Eski Türk inancında kadın nasıldı?

İslam öncesi kadın

com-5po5z4ha85fz8xormmma.jpg
Z
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
99
99 CEVAP

M. Ö 722'de Babil Kralı Nabukadnezar (MÖ 586-538) İsrail topraklarına giriyor. Yakıp, yıkıyor mabetleri yerle bir ediyor. Bir çok israil bilginini Babil'e sürgün olarak götürüyor. Fakat sürgünde sumer bilginleri boş durmuyor, çivi yazılarını öğrenip babil kitaplarını inceliyorlar. Daha sonra Persler Babil'i ele geçiriyorlar.(MÖ 538-333).70 Yıl sonra pers kralı Kirus tutsak olanlara vatanlarına dönme izni veriyor. Sürgünden dönenler büyük bir hayal kırıklığına uğruyorlar. Çünkü geride kalanlar mabetleri olmadığından Tanrı'ları Yahve için ne gereken kurbanları sunabilmişler nede gereken törenleri yapabilmişler. Yerlerine yabancı Tanrı ve Tanrıça'lara tapan ve birbirlerine düşman kabileler dolmuş. Geride kalan israilliler onlarla evlenmiş ve onların Tanrı'larına tapmaya başlamışlar. Geriye dönen bilginler yaşanan bu olumsuz gelişmeleri görünce kendi halklarını bir araya toplamak ve Tanrı'larını yeniden hayata getirmek için Tevrat'ı kaleme almışlardır.
Ezra ve arkadaşları onun ilk olarak Tora ) adını verilen ilk beş kitabı yazmışlar. Bunlar: Tekvin, Mısırdan Çıkış, Levililer, Sayılar, Tensiye.
Aslında bu kısım Musa tarafından yazıldığına inanılır. Bu konuda çalışan biliminsanları, Musa döneminde ancak taşlar üzerine yazılıyordu, bunun yanında o zaman yazı bunları yazacak kadar gelişmemişti. Ayrıca bunların sonunda Musa'nın ölümü anlatıldığına göre onun tarafından yazılmasına olanak yok diyorlar. Tevrat'ın diğer kısmıda yazının gelişmeye başladığı 800 yıllarından itibaren papiruslara, derilere yazılanlar ve yazısız zamanlarda akıllarda kalan konular toplanarak yazıya geçirilmiş ve Torah'ın arkasına eklenmiştir. Bu da Tevrat'ı ilk yazdıranın Tanrı olmadığını, çeşitli kimseler tarafından çeşitli kültürlerden esinlenerek yazıldığını gösteriyor.

G