Bu fotoğrafta gördüğünüz şahıs Enver Hoca. Arnavutluk'ta kendisinin iktidarda olduğu dönemde bütün dinler yasaklanmıştır. İnsanların en temel özgürlüklerinden olan inanç özgürlüğü tamamen yok sayılmıştır. Sosyalizm insanların temel hak ve özgürlüklerini yok eden ilkel bir ideolojidir.
Onur Uyuz
O
İbadet ve inanç özgürlüğünü tanıyan sosyalist ülkelerden bahsetmeyip bir sosyalist ülkenin bir uygulamasını seçerek sosyalist ideolojiye mal eden liberal soytarılığı...
Sence din tamamen ortadan kaldırılmalı mıdır yoksa insanların bu özgürlüğü tanınmalı mıdır?
Ben yine bir Marksist-Leninist olan hikmet insanlar ibadetlerinde su içer nefer alır gibi özgür olmalıdır diyorum.
Lenin bile Sosyalizm ve Din kitabında sosyalizm ve din hakkında sosyalist ideolojiye atfedilebilecek pek çok şey söylemişken, ve bunların hiçbirinde din yasakçılığı yokken Enver Hoca örneğini yarım yamalak aktarıp sosyalizm din yasakçısıdır demek soytarılıktır.
Sosyalizmde dine nasıl davranılacağı sosyalistler arasında detayları tartışılan bir konudur, buna dahil olmak liberallerin üzerine vazife değildir.
Lenin'in düşüncelerinden haberdarım. Ancak buna karşılık Marx dinlerin tamamen ortadan kaldırılmasını savunuyor. Enver Hoca da Marx'ın savunduklarını aynen uygulamıştır. Şimdi biz sosyalist ideolojiyi değerlendirirken Lenin'in düşüncelerini mi esas alacağız yoksa Marx'ın düşüncelerini mi?
Hayır detayları tartışılmıyor. Birbirine zıt iki düşünce var ortada.
Marks dinlerin ortadan kalkmasının komünist toplumun ileri aşamasında gerçekleşeceğini söylüyor, oturup da insanların kafasına silah dayayarak dinden vazgeçirin demiyor.
Hayır detayları tartışılıyor ve açıkçası sizin iki apayrı şeyi kasten çarpıtarak aynı kefeye koyduğunuzu düşünüyorum.
Marksizm bir dogma değildir bu arada, Lenin'in de dediği üzere bilimsel olmak ve teorinin özünü çarpıtmamak koşulu ile Marks'ın kendisi bile eleştirilebilir.
Marx'ın sözü aynen şöyle: ''İnsanların gerçek mutlulukları için aldatıcı bir mutluluk kaynağı olan dinin ortadan kaldırılması şarttır.'' Bu sözde ''dinlerin zamanla ortadan kalkacağı'' söylenmiyor, ''dinlerin ortadan kaldırılması şart'' deniliyor.
Ve hala ortada bunu "insanları dinden vazgeçmeye zorlayın" şeklinde yorumlamak için hiçbir sebep söz konusu değil.
Marks bunun için şu ya da bu metodu kullanın da demiyor bu arada. Marks'ın din üzerine söyledikleri dinsel felsefenin materyalist felsefe açısından eleştirisinden ve topluma etkisinin kısmi tahlilinden müteşekkildir.
Örgütlenmeye, devrime, sosyalizmin inşasına dair ayrıntıları pratik içerisinde somutlaştıran da Lenin'dir.
Dolayısıyla din meselesini bu bağlamda ele alan da Marks'ın kendisinden ziyade Lenin'dir.
Marx'ın düşüncelerini göz ardı edemeyiz. İdeolojinizde açıkça bir çelişki var.
İdeolojimizde bir çelişki yok çünkü Marks ve Lenin din olgusunun iki apayrı yönünden bahsettikleri için ortaya koydukları önermeler çelişmiyor.
Marx'ın düşüncelerini hiç eğip bükme. Açıkça zor kullanımını savunuyor adam.
Nerede zor kullanımını savunuyor?
Zor kullanımını savunduğu konu burjuva devletinin parçalanmasıdır ki bu da bizzat Lenin'in Kautsky ve İkinci Enternasyonal tayfasına karşı savunduğu fikirdir.
Yahu dinin ortadan ''kaldırılması'' gerektiğini söylüyor. Kaldırma işi nasıl yapılacak?
Sovyetler birliği de dini ortadan kaldırma hedefine sahipti. Nesiller içerisinde materyalist eğitimle nesil yetiştirerek ve bilim geliştikçe dinlerin geçersiz kalışını seyrederek.
Şuna sosyalizme saldırmak için Marks'ı ve Lenin'i işime geldiği gibi okuyorum de sen.
Materyalist eğitimle çocukları yetiştirmeniz kendi doğrularınızı insanlara zor kullanarak dayattığınız anlamına geliyor. Devletin herhangi bir dini çocuklara dayatması ne kadar yanlışsa, devletin ateizmi çocuklara dayatması da o kadar yanlıştır.
Bunun ikisi de inanç özgürlüğüne aykırıdır.
Her toplum ve her sınıf iktidarı yapısı gereği belli başlı düşünceleri dayatır ve kendi kültürel hegemonyasını kurar.
Öve öve bitiremediğiniz kapitalist ülkeler de bunu şu ya da bu şekilde bizzat uygulamaktadır. Sosyalizmin icadı değildir bu.
Bu "Enver Hoca dinleri yasakladı sosyalizm din yasakçısı" diye ağlamaktan çok daha farklıdır.
Bu böyle olmak zorunda değildir. Özgürlüklerin genişletilmesi hedefi güdülerek yanlış durumlar düzeltilebilir. Ortada temel özgürlüklere aykırı bir durum varsa kapitalist ülkelerdeki uygulamaları da eleştiririm sosyalist ülkelerdeki uygulamaları da.