Çocuk yaştaki evliliklere ilişkin Diyanet işleri Başkanlığının tutumu?

Doğru bir tutum sergilenmiş ve hep yerden yere vuracak da değiliz. Takdir de etmiyorum. Geç kalınmış, beklenmiş, çok çocuğun hayatına mal olmuş bir tutumdan anca dönülmüştür ama dönülmüştür. Neticede geçen bir yazımda demiştim. Biz kabul etmeyeceğiz, karşı çıkacağız ve eleştirilereceğiz ki, fikirleri değişsin.
Bu basit bir açıklama değil. Bin yıllık bir töre ve bir o kadar da kök salmış bir kültürün içindeki bir kanserin kazınmasıdır. Bu duruma normal bakan, sünnet diye bakan milyonlarca kişinin zihniyetlerini sorgulaması için ufak da olsa ilk hareketlerden biridir.
Doğru tavır ne ise, er yada geç o tavrı kabul edecekler.

Uzatmadan haberi vereyim.

Diyanet İşleri Başkanı ali Erbaş çocuk yaştaki evliliklere ilişkin, "Zaman zaman doğru ile yanlışı iyi ile kötüyü ayırt edebilme yetisine sahip olmayan çocuk yaştaki kızlarımız evlendirilebilmektedir. İnsanın onuruna uygun bir şekilde hayatını sürdürme hakkını gasp etmek ve özellikle çocukları türlü istismarlara maruz bırakmak dinimizde haram, yasaktır. Henüz sorumluluk bilincinde olmayan bir çocuğun evliliğe zorlanmasının dini ve ilmi bir meşruiyeti, temeli yoktur. Yuva kurmanın eş, anne olmanın anlamını idrak etme rüştüne erişmemiş bir kızın evlendirilmeye çalışılması asla kabul edilemez bir durumdur" dedi.

G
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
17
17 CEVAP

Sn. G, Erdoğan! Okuduğum kaynaklarda yanıtını bulamadığım, ancak kafamı kurcalayan bir soruyu size sormak istiyorum. Hz. Muhammet, Taberiye göre aynı anda 11, kimilerine göre 30, hatta 40 kadınla evlendiğini yazan tarihler bile var. Oda hizmetkârı Enes bin Malik; Peygamberin 32 erkek gücünde olduğunu naklediyor. İyi güzel de, nasıl oluyor da bunca kadının "Hatiçe hariç" hiçbirinden çocuğu olmuyor. Gerçi cariyesi Marya'an tartışmalı bir oğlu oluyor; fakat 32 erkek gücündeki bir kimsenin, evlendiği bunca hanımdan hiç çocuğunun olmaması şaşırtıcı değil mi? Hem de, evlendiği hanımlardan -bildiğim kadarıyla- sadece Ayşe kız olup diğerlerinin hepsi de dul...

M

Offff offf. Bunun cevabını biliyorum ama veremem. Yer yerinden oynar

Gören Dardağan 6 yıl

Sadece şunu söylüyorum. Muhammed'in hiç çocuğu olmadı

Gören Dardağan 6 yıl

Fatıma da dahil hiç çocuğu yoktur.

Gören Dardağan 6 yıl

İlahiyatçı Arif Tekin'de, "Hz. Muhammet'in ve Kurmalarının hanımları" isimli yapıtında, o da bunu ima ediyordu. Ona ulaşamadığım için soramadım.

M Ali Çidem 6 yıl

İlk fırsatta soralım. Neydi tam olarak öğrenmek istediğiniz?

Gören Dardağan 6 yıl

ben de hep aynı şeyi düşünmüşümdür. Sayed hoca bunun cevabını ‘o hiç yaşamadı ki’ diyerek vermiştir. Şimdilik Bundan daha mantıklı bir teori yok.

Zafer Günbaşar 6 yıl

yukarıda yazmıştım. Hz. Muhammet onlarca kadınla evlendiğ hâlde, neden çocukları olmamış? Akıl yürüterek, ben de bir yanıt verebilirim. Ancak öğrenmek istediğim, belgesi var mı? ................................................................................................................. Sn. Bahsettiğiniz ayet; Hz. Muhammet'in evlatlğının hanımıyla evlenmesine imkân sağlamak içindir.

M Ali Çidem 6 yıl

Bir değil, sayısız Muhammed var.

Gören Dardağan 6 yıl

Ama sizin aradığınız Muhammed hangisi, işte orası biraz karışık.

Gören Dardağan 6 yıl

Bu arada M Ali Çidem bey. Size bi ip ucu. Fatıma'nın yaşını araştırın. Ama iyi araştırın. Bakın bakalım o bildiğiniz İslam tarihi nasıl yerle bir oluyor.

Gören Dardağan 6 yıl

Bir Muhammed şair. Bir Muhammed vaiz. Bir Muhammed reşgalutun damadı. Bir Muhammed Bizans'a karşı savaş açmış. Bunları tek Muhammed yapan ise hadislerdir. Esasen Kur'an'ı iyi analiz eden biri görecek ki, Muhammed diye bir karakter bu kitaba zorla iliştirilmiştir. Kur'an Muhammedsiz bir Kur'an'dır. Çünkü Muhammed Kur'an'ı kendisi için yorumlamadı. ( Yorumlamadı dedim. Bu kısım önemli)

Gören Dardağan 6 yıl

Kur'an kıraat olarak İbn-i Sad'a kadar yüzlerce defa düzenlendi. Bu arada sayısız da hikaye eklendi. Şu soru hep muallak olarak kalacak! Kur'an bir din yaratmak için mi var edildi (ki ben sanmıyorum) Yoksa bir ayin ve ritüellerde okunması için bir araya getirilen başka bir eserin sadeleştirilmiş hali miydi? Ya da her ikisi. Şu bir gerçek ki, Tevrat bile yazılmış olmasına rağmen herkes tarafından okunamıyordu. Okuyanlar ise anladığı kadarını sözlü olarak aktarıyordu. Kur'an'da Bazı bölümler de bu sözlü aktarımın kendisidir. Aynı zamanda İsa'nın bebeklik İncili de kopya edilmiş. Yani Kur'an, tek bir yönden şekillenmemiştir. Raviler, dil bilimciler, din adamları, politikacılar, hadis ve hikaye anlatıcıları tarafından tahminim 1100 yıllarına kadar sürekli dizayn edildi.

Gören Dardağan 6 yıl

O çocuklar Hatice'nin ilk iki evliliğinden olan çocuklardır. Muhammed öyküsünde kurgu kolaj olduğu için çok kafa karıştırıcıdır. Dönemde Habire ekleme çıkarma yani katman katman yazıldığı için anlaşılmıyor. Ancak Sire iyi tahlil edilirse aslında hiç çocuğu olmadığı en alt katmanda anlaşılıyor.

Özer Aktı 6 yıl

kendi de daha sonra anladı kasım ve fatımanın kendi çocukları olmadığını

Karmati Silistre 6 yıl

“İsmimi isim olarak koyun, fakat künyemi kendinize künye yapmayın! Kim benim ismimi almışsa, künyem ile künyelenmesin. Kim de künyem ile künyelenmişse, ismimle isimlenmesin." (Müslim / Edep 1)

Karmati Silistre 6 yıl