Göğüs ucu çatlağına ne iyi gelir?

Göğüs ucu çatlağına ne iyi gelir?
H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
145
145 CEVAP

Meme ucu çatlaklarına sebep olan diğer bir unsur da memenin ucunun emzirme sonrası nemli bırakılmasıdır. Kurulanmayan göğüsler hem egzama ve mantar gibi enfeksiyon riskini, hem de meme ucu yaraları ihtimalini artırmaktadır.

Meme ucu yaraları için alınabilecek önlemler nelerdir? Meme ucu çatlaklarına ne iyi gelir?

Meme ucu çatlakları nasıl iyileşir sorusuna yanıt olarak etkili yöntemlere değinecek olursak; işe emziren annelerin hayatını zorlaştıran göğüs ucu çatlakları için doğum öncesinde alınacak birtakım önlemlerden başlayalım. Emzirmenin bebeğin en az 6 aylık gelişimi gibi önemli olan sürede sorunsuz geçebilmesi için göğüs bakımını ihmal etmemek gerekiyor. Peki nasıl mı?

Öncelikle doğumunuza 2 ay kala göğüslerinizi sağlıklı bir emzirme için hazırlamakla işe başlayın.

Doğum öncesi göğüs ucu çatlaklarına karşı alabileceğiniz en etkili önlemlerden biri eczanelerde bulabileceğiniz E vitamini ampulünü susam yağıyla karıştırıp göğüslerinizin emzirme alanlarına dairesel masaj hareketleriyle sürmek. Bu masaj sadece meme ucu çatlaklarına iyi gelmekle kalmıyor, aynı zamanda süt kanallarının açılarak sütün artmasını da sağlıyor.

Doğuma giderken hazırladığınız çantaya emzirmenizi kolaylaştıracak lanolin ile saf zeytinyağı içeren bir krem ve göğüs pedi koymayı unutmayın.

Bebeğiniz doğar doğmaz içgüdüsel olarak sizi emmek isteyecek. Doğum öncesi emzirme konusunda birçok bilgi edinmiş olsanız bile ancak bebeğinizi kucağına aldıktan sonra emzirerek tecrübe kazanacaksınız. Günde ortalama 8 kez emzirirken, bebeğiniz göğsünüzü doğru kullanmayı öğrenene kadar meme ucu çatlakları ve neden olduğu ağrılar hissedebilirsiniz. Emzirmenin ilk aşamasında ince bir tabaka halinde süreceğiniz Lanolin içeren kremlere göğüs uçlarınızı yumuşatmak için ihtiyacınız olacak. İçeriğinde Lanolin olan kremler doğal ürünler olduğundan, emzirirken de meme ucunda kalmasında sakınca yoktur.

Doğru emzirme tekniği meme ucu çatlaklarını önler. Bebeğinizi doğru emzirme için gayret edin ve emzirmekten asla vazgeçmeyin.

doğru emmeyi bebeğinize siz öğretmelisiniz.
doğru emmeyi bebeğinize siz öğretmelisiniz.
Göğüs ucu çatlakları bebeklerin sert damaklarıyla sadece göğüs ucunu tutarak emmeye çalışmasıyla oluşur. Doğru emzirme bebeğin kahverengi göğüs halkasını kavrayacak şekilde emzirilmesidir.

Bebeğiniz ilk emzirmenizde içgüdüsel emme refleksiyle sadece göğsünüzün ucunu tutacaktır. Bu şekilde göğsünüzdeki sütten randımanlı yararlanamayacak ve daha ilk denemede göğüs uçlarınız acımaya başlayacak. Ona doğru emmeyi siz öğretmelisiniz. Eğer emmeyi başaramıyorsa elinizi temizleyip bir parmağınızı ağzınıza sokun ve parmağınızı emdirerek ona biraz antrenman yaptırın. Sonra memenizin kahverengi halkasını ellerinizle gerip düzleştirerek bebeğinizin ağzına yerleştirin. Unutmayın, memenizdeki kahverengi halka bebeğinizin doğru bir beslenme için hedef tahtasıdır. Bebeğinizi emzirirken bebek göğüslerinize bakacak şekilde tutulmalı, her emzirmeye bir önceki emmede boşaltılmamış dolu göğüsle başlanmalıdır. Bu yöntemi gece dahil günde 8 kez tekrarlayın ve emzirmekten sakın vazgeçmeyin. Siz de bebeğiniz de kısa bir sürede bu düzene alışacaksınız ve inanın çok hoşunuza gidecek.

Bebeğinizi emzirirken göğüs hijyenine dikkat edin.

Her emzirme öncesi ve sonrasında göğüslerinizi kaynatılıp ılıtılmış suyla temizleyin. Temizlik için kesinlikle sabun kullanmayın, sadece su kullanın. Bazen ebeveynler tarafından önerilen karbonatı göğüs temizliğiniz için denemeyin. Karbonat göğüs ucu çatlaklarını daha da sızlatacak, yaraya dönüştürecektir. Çünkü soyucu etkisi bulunmaktadır. Her temizlik sonrası göğüslerinizi mutlaka kurulayın, göğüs uçlarınız nemli kalmasın. Memelerin kuru kalmasını sağlayan yöntemlerden biri göğüslerdeki sütü tamamın sağarak boşaltmanızdır. Ayrıca göğüs pedlerinizi de ıslandıkça değiştirmeyi ihmal etmeyin.

Meme başı yaraları için antibiyotikli bir krem kullanıyorsanız emzirme öncesinde memenizi bu kremden mutlaka suyla arındırmalısınız.

Meme ucu çatlaklarını iyileştirmek ve ağrılarınızı dindirmek için doğal yollar da var!

Göğüs ucu çatlaklarına iyi gelen, meme başı yaralarını tedavi edici, yine ebeveyn keşiflerinden olan ve denemesi zarar vermeyen aksine yararı tecrübe edilmiş doğal yollar da var.

Kışın kolayca bulabileceğiniz ayvanın çekirdeklerini bir gün içme suyu veya gül suyu doldurulmuş bir bardakta bırakın. Su çekirdeklerin özüyle karışacak ve jelleşecektir. Bu sıvı göğüs uçlarınız için nemlendirici görevi görecektir.

göğüs ucu çatlaklarıEmzirme sonrası göğsünüzde kalan sütün son kısmı daha fazla yağ içerir. Bu sütü göğüs ucunuza ve kahverengi göğüs halkasına yayın ve doğal yollardan kuruması için göğüslerini bir müddet açık bırakıp havalandırın. Bu yöntem de göğüsleriniz için doğal bir nemlendiricidir.

Göğüslerinize saf zeytinyağı da sürebilirsiniz. Zeytinyağı yumuşatıcı etkisi yanında en doğal antiseptiktir ve enfeksiyon oluşumunu da engeller.

İçinde zeytinyağı olan ve meme ucu çatlaklarına iyi gelen bir diğer yöntem ise, bir kaşık zeytinyağı içinde 3 adet damla sakızını bırakıp eriterek göğüslerinize sürmeniz.

Göğüs ucu çatlakları için kullanabileceğiniz kremlerin etkisi kişiden kişiye değişmektedir.

Lanolin koyun yününden edinilen saf bir maddedir. Yaraları iyileştirme, yatıştırma özelliğine sahiptir ve suyu emer. Lanolin içeren kremlere örnek verecek olursak yaygın olarak kullanılanları Lansinoh, ve Lanoise’dir. Bu kremleri emzirirken temizlemeniz gerekmez. Ama alerjik bünyelerin kullanırken dikkat etmesi gerekir.

Deneyebileceğiniz başka bir ilaç karışımı ise madecassol, çinko oksit kremi bepanten merhem, bepanten krem. Bu ilaçları karıştırıp göğsünüze ince bir tabaka olarak sürün ve iki emzirme arasında 3 saat kadar bekletin. Bu karışımı emzirme esnasında göğsünüzden arındırmayı unutmayın.

İyileştirme etkisi tecrübe edilmiş bir başka pomat, Garmastan! Çok eskiden Amerikan yerlilerinin tedavilerinde kullanılan gayazulen çiçeğinin özünden, bitkisel içerikli bir krem. Parfüm, alkol içermiyor. Hamilelikte de kullanmaya başlayabilirsiniz. Suyla temizleniyor.

Meme ucu çatlaklarınız çok ağrı yapıyorsa kurtarıcı olarak silikon meme ucu ilk çareniz olmasın.

Öncelikle belirttiğimiz çatlak tedavi yöntemlerini deneyin. Bebeğinizle aranızda kurulan bu bağda ten teması çok önemli çünkü. Silikon meme uçları bebeğin emme reflekslerini yavaşlatır. Bebek kolaya alışır ve emmek için çabalamaz.

Emzirmek için direnin! Acı çekseniz de geçeceğini ve sadece güzel birer anı kalacağını unutmayın.

A

Duygu Özkan Duygu Özkan oku bunu lutfen

Levent Sorku 6 yıl