Cezaevine girenler, cezaevi psikolojinizi nasıl etkiledi?

hayatının bir döneminde hapishanede yatmış insanlara bir sorum olacak. Hapishaneye hırsızlık, cinayet, tecavüz ya da terör suçlarından girmiş olabilirsiniz; fakat hapishanede kalma sürenizi tamamlayıp dışarı çıktığınızda, içerde geçen zamanlar, yaşama ve işlediğiniz suça\suçlara olan bakışınızı ne yönde etkiledi? Sizce hapishane sizi tedavi mi etti yoksa daha da mı azgınlaştırdı, ötekileştirdi? Belki de hiçbirini yapmadı.
Not: Bu soruya cevap geleceğini düşünmüyorum. Adam çıkıp "daha da azgınlaştım" dese, onun potansiyelini görüp topluca lince tutacağız çünkü.

Dipnot: Belki yanılırım diye yine de soruyorum.

Dipdipnot: Bu post hapishaneler hakkındaki düşüncelerinizi öğrenmek için değil, hapishanelerde yatmış insanların deneyimlerini öğrenmek için açılmıştır. Yoksa elbette belgesellerden, filmlerden ve kitaplardan her birimizin birer fikri vardır!

Dibindibininnotu: Birinci ağızdan dinlediğiniz anılar varsa, onlar da kabulümdür.

N
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
37
37 CEVAP

Bu konuyu düşündüm ve etrafımda yatıp çıkanları göz önüne alarak şu kaniya vardım. Plansız bir anda suç işleyenler ıslah oluyor. Bir anlik bir öfke ile cinayet yada yaralama yapanlar kendini savunurken yada kaza ile öldürüp yaralayanlar birilerinin yanı sıra suça bilmeden yada istemeden bulaşanlar yada kanunları bilmeyip mal beyanindan yatan arkadaş gibi kanunların azizligine ugrayanlar. Bu ve buna benzerler suça birdaha bulaşmamaya özen gösteriyorlar. Suçunun cezasını bile bile yola çıkanlar katlayarak girip çıkmaya devam ediyorlar.

F

Burada yapılan yorumları baz alarak ben de katılabilirim bu düşüncenize. Bir anlık öfke ya da boşluk ile kişiliğe yerleşmiş olan saldırganlık arasındaki fark, belirleyici oluyor sanki. Ruhsal hallerine dair genel bir kanıya varmak ise çok zor, çünkü her bir insanı tek başına ele almak gerekiyor, bir birey olarak, baştan sona.

Necla Saitoğlu 5 yıl

Evet haklısıniz. Ama en suca uzak kişi bile bir anda hiç işlemeyecegi bir suçun faili olabiliyor. Piknige giden bir aile babası orda ailesine yapılan bir terbiyesizligi yada saldırıyi bertaraf etmek için cinayet işleye biliyor. Yada yolda birine çarpan birisi bir anlık panikle kaçıp yada kaçmasada suç işlemiş oluyor. Bu tip olaylarda genelde kişi ceza evinden çıktıktan sonra zaten girmeden öncede suç işleyecek profilde olmadıgından daha dikkatli oluyor. Hukukun taammüden ve tasarlayarak dedigi katagoriye girenlerse çogunlugu ıslah falan olmuyor aksine uzmanlaşarak çıkıyor toplum içine

Feridun Tartis 5 yıl