Harf devrimi yapıldığı zaman Anadolu’da 13-14 milyon insan var… Bunların büyük kısmı kadın, çocuk, yaşlı ve harp malulü… Erkeklerde okuryazar oranı %7 (yüzde yedi), kadınlarda ise %04 (binde dört)… Bu oranlara gayrı Müslimler de dâhildir. Onların eğitime verdikleri önem düşünülürse, Müslüman halkta okuryazar oranı çok daha düşük olduğu kesindir. 2-Osmanlıda basılan kitap sayısı ne kadardır?
Çarpıcı bir rakamdır bu, dikkatinizi rica edeceğim; 1727-1830 arasında (yüz yıl boyunca) sadece 80 kitap basılmış, çok az sayıda el yazmaları da var. Belki bir o kadar da ilmihal, dini masallar, hurafe içerikli dini risaleler var olduğunu kabul edelim. Şimdi soru şu; olmayan kitap, okuryazar olmayan bir toplum nasıl olur da “cahil” kalır?
Harf devrimi yapıldığı zaman Anadolu’da 13-14 milyon insan var… Bunların büyük kısmı kadın, çocuk, yaşlı ve harp malulü…
Erkeklerde okuryazar oranı %7 (yüzde yedi), kadınlarda ise %04 (binde dört)… Bu oranlara gayrı Müslimler de dâhildir. Onların eğitime verdikleri önem düşünülürse, Müslüman halkta okuryazar oranı çok daha düşük olduğu kesindir.
2-Osmanlıda basılan kitap sayısı ne kadardır?
Çarpıcı bir rakamdır bu, dikkatinizi rica edeceğim; 1727-1830 arasında (yüz yıl boyunca) sadece 80 kitap basılmış, çok az sayıda el yazmaları da var. Belki bir o kadar da ilmihal, dini masallar, hurafe içerikli dini risaleler var olduğunu kabul edelim.
Şimdi soru şu; olmayan kitap, okuryazar olmayan bir toplum nasıl olur da “cahil” kalır?