Çocukluğu sevgisiz ve sağlıksız geçmiş biri ileride sağlıklı psikolojiye sahip bir birey olabilir mi?

Çocukluğu sağlıksız ve sevgisiz geçmiş bir kişinin ileride sağlıklı psikolojiye sahip bir birey olabileceğine inanıyor musunuz? Bu ihtimal sizce de çok mu düşüktür ?

E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
40
40 CEVAP

Aslında bu konuda bir kaç genelleme yapılabilir. Tabi ki her durumda olduğu gibi bu durumda da psikoloji olarak sağlıklı olanlar da olmayanlar da var. Çocukluktan sonraki evrede kendini ne kadar geliştirdiği etkilese bile çocuklukta atılan temeller önemli. Çocuklar her şeyden önce gözleriyle biriktirirler. Ve bilinç altlarındaki kişilik bunlarla oluşur. Sevgisiz büyüyen bir çocuk her şeyden önce güvensiz ve öz güvenden yoksun yetişir. Çocukken sevgisiz büyüyen bireylerde borderline çok sık görülür. Tabi ki dediğiniz gibi istisnalar var ama büyük çoğunlukta önce hayata ve sonra insanlara karşı bir öfke ile yaklaşan bireyler olurlar. Çok sık terk edilme korkusu yaşar ve bunu engellemek için tehdit intihar girişimi gibi tepkiler verirler. Eğer ilerleyen yalarda bunu kabullenebilir ve psikolojik destek alırlarsa adapte olabilirler yoksa oldukça zor

P

Sorunun kaynağına gerçekten inip yüzleşmek sizce sonucu değiştirebilir mi, yoksa başka bir etkiye tepki durumu mu gelişir? Ben ters yönde fazla idealist bir yaklaşıma girip ipin ucunun o noktada kaçtığını da gözlemledim de.. Nihal Kose öte uca sapma, bir nevi püriten-bağnaz yaklaşımın gelişebileceğinden bahsetti, benim fikrime paralel olarak.

Elif Eşli 6 yıl

Tek başına bir yüzleşmeden bahsetmiyorum ciddi bir destek alarak tedavi amaçlı bir etkileşimden bahsediyorum. Kabullenmekle başlıyor herşey.

Pınar Erkacmaz 6 yıl