Çocuk yaştaki evliliklere ilişkin Diyanet işleri Başkanlığının tutumu?

Doğru bir tutum sergilenmiş ve hep yerden yere vuracak da değiliz. Takdir de etmiyorum. Geç kalınmış, beklenmiş, çok çocuğun hayatına mal olmuş bir tutumdan anca dönülmüştür ama dönülmüştür. Neticede geçen bir yazımda demiştim. Biz kabul etmeyeceğiz, karşı çıkacağız ve eleştirilereceğiz ki, fikirleri değişsin.
Bu basit bir açıklama değil. Bin yıllık bir töre ve bir o kadar da kök salmış bir kültürün içindeki bir kanserin kazınmasıdır. Bu duruma normal bakan, sünnet diye bakan milyonlarca kişinin zihniyetlerini sorgulaması için ufak da olsa ilk hareketlerden biridir.
Doğru tavır ne ise, er yada geç o tavrı kabul edecekler.

Uzatmadan haberi vereyim.

Diyanet İşleri Başkanı ali Erbaş çocuk yaştaki evliliklere ilişkin, "Zaman zaman doğru ile yanlışı iyi ile kötüyü ayırt edebilme yetisine sahip olmayan çocuk yaştaki kızlarımız evlendirilebilmektedir. İnsanın onuruna uygun bir şekilde hayatını sürdürme hakkını gasp etmek ve özellikle çocukları türlü istismarlara maruz bırakmak dinimizde haram, yasaktır. Henüz sorumluluk bilincinde olmayan bir çocuğun evliliğe zorlanmasının dini ve ilmi bir meşruiyeti, temeli yoktur. Yuva kurmanın eş, anne olmanın anlamını idrak etme rüştüne erişmemiş bir kızın evlendirilmeye çalışılması asla kabul edilemez bir durumdur" dedi.

G
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
17
17 CEVAP

Diyanet geri adım atarak hata yapmıştır. Yani bundan sonra ne olacak, diyanet fetvalarını kurandaki ayetlere göre mi, halktan gelen tepkiye göre mi verecek? Diyanetin yapması gereken açıklama; "her ne kadar dinimizce kız çocuklarının erken evlendirilmesi caizse de, bu durum insan haklarına aykırıdır, böyle bir zorunluluğunuz yok, kızlarınızı küçük yaşta evlendirmeyin" benzeri bir açıklama yapmak olmalıydı.

Z

Diyanetin görevi Kur'an'a göre fetva vermek değildir. Diyanetin görevi bu coğrafyada bir dine tabii her kese eşit mesafede olup, her inanç arasında resmi bir kurum görevi görmesidir. Tek tarafın inancını koruyup gözetilerek diğer bütün inançları görmezden gelmek değildir. O nedenle diyanetin bir açıklama yaparken toplumu sadece Kur'an ve İslam dini ile değerlendirmesi ve bu doğrultuda açıklama yapması dahi doğru değildir.

Gören Dardağan 6 yıl

Ben diyanetin bu fetvasını, "Kur'an'da ve de İslam'da, 9 yaşında evlilik yok; Hz. Ayşe anamız, 9 değil 19 yaşında evlenmiştir," iddiasında bulunanlara, bir yanıt olarak verildiğini algılıyorum. Demek ki, İslam şeriatı, kız çocuklarının 9 yaşında evlenmesine cevaz veriyormuş. Bunu ben söylemiyorum; ulemanın en tepe noktasında bulunan, hem de bir kurum olan Diyanet İşleri Bşk. Lığı söylüyor. Artık kimse bana, "İslam'da ve Kur'an'da, kız çocuklarının 9 yaşında evlenmesine izin yoktur," diyemez.

M Ali Çidem 6 yıl

Diyanet tüm dinlere veya dinsizlere karşı eşit mesafede olmalıdır, bunda sorun yok ama sonuçta dini bir kurum... İslam dinini temsil ediyorsa kitabına göre fetva verecek

Zafer Günbaşar 6 yıl

M Ali Çidem kuranda evlilik yaşı ile ilgili iki ayet var ve bunlar birbiriyle çelişiyor. Birinde küçük kızlar ile evlenilebileceği ima edilirken, diğerinde buluğ çağı vurgusu yapılıyor. Her ikisinde de yaş belirtilmiyor.

Zafer Günbaşar 6 yıl

Yalnız Diyanetin değil; laik TC hükümetinin de, tüm dinlere ve inançlara aynı mesafede durması gerekir. Bu ilke laikliğin olmazsa olmaz koşuludur.

M Ali Çidem 6 yıl

M Ali Çidem onun zaten tartışılacak bir yanı yok, elbette öyle olmalıdır.

Zafer Günbaşar 6 yıl

Esasen İslam dinini temsil etmiyor. Etmesin diye kuruldu.

Gören Dardağan 6 yıl

Adı diyanet. Yani din kurumu. Denlerin kurumu. Devlet kurumudur ve bütün dinlerin arasındaki uzlaşmacı kurumdur.

Gören Dardağan 6 yıl

Hem hükümet, hem de Diyanet laik olmadığı gibi laikliğe de karşıdırlar. Atatürk devrimlerine karşı çıkmalarının en önemli nedeni de budur. Ancak ortam müsait olmadığı için, açıktan söylemeyip, laiklikten yana oldukları görünümü vererek, takiye yapıyorlar. ....................................................................................................................... Zaten Milli Görüş ekolünün ve bu ekolden gelen Recep Tayyip'in ve AKP kurucu kadrosunun nihai amacı: Mevcut laik, demokratik, hukuk devletini yıkarak, yerine İslam şeriatına dayalı teokratik bir cumhuriyet kurmaktır.

M Ali Çidem 6 yıl