü kalmıyor. Zira geleceği bilmeyen bir Allah mı var sizin düşüncenizde?
Sen inanmadıgın halde varsayimsal bir Allahtan bahsediyorsun, ben ise Kuranın anlattığı bir Allahtan.
Ayrıca Allah gelecegi bilmez demedim, imtihanla ilgiliyse kendisi bilmez dedim. Bu ikisi arasındaki farki cözebilirseniz belki anlasabiliriz.
Kenan Trak bey, bu farkı anlatın öyle ise. Fark yok ikisi arasında. Geleceği bilen, geçmişi de bilir, yarattığını bilen, sonuçlarını da bilir.
Yeteri kadar açık oldugunu düşünüyorum. İmtihan ile ilgili sonucu bilmemezlik acizlik degil, bilememesi acizlik olurdu. Halbuki bilmesine imkân var iken sonucunun sizin paylaşımda sorduğunuz saçma bir şey olacagi icin kendine gizlemiş.
Yeterli mi?
Kendine gizlemiş diyorsunuz, bilmiyor demiyorsunuz değil mi?
Ee gizlediği için de bilmemiş oluyor.
Siz diyorsunuz ki, biliyorum ama bilmiyormuş gibi yapıyorum; öyle mi? Allah biliyor ama bilmemiş numarası çekiyor tüm insanlara
öyle demiyorum
Anlamıyorum ki, bana yardımcı olun
evet
Neden?
sınava giren kendi değil. Kul veya talebe. Talebe kaç alacağını bilmez sınav onun içindir. Ben mesela hangi öğrencimin kaç alacağını bilirim. Ama 25 vereceğim öğrenci bana niye bunu verdin demesin diye sınav yaparım 5 puan da fazla veririm 30 alır. Sınav çıkışında 30 verdi pis herif der. 90 verdiğim talebemde "ben" aldım der. Bunun adı da final olur:)
DİNDARLARIN ÖĞRENCİ ÖĞRETMEN İKİLEMİ! Bir öğrenci var, matematiğin m'sinden bile anlamıyor. Öğretmen kendi ilmine bağlı olarak çocuğu ertesi gün sınav yapacağını söyledi ve kağıda sıfır yazdı. Ertesi gün sınav yaptı, çocuk sıfır aldı. Öğretmen yazdığı notu öğrenciye gösterdi. Öğrenci sen sıfır yazdığın için sıfır aldım diyebilir mi? (Dindarların verdiği bu örnekte öğretmen Allah olarak, öğrenci bu dünyada yaşayan, yaşamış olan, yaşayacak olan bütün insanların yerine kullanılıyor.) Bu öğrencinin sıfır alacağını bilen Allah sıfır yazdığı için öğrenci sıfır almamıştır ; Allah, öğrencinin sıfır alacağını bildiği için öğrenci sıfır almıştır der bütün dindarlar. Peki sormak isterim, dindarların verdiği bu örnekte, bu öğrenciyi yaratan kim, Allah değil mi? Allah böyle bir öğrencinin cehenneme gideceğini biliyor ise neden yaratıyor; yaratmasa, sınavı geçecek başka bir öğrenci yaratsa veya sınavı geçebileceği şeylerle sınama yapsa olmaz mı?...
daha ileriye gidiyim siz eksik yazmışınız. Allah bizatihi o kulu 0 lık yaratır sonra da sıfır aldığı için onu dersten bırakır..
Erken hayattan ayrılıp cennete gideceklerin sınavdan bırakılması gibi mi, kimi insanlara lütufta bulunup, kimi insanları saptırması gibi mi? Kimi insanlara zor soru sorup kimi insanları kolay sorularla sınaması gibi mi? Kimi insanları kültürü ve inancı farklı bir toplumda dünyaya getirerek o kültür ve inançta olanları cehenneme atmak gibi mi? Kimi insanları daha zeki yaparak, kimi insanları zeka yoksunu bırakmak gibi mi?
Muhammed Arutay bey, sıfırlık yarattığı insanın gelecekte sınavı geçemeyeceğini ve doğrudan cehenneme gideceğini bilen bir Allah, insanı daha hiç yaratmamış iken bunu biliyor ise neden yaratır peki? Her şeyi bilmiyor mu ki yaratır, Allah?
yakmak için:)
Bu yanıt değil ama!
neden yanıt olmasın
gayet mantıklı Kahhar sıfatı olan bir varlığın kahretmesi kahredecek şeyler var etmesinin neresi mantıksız
Sınav yapıyorum diyemez ki. Hatta insana irade verdim de diyemez. Bildiği şeyi yaratmak komik değil mi?
Allah adamı iddiasından vurur Alper bey bildiği şeyi yaratmak kolay derken de arızalı bir soru muhatab mutlak bilici yarattığını bilir ve tekrara düşmez. Tabiatta iki yoktur. Teklik vardır her şey tektir. İnsan bu teklikte iddialı olandır. Ve bu iddiasının imtihanını geçer ya da kalır.
tamam. Allah ile ilgili tartışmalarımızda şuna dikkat edersek faydlaı olur. Beni uyarmıştınız ya ön yargılı olmayalım diye. Ön yargılı ve öfke ile hareket etmeyelim
Öfke yok, yanlış değerlendirmeyin. Yalnızca bir inanç bilgisinin mantığındaki açmaz üzerine bir düşünce alış verişi bu.
ya alper bey sonra devam etsek Fener'in maçı varmış da:)
kaçmıyorum burdayım sadce seri cevap veremiyeceğim. İftarda yaklaşıyor geç cevap verebilirim
Kaçtığınızı düşünmüştüm
tamam buradayım. Müslüman kaçmaz:)
maç açık
Allah varlığın kendisidir. Vücudun kendisidir. Bizler sadece bir ynsımayız.
Var olan her şey Allah diyorsunuz, yanlış mı anladım sözlerinizi
hayır
var olan herş Allah'ın bir yansımasıdır. Tecellisi diyorum.
"Allah varlığın kendisidir. Vücudun kendisidir. " sözünüzden kim ne anlamalı öyle ise
ıssız bir kumsalda beraber yürüyoruz. Ve siz bir ayak izi gördünüz. Bu ayak izi insanın kendisi değildir. Ama burada bizden başkalarının olduğunun delilidir.
bu arada gol müslüman sow attı:)
yakın bilimsel verilerde buna yakın sonuçlar veriyor. Sınav imtihan bunlar insanın iddialı yapısından kaynaklanan anakronik aifadelerdir. Bakın sizde bir iddiia sahisiniz ben de. Bu da bizim imtihanımız sınavımız.
Zeki Eryürük bey, benim paylaşımlarıma yorum yapmıyorsunuz; fazla mı sıkıcı nedir
Alpay çok detaya giriyorsun.. Yalın olarak derdini anlatsana.. Bir yerden sonra insan konudan kopuyor.. Okuyanı yorma..
Yahu bundan yalını olabilir mi?
Keşke şu son iki tartışmaya grubun bütün üyleri düşünceleri ile katılsa da bu temel soruna tam bir yanıt bulunabilse. Yanlışa yanlış, doğruya doğru...
yine de anlamıyorum alpay bey değilmi o kadar aptalım yani
neyse hakaret etmeden tartışa bilen birini buldum diyordum tam da...
Muhammed Arutay bey, her insanı düşünsel olarak hareket ettiren belli bir takım doğmalar ve yanlış mantık kurguları bilgiler vardır. Bu anlamda her insanın inanç sorununun çözümü özeldir. Bu özel sorunu genelleştirerek tartışmak pek çözüm olmaz ancak sizin düşünme biçiminizle ilintilidir inanç probleminizi çözmeniz. ya detaylı bir tartışmanın içine girip birbirimizin düşüncelerini çözmemiz ya da bu hali ile bu tartışmayı kabul etmemiz gerekmektedir.
Muhammed Arutay bey, dünya düzdür diyenlerin iddiası çürütüldü, dünyanın merkezi burası deseniz bile bir anlamı yok bunun. Bir tanrı olmasa bile bir şey değişmeyecek benim için, varsa karlı olduğunuzu düşünen, ima eden size yeni bir bakış açısı sunayım isterseniz:
Tanrının sınav mantığı hakkında şöyle bir görüş olsa ne dersiniz:
"Tanrı, sağ gösterip soldan alacakmış diyorlar" yapar mı yapar; niçin yapmasın ki?! Belki de tanrının sınav mantığı budur.
Teistlerin tanrısı, bildirilen SÖZ'e inananlara şunu diyecek: "Nasıl bu sözleri söyleyen birini tanrı diye kabul edebilirsin ki, nasıl bu sözlerle çizilen karaktere tanrı yakıştırmasında bulunabilirsin ki?"
Şu teist tanrı yanlış bir karakter izlenimi yaratıp esip gürlerken aslında ödüllendirmek istediği insanlar, bilerek söylediği yanlış sözlerini ve yanlış dillendirdiği bu kendi karakterini kabul etmeyen insanlar olabilir mi; bu sözlere ve yarattığı bu karaktere uyan insanları da cezalandırmak için cehenneminin kapılarını bunlar için hazırlıyor olabilir mi?
Tanrı saçma sapan sözlere kendisi yol gösterip izin veriyor, bu sözlere bağımlı olanları cehennemine, aklı ve vicdanı ile özgürce hareket edenleri de cennetine alacakmış diyeyim. Cennetinde herkese tanrı olma şansı verecek, bu tanrılaşmış insanlar da kendi evrenlerini yönetecekmiş diye de biraz gülümseyeyim.
Mümkün mü?
Biraz esprili oldu ama sınavdan sınava fark var.
Sözlerime uy diyen bir tanrı, aslında uyma diyor olabilir mi, uyanlara ceza, uymayanlara ödül olabilir mi.
O kadar ayet var ki, 5.5 milyar insanı katledin diyen, şimdi bu sözlerine uymak mı gerekiyor tanrının, bence hayır.
hayır. Peki neden öldürmemiş müslümanlar 1400yıldır. O kadar kafri diyarı fethedildi de yaşayan insanaların canını aziz kılındı. Neyse ben rizikodan bahsetmiyorum. Allah var. Ben iman ediyorum. Bşkası yok deyince de yok olmayacak. Tartışmanın başına geliyoruz. Ben var diyeceğim siz yok diyeceksiniz. Ve sizi bi yere çağırdığım yok nerde mutluysanız orda kalın ben burada mutluyum ben de buradayım iyi akşamlar...
Yemeğinizi rahat rahat yiyin ondan sonra konuşalım
buyrun alpay bey devam edelim
Konu bu idi, asıl size sunduğum var yok olması mesele değil, varsa nasıl yoksa nasıl meselesi bu mesele. Şimdi dünyanın merkezi burasıdır diyorum size, kanıtlama sırası sizde: Tanrının sınav mantığı hakkında şöyle bir görüş olsa ne dersiniz: "Tanrı, sağ gösterip soldan alacakmış diyorlar" yapar mı yapar; niçin yapmasın ki?! Belki de tanrının sınav mantığı budur. Teistlerin tanrısı, bildirilen SÖZ'e inananlara şunu diyecek: "Nasıl bu sözleri söyleyen birini tanrı diye kabul edebilirsin ki, nasıl bu sözlerle çizilen karaktere tanrı yakıştırmasında bulunabilirsin ki?" Şu teist tanrı yanlış bir karakter izlenimi yaratıp esip gürlerken aslında ödüllendirmek istediği insanlar, bilerek söylediği yanlış sözlerini ve yanlış dillendirdiği bu kendi karakterini kabul etmeyen insanlar olabilir mi; bu sözlere ve yarattığı bu karaktere uyan insanları da cezalandırmak için cehenneminin kapılarını bunlar için hazırlıyor olabilir mi? Tanrı saçma sapan sözlere kendisi yol gösterip izin veriyor, bu sözlere bağımlı olanları cehennemine, aklı ve vicdanı ile özgürce hareket edenleri de cennetine alacakmış diyeyim. Cennetinde herkese tanrı olma şansı verecek, bu tanrılaşmış insanlar da kendi evrenlerini yönetecekmiş diye de biraz gülümseyeyim. Mümkün mü? Biraz esprili oldu ama sınavdan sınava fark var. Sözlerime uy diyen bir tanrı, aslında uyma diyor olabilir mi, uyanlara ceza, uymayanlara ödül olabilir mi.
Muhammed Arutay bey, "Allah bizatihi o kulu 0 lık yaratır sonra da sıfır aldığı için onu dersten bırakır.."
demiştiniz (ima ettiğinizi anladım) ancak sıfırlık yaratacağını söylemeniz sıfırlık olduğunu göstermez; Allah her şeyi biliyor ise, yaratacağı insanın da kaç alacağını biliyordur.
Özetin özeti:
Allah, insanı sınav yapmak için mi yarattı; evet !
Allah, yarattığı insana irade verdi mi; evet !
Allah, her şeyi bilir mi; bilir!
Allah'ın gücü her şeye yeter mi; yeter!
Allah yaratmadan önce yalnız mı idi; yalnızdı!
Hiç bir şey yoktu henüz, öyle mi; evet !
Allah, yaratmaya karar verdiğinde, yaratacağı şeyin yaşayacağı her anını, başını, sonunu, ortasını da her şeye gücü yettiği ve her şeyi bildiği için bilir mi; bilir!
Allah, her bir insanı yaratmadan önce cehenneme gideceğini bilir mi; evet !
Allah, her bir insanı yaratmadan önce cennete gideceğini bilir mi; evet !
Allah, bu cennet ve cehennem sonuçlarını bile bile mi yarattı; evet !
Allah, madem sonuçları biliyordu ne diye yarattı; sınav dedik ya!
Allah'ın bildiği şeyi yaratmasının bir sınav değeri olur mu; olmaz !
Allah cehenneme gidecek insanı biliyordu yaratmadan önce, peki, cennete gidecek insanı yaratsa idi cehenneme gidecek insan yerine yapabilir mi idi; elbette yapabilirdi.
Peki suç kimde
Cennete gidecekleri de yarattı cehenneme gidecekleri de mesela siz Alpay bey emri Hak vukubulduğunda hala iman etmemiş olursanız ben niye cehennemdeyim diyemeyeceksiniz. Haksızsam müslüman olun Allah'ı tongaya düşürün:)
Daha yeni doğmuş bir insanın direkt cennete gittiğini düşünün demeyecek mi neden cennetteyim diye
"Cennete gidecekleri de yarattı cehenneme gidecekleri de" dediniz peki çok sayıda insanı hiçlikten çıkartıp yaratabilecek olan Allah'ın yaratmadığı insan sayısı yarattığına göre daha fazla değil midir?
Onun tövbesi peşin kabul edilmiştir yerini bilir ve beğenir.
Zaman devam ediyor.
Çok azımız cennete gideceğiz
Oo Arap mitolojisi. Cok severim
Kuran'ı ve evrim teorisini incelersen aklındaki deli soruların cevabını bulursun Alpay Delikbaş KARDEŞİM
Aklımda tek soru var şu anda o da yukarıdaki soru; bu konuda bir yanınız var mı peki? Kuran'da Allah her şeyi bilen, her şeye gücü yeten, hiç bir şey yokken yaratan olarak anlatılır. Bu durumda, yok olan bir insanın cehenneme gideceğini bilen bir Allah neden yaratır diye soruyorum.
Sorduğunuz sorunun cevabı sorduğunuz soruda cevabını vermişsiniz
Sadece sorduğunuz soruyu hanif bir düşünceyle düşünmenizdir
Sorunun yanıtı, Allah'ın varlığının kabulünde irade ve sınav yoktur sonucunu veriyor. Sadece hanifler mi, Allah süper güçlü ve süper bilgili ise, hiç bir şey yokken yalnızca o varsa, yarattığı hiç bir şeyin iradesi ve sınavı olamaz. Deistlerin görüşüne bile atıfta bulunup farklı bir tanrı algısı geliştirin diyor soru aynı zamanda.. Deistler de biraz bu tipte düşünür inandığı tanrıyı
Tek bir ALLAH vardır Kuran'ın anlattığı TANRI ise bir çoktur her insanın kafasındaki oluşturduğu önemli olan hakikatı görmek
Mehmet Bacak bey, kahkahanız buradan bile duyuldu; nedenini öğrenebilir miyim?
Soru o kadar güzel cevabı vermiş ki kendi içinde gülmeden edemedim sözde tanrının düştüğü acınası vaziyete ...
Ancak müslümanlar bir türlü anlamıyorlar; bir psikolog olsam belki anlayacağım nedenini ama neden anlamıyorlar diye de burada anlamaya çalışmaktan bir hal oldum. Nedir sizce anlatmak istediğimin anlaşılmama sebebi sizce
Mesleki deformasyon: İnanç körlüğü
Bu arada diğer anket sorum da buna benzer, orada %85 oranında hayır yanıtını aldım. Bu demek oluyor ki biraz daha çabalasa insanlar böyle bir tanrı inancına ateist olmayanlar hoşça kal diyecekler..
Bu tip inananların içindeki açmazın ince noktalarını arıyorum. Bulursam diye uğraşıyorum. Bam teline dokunmak gibi bir şey aradığım, sihirli bir iki cümle.. Hala bulamadım sanıyorum..
Azmi Tursun bey, diğer anket sorusunda 8.5/10 hayır derken 1.5/10 evet dedi; burada da sonuç aynı mı çıkar sizce?
Cehenneme gidecegini Tanrı biliyor mu? Delil? (gelecek şey degildir)
Azmi Tursun bey, Allah'ın kendi yarattığı insanın cehenneme gideceğini bilmemesini neye dayandırıyorsunuz peki? Allah kendi yarattığı şeyin sonucunu bilmiyor ise, kendisine yanlış yarattım diyebilir mi? Allah kendisini yaratan bir yaratıcının var olup olmadığını bilebilir mi? Allah için gelecek veya geçmiş var mı, her şey yaratmadan önceki düşünmesinden ve düşünmesinden sonraki yaratmasından ibaret değil mi? Allah'ın yarattığı zaman bir şey midir, değil midir; Allah kendi yarattığı zamana tabi midir, bunun başını, ortasını, sonunu bilen midir, bilmeyen mi? Allah'ın geleceği bilmediğine deliliniz nedir? Şey, varlığa dair olan ise; gayb, varlığın bilinmeyen yönü ise; "Allah her şeyi bilen ve görendir." Lokman 38 Oysa Allah, işitendir, bilendir. Maide 76 Herşeyin Yaratıcısı'dır, öyleyse O'na kulluk edin. O, herşeyin üstünde bir vekildir. Enam 102 Hiç yaratan bilmez mi? Mülk 14 Göklerde ve yerde olanların hepsi Allah'ındır. Allah, her şeyi kuşatıcıdır. Nisa 126 Haberiniz olsun ki, biz her şeyi bir kadere göre yarattık. Kamer 49 O, gaybı bilendir. Hiç kimseye gaybını bildirmez. Cinn 26
Birisi birşey yapınca onun sonunu da bilir diye bir kural yok. Tahmin edebilir.
Ebu leheb ve karısının da sonunu tahmin etmişe benziyor öyle ise
Bakın size başka bir şey söyleyeyim öyle ise, geleceği bilen tanrı geçmişi de mi bilemez. Geçmişte yazdırdığı dinler geçmiş ve gelecekteki insanlara birer tuzak olduğunu da mı bilmez. Tanrı susmayı bilmiyor öyle ise, geçmişten örnek alarak.
şey bu İSE neyin kısaltması ki
Kısaltma değil
büyük harf olunca kısaltma sandım
Parçalar arasındaki bağlantıya dikkat çekmek için
Şaka galba bu soru
ben yaradana inanıyorum ancak dinlere inanmıyorum inanç yaradanla insan arasındadır dinlere gerek yoktur
Konu konuyu açmasın diye, yaradana inanmak ne demek diye sormayacağım
bir gnostik için cevabı olan sorulardır
Bir agnostik yaradana inanır mı
agnostiklere sormak lazım onu
Agnostik dediğinizi sanmıştım.
Alpay Delikbaş Yakın günlerde sizin cevaplayacağınızı istediğim sorular olacak. Tabi fikrinizi öğrenmek için yapıcam. Hep siz soracak değilsiniz, Biraz da biz soralım değil mi Alpay bey ..
Siz soruyu yanıtlamamışsınız, ben de aynısından kullanacağım hakkımı
Alpay Delikbaş Ben şu an müsait değilim en yakın zamanda cevaplarım.
bana göre hayır ama, islami akım evet der. Neden desen öyle işte derler
Hiç sanmıyorum, bir kısmı hayır der
zahten allahın bilecegi şey biz karışamayız diyolar
Balık baştan kokuyor zaten, Adem ile Havva'yı cennette yasak elmayı yiyeceğini bile bile göndermesi. Daha da öncesinde, şeytanın insanlara ibadet etmeyeceğini bile bile insanı yaratması.
Alpay Delikbaş merhaba.
Cevabım hayır, cehenneme gidersem mesela, benim de ona sorum olur.. Neden? Neden beni bu şekilde sınadın? Benim başarısıZ olacağımı bile bile neden ??
Tanrının sınav mantığı hakkında şöyle bir görüş olsa ne dersiniz: "Tanrı, sağ gösterip soldan alacakmış diyorlar" yapar mı yapar; niçin yapmasın ki?! Belki de tanrının sınav mantığı budur. Teistlerin tanrısı, bildirilen SÖZ'e inananlara şunu diyecek: "Nasıl bu sözleri söyleyen birini tanrı diye kabul edebilirsin ki, nasıl bu sözlerle çizilen karaktere tanrı yakıştırmasında bulunabilirsin ki?" Şu teist tanrı yanlış bir karakter izlenimi yaratıp esip gürlerken aslında ödüllendirmek istediği insanlar, bilerek söylediği yanlış sözlerini ve yanlış dillendirdiği bu kendi karakterini kabul etmeyen insanlar olabilir mi; bu sözlere ve yarattığı bu karaktere uyan insanları da cezalandırmak için cehenneminin kapılarını bunlar için hazırlıyor olabilir mi? Tanrı saçma sapan sözlere kendisi yol gösterip izin veriyor, bu sözlere bağımlı olanları cehennemine, aklı ve vicdanı ile özgürce hareket edenleri de cennetine alacakmış diyeyim. Cennetinde herkese tanrı olma şansı verecek, bu tanrılaşmış insanlar da kendi evrenlerini yönetecekmiş diye de biraz gülümseyeyim. Mümkün mü? Biraz esprili oldu ama sınavdan sınava fark var. Sözlerime uy diyen bir tanrı, aslında uyma diyor olabilir mi, uyanlara ceza, uymayanlara ödül olabilir mi.
bu aklıma gelmişti Bi ara.. Herşeyi mükemmel, eksiksiz, tam da Tanrı'nın istediği gibi yap, sonra hooooopp, Ateş'lerde yan heerşey olabilir.. Şu ödüllendirme konusu benim canımı çok sıkıyor artık; hepsi sınav, öbür dünyada mükafatlandırılacaksın, kader böyleymiş bilmemne... İstemem arkadaş ...
Kadın olduğunuz için şansınız daha kötü, bu dünyada bile insan yerine konulmuyorsunuz, insanlığınız tartışılıyor ha bire!
Maalesef ki dediğiniZ gibi, kadınların insan olup olmadığını tartışan bir kitle var.. O insanlar mükemmeldirler kendilerince, cennete gidecek olanlar onlardırlar onlarla aynı cennette olacağıma cehenneme giderim .. ( cennet cehennem var mı o da ayrı Bi şey )
Ya bizim dua ve nefret duygularımızla yaratılan enerji başka bir yerin hammaddesi ise... Kader ne yazarsa yazsın... Cehennemden ödül olmayacağına ve inananların cennet hedefi olduğuna göre soruyu oluşturan varsayım geçersiz olur sanırım.
Bildiğinizi yaşayın, hayal kurmaya başlayınca her şey sonsuz çeşitlilikte, gerisi boş.
Tanrı ve benzeri fikre inanan insanlar aşırı tutuculukları ve empoze etmekteki inatları ve bu teratorial güdüleri yüzünden çıkardıkları savaşlar harici ortaya çıkan kültürlerin gökkuşağına benzettiğim cümbüşü insanlıpın herukulede hayal gücünün limitsiz yaratıcılığına bayılıyorum.
Alpay Delikbaş yaratmak=Yoktan var etmek.
Yok nedir?
Soru sormak güzel de, Allah var mı, tanımı ve kapsamı nedir sorusuna yanıt vermeden gelişi güzel inanmak nedir? Peki yok nedir size Allah inancı olanlara göre? İnanç bağlamında yanıt verirseniz sevinirim
İnanç çemberine girmeye gerek yok. Tanrısal tanımlar bilinmezliği işaret eder ve açıklaması yapılamaz bir kavramdır. Bilim belki QF yoluyla enerji türünde gelecekte belki bir cevap verecektir ama bu yine de teoloji ile hiçbir zaman örtüşmeyen bir açıklama olacak. Teoloji hiçbir zaman dört ayağı yere basan bir sistem olmadı
Kerem Ashraf bey, diğer soruya hayır yanıtını vermişsiniz bu soruyu soru kapsamında düşünüp yanıtlamak neden güç peki? İki sorunun kapsamı da aynı ama farkı yok ki
Soru da paradoks yok. Güç kelimesi ile kendi sorunu taçlandırıyorsun sadece. Bilinmezliğin cevabı olmaz yukarıda yazdım.
Chuky
Allah insanı dünyaya getiren ve sonra alan bir katil mi diyorsunuz; felsefesini iyi anlamamışsınız sanırım; sorun bakalım niçin alıyor
dur gösteriyim
Yanlış sorulara doğru yanıt verilemez.
Neden yanlış ki, kapsamı belli sorunun; sorunun dışına çıkmadan yanıt vermek mümkün değil mi?
Peki doğru soru nasıl olmalı
Meşur 1 lira nerede, sorusunu hatırlattı sorunuz. Buna benzer pek çok örnek var, bilirsiniz. Üç kisi aralarinda para tooparlayıp bir radyo almaya gidiyorlar. 30 lira olan radyo için herkes 10'ar lira birlestiriyor ve radyoyu alıyorlar. Fakat sonra tezgahtar radyonun indirime girdigini ve 25 liraya düstügünü hatirliyor. Çıragina 5 lira verip, para üstünü iade etmesi için gönderiyor. Çırak 5 lirayi 3 kisiye bölüstüremeyecegini düsünüp 2 lirayi cebine atiyor ve 3 lirayi 3 kisi arasinda bölüstürüyor. Böylece radyoyu adam başı 9 liraya almış oluyorlar. Şimdi: 10X3=30 lira verilmisti. iadeden sonra 9x3=27 lira verilmis oldu. 2 lira da çirakta kaldi 27+2=29 Peki; Geri kalan 1 liraya ne oldu?
Bu soruları hazırlayanlar özellikle kafa karıştırıyor. Sizin böyle bir amacınız olduğunu sanmıyorum ama doğru soru sormak/ hazırlamak sanattır.
Tanrı'yı icat eden insanda aynı bu hesaba göre kendilerini meşru görüyorlar Halbuki fazladan bir tl yok.
Alpay'dan 25 tl borç aldım, sizden 25 tl borç aldım. Bende 50 tl oldu. 45 TL'ye ayakkabı aldım geri 5 tl kaldı, beş tl bana fazla ikinize 1 er tl geri verdim. Ben de üç tl kaldı size 24'er TL borcum. 24+24=48 ben üç eşittir 51 işte bende böyle zengin oldum :))
E hocam bunun faizi nerde öyle kuru kuruya borç mu olur
Faiz haram
Allah rızası için borç veriyorlar ve onlar sevap kazanıyor sayemde.
Hüseyin Atay' ın Farabi ve ibn Sinaya göre yaratma kitabinı okumanı tavsiye ederim.
Cübbeli'nin neden İbni Sina'ya ve Farabi'ye kafir dediği daha net anlaşılıyor aşağıdaki İbni Sina'nın sözlerinden. Sanki İslam dünyasında başka tür bir inancı olan bilim insanları sadece bunlar mı? Bilim insanı, bilim insanıdır, bilgi ile bilimle uğraşır, bunun lamı cimi yok, ne olduğunun hiç bir önemi yok! Bilim, dünyanın ahengidir. İslam dünyasının en önemli tıp alimlerinden olan İbn-i Sina'dan anlamlı sözler: -Dünya, akIı oIup, dini oImayan adamIarIa ve dini oIup, akIı oImayan insanIar oIarak ayrıImıştır. -İlim ve sanat ittifak görmediği ülkeyi terk eder. -Hiç kimse görmek istemeyen kadar kör değildir. -Hayatın genişIiği, uzunIuğundan daha önemIidir. -Aletlerin en faydalısı kalemdir. Bir şişe mürekkep bir külçe altından hayırlıdır. -İnsanın ruhu kandil, bilim onun aydınlığı ve Tanrısal bilgelik de kandilin yağı gibidir. Bu yanar ve ışık saçarsa o zaman sana “diri” denilir. -Benim gönlümün kırılmaz sabrı, senin gönlünün yumuşamaz katılığı var. Şu halde sevgilim aşk yolunda ikimiz de sert taşız. -Deɾdin devasızı, iyinin kötüye muhtaç olmasıdıɾ.
Farabi ve İbn Sina ne diyormuş, Allah nasıl yaratıyormuş
Alpay Delikbaş Cübbeliyi baz alma
Alpay Delikbaş bize yaratmakla ilgili teoloji kapsamlı bir soru sordun ve ardından bir diğer linki atarak arada git gel yapmamızı istiyorsun.
Şimdi bize açıkla lütfen sana göre yaratmak kelimesinin tam karşılığı nedir?
Siz açıklayın, Allah'a inanan siz değil misiniz peki
İki soruya farklı yanıt vermenizin nedeni nedir peki
Yaratmakla ilgili soruyu soran ben değilim. Ne sorduğunu biliyor olman gerekiyor
Bı arada ben hayır işaretledim sanıyordum şimdi farkettim
Bakın birbirinden farklı tanrı tanımları mevcut. Bu soru her tanrı tanımındaki yaratmaya uygun değil. Bu yüzden tartışmak bu noktada gereksiz
Önceki anket sorusunda kararı biz veriyoruz.. Demekki bizim de bir irademiz var, bu cüz-i irade. Bi de bizim irademiz dışındaki üst irade var, bu da külli irade.. Yukarıdaki anket sorusuna gelince; size göre "İSE" olan görüşlerinize katılmadığım için bi cevap veremicem..
Görüşlerime neden katılmadınız peki?
Önceki anket sorusunda, daha hol yok, yumurta yok iken, çocuk yapmaya karar verdiğiniz an, olacakları ve sonuçlarını biliyor iseniz bir çocuk dünyaya getirip getirmemeniz size kalmış. Ancak Allah, insanı yaratmadan önce, daha karar aşamasında iken, olacakları biliyor ise, Allah sınav yapıyorum diyemez. Sizin varsaydığınız özgür iradenizin sonuçları biliniyor ise Allah tarafından, sizin iradenizin ne anlamı kalır ki? Düşünmüyor musunuz diye düşünüyorum anlatmak istediğim noktayı acaba!
Bi defa taraktan yaratan başka bi formül bulamadı mi?
Ben "sınav" kavramının da reformdan gecirilecegini düşünüyorum zira genel algıda sınav, sınava girenin yeterliliğini ölçmek vardır.
Sınava girenin hangi sonucu alacağını sınayan bilmez ki zaten bunu öğrenmek için sınava sokar.
Şimdi zamandan ve mekandan münezzeh, herşeye kadir olan yaratıcı tanımı gereği zaten kimin neyin hangi sonucu alacağını biliyor.
Bu durumda sınav yapmak ya da bu "sınav mantığı" ne kadar tutarlı olur?
Örneğin İbrahim peygamberin oğlunu kurban etmesi olayında da İbrahim ve Ishak'in sınavdan geçirilmesinde, yaratıcı kullarının ne şekilde karar vereceğini bilmekte midir?
Bilmeyene tanrı demişsin dememişsin ne fark eder ki?
Hiç bir reform dikiş tutmaz