Kadınlarla erkeklerin birbirini anlaması imkansız mıdır?

"Kadınları anlamak" neden bu kadar abartılıyor? Freud demiş ki, "kadınları anlamak için, bir labirenti düz yola çevirmek gerekir."

Tam olarak anlaşılamayan şey nedir?
Erkekler kadınlardan daha mı basit ve anlaşılır? Kadınlarla erkeklerin birbirini anlaması imkansız mıdır? Kadınların duygusal zekası daha mı yüksek yoksa bu uydurulmuş koca bir yalan mı

Y
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
40
40 CEVAP

Ben Freud hakkında kadınlarla bir alıp veremediği mi var diye düşünüyorum istemsizce Erkek cinsel organına sahip olmadıkları için kadınların kıskanç olduğunu öne sürüyor.

com-a2h8anoovtavx58m9wzq.jpg

Y

Bu düşüncesine tepki olarak Freud ile aynı zamanda yaşayan kadın psikologlar onun vajinayı kıskandığını düşünmüşler.

Yağmur Narter 6 yıl

Etkiye tepki yani: D

Yağmur Narter 6 yıl

Her erkek gibi Freud'un da kadinlarla alip veremedigi olabilir ama Electra kompleksini yorumlarkanC. G.Jung gibi "tamamen duygusal" davranacagini sanmiyorum. : ))

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Freud'un yaklaşımları, onun yaşadığı dönemde halen daha geçerli olan durumlara bakarsanız anlaşılabilir ancak günümüzde, kadın-erkek farkı yok denecek kadar aza indirgendi hatta yer yer ortada fark falan da kalmadı... Eski toplumların çoğu, günümüze kadar ataerkil düzende gittiğinden, yakın bir zamana kadar "kadın" demek, sahip olunan, yanda duran, zevkleri gideren, çocuk yapılan vs. Bir obje demekle aynıdır...

Gökberk Çetinoğlu 6 yıl

Zaten sevdiği kadınla evlenebilmek için doktor olmuş Freud. Artık kadın bunu bıraktı da o yüzden mi kadınlardan nefret etti ve hatta "kadınların adil karar veremedikleri" gibi şeyler söyledi orasını bilemiyorum. Biri aydınlatabilir mi

Yağmur Narter 6 yıl

Ya düz bakinca soyledigi cok mantiksiz degil. Iki cocuk birinin görünür bir oyuncağı var diğerinin yok

Rusuhi Genoğlu 6 yıl

Eski asistani ve ogrencisi (sonrasinda onun cinsellik kuramini daha radikalize eden) Reich'la tartismalari var. Reich bazen Freud'un yaklasiminin gecmisindeki nevrotik yasamiyla yogun ilintili oldugunu da atifta bulunur.

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Freud, Nietzcsche gibi büyük düşünürler bile kendi yaşadıkları olumsuzluklardan böyle sonuçlar çıkarıyorlarsa kime güveneceğiz: D Konuya objektif bakmadıkları ve insanları da bu konuda etkiledikleri bir gerçek

Yağmur Narter 6 yıl

Objektif bakabilmek mumkun degil ki. Az önce Reich dan bahsettim, eşi kendisini terk ettiginde calismalarina uzun sure ara veriyor mesela.

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Yapay zeka geliyor cinsiyetsiz ona guvenecez

Rusuhi Genoğlu 6 yıl

Rusuhi Genoğlu Mantıksız. Ben şahsen öyle bir kıskançlık yaşamadım yaşayan varsa çıksın söylesin:) Gerçekten haklı çıkmak için söylemiyorum ama çok mantıksız. Mesela kız çocuğun babaya erkek çocuğun da anneye cinsel istek duyduğunu söylemesi de saçma geliyor ama bilemiyorum tartışılması gereken bir konu

Yağmur Narter 6 yıl

Buyuk olmalari ya da oyle sayilmalari da kendi hayatlarini yasamayacaklari ya da bundan ilham almayacaklari anlamina da gelmez. : ))

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Bence biz cogu zaman kisilere gereginden fazla anlam yukluyoruz.

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Yağmur Narter Freud, kadınlardan nefret etmiyor. Evvela burayı bir düzeltmek gerek. Freud'un yaklaşımları, yer yer radikallik boyutunda olabilir ama döneminden etkilenmesi çok doğal... 21.yüzyıla kadar, ister kabul edilsin, ister edilmesin, kadın tam tabiriyle ikinci sınıf vatandaş konumundaydı. Bu yüzyılda bile halen daha bazı bölgelerde bu devam etmekte ama değişim de devam ediyor... O döneme göre bakın, o dönemin yorumlarına. Ayrıca, bahsettiğiniz kıskançlık, elektra ve oedipus kompleksi yaşanan dönemlerde bugünkü gibi düşünemediğimiz için zaten geriye dönüp fark edilebilecek, hatırlanabilecek bir şey değildir. Erkek ve kız çocuklarında görülen genel davranış biçimlerinden yola çıkılmış teorilerdir bunlar...

Gökberk Çetinoğlu 6 yıl

Genelde "mantiksiz degil" demek pek katilmasam da mantigini anlayabiliyorum demektir. Genel gecer doğru demek değildir zaten. Bu arada baskasinin oyuncagini kiskanmayan cocuklar da olabilir.

Rusuhi Genoğlu 6 yıl

Gökberk Çetinoğlu Evet kadınların konumu eskiden çok daha kötüydü. Ama beş yaşındaki çocuğun bunu kavrayıp da diğer cinsiyetteki çocuğun cinsel organını kıskanacağını ve bundan dolayı annesine kızacağını, öfke duyacağını söylemek saçmalıktır bence

Yağmur Narter 6 yıl

"Sacmalik" derken neyi kistas kabul ettigini merak ediyorum. Ahlak normlari degildir umarim?

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Ibrahim Pekgoz hayır elbette. Sadece beş yaşındaki çocuğun bunu kavrayıp da içten içe kızgınlık duyabileceğini sanmıyorum

Yağmur Narter 6 yıl

Kavrayip, kizginlik duymak illa bilincli bir faaliyet degildir ki Yağmur.

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Yağmur Narter Öyle mi? Babasıyla dışarıya giden erkek evlat, yeni şeylere sahip olan erkek evlat, sülalenin bile devamı sayılıp, el üstünde tutulan erkek evlat, ... Uzar gider burası... Bir çocuk için ne kadar ağır düşünsenize? Çocuklarda karşı cinsin vücudunu merak ettikleri bir dönem vardır. Bu dönemde de çocuk, aradaki tek fark gibi gözüken detaya takılır şeklinde bir yorumla ortaya çıkıyor bu... Bunu büyük bir insan gibi değil, bir çocuk mantığıyla düşünün. Sadece çişini yaparken bile oturduğu için kendini şanssız sayabilir bir kız çocuğu... Gerçekte değildir ama bu böyle düşünmesine engel olmaz.

Gökberk Çetinoğlu 6 yıl

Simdi sesli akil yürütüyorum 5 yasindaki cocuklar birbirlerinin şeysini nasıl görür. Bir, küçük kardesi var ise görür. Iki, plajda gorebilir ki eskiden plaj ortami bu kadar degilmis sanırım. Üç, mahalle ortaminda oynarken gorebilir. Oglan çıkardı istedigi gibi işedi ortalığa kız bişey çıkartamadı filan yani böyle böyle belki olabilir. Her zaman olacak diye bi kaide yok

Rusuhi Genoğlu 6 yıl

Ibrahim Pekgoz "eskiden kadınlar ikinci sınıf görüldükleri için kız çocukları kendilerini kötü hissediyorlardı" düşüncesi üzerine böyle bir yorum yaptım. Bilinçli kızgınlık değilse zaten bunun yaşanılan dönemle alakası yoktur. Ki bir kız çocuğunun doğası gereği erkek cinsel organını kıskanacağını düşünmek bana tamamen cinsiyetçi bir yaklaşım gibi geliyor.

Yağmur Narter 6 yıl

Rusuhi Genoğlu Veya bu farkın farkında bile değildir?

Yağmur Narter 6 yıl

Gökberk Çetinoğlu O halde bu düşünceyi o dönemde kadınların aşağı konumda görülmesine bağlıyoruz. Ama Freud'un düşünceleri hala geçerliliğini koruyor sanırım? Pek bilgim yok bu konuda gerçi ama

Yağmur Narter 6 yıl

Nasil farkinda değil amiyane tabirle mal ortada

Rusuhi Genoğlu 6 yıl

Yağmur Narter Bugün bile Türkiye'de erkek çocuk sahibi olmak bir gurur sayılıyor bazı yerlerde. Kısacası, Freud'un düşüncesi, ayrım bitene kadar aktif olarak karşımızda, biterse de rafta... Çöpte değil.

Gökberk Çetinoğlu 6 yıl

Bir gercekligi degerlendirirken bunu nasil siniflandiracagin ya da senin aklinda neyi cagristiracagini hesaba katarak yapmak zorunda degil ki calismayi yuruten. Bir arastirmanin ya da gozlemin sonucu neyse bu eninde sonunda oldugu gibi aciklanmali. Sonuç ne ise o soylenir kimseyi kirip gucendirmeyim ayip olmasin diye mi dusunulsun ?

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Ibrahim Pekgoz yani bu düşüncenin doğru olduğu kanaatindesiniz

Yağmur Narter 6 yıl

Bilincli kizginlik degilse diye baslayip yasanilan donemle alakasinin olmadigini soyledigin kismi da anlamadim. Cocugun vucudunu yeni tanidigi donem ve bazi istek ve beklentiler sonucu ket vurmayi ogrenmek zorunda kaliyor kizginligin hat safhada olacagi donem olsa olsa o donem olur zaten.

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Elektra ve Oedipus kompleksleri gibi dusuncelerin mi? Evet bence dogru.

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Ben sadece diyorum ki; Freud kendi yaşadığı olumsuzluklardan dolayı kadınlar konusunda objektif olmayıp içten içe düşmanlık beslemiş olabilir. Söylemlerine bakılırsa da öyle.

Yağmur Narter 6 yıl

Victorial dönemin izlerinin hala yogun kaldigi bi dönem butun bir ahlak anlayisiyla catismaya giren bi adam hakkinda ben olsam bu kadar net bir yargiya varmazdim.

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Hic etkilememistir diyemem ama temel komplekslerde dusuncesini yuzde yuz degistirecek kadar duygusal davranacagina inanmiyorum.

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Ibrahim Pekgoz kadınların kıskanç ve adil olmadıkları düşüncesi mantıklı? Ama bir adamın kadınlara olan kızgınlığından dolayı bunları söylemesi mantıksız? Öyle mi?

Yağmur Narter 6 yıl

ahmet diye bir arkadaşımız altta yorum atmış. Ss alıp fotoğraf olarak atacaktım ama atamadım. yorumuna katıldığım için buraya da atıyorum. "Maalesef Freud ve Schopenhaur çok büyük filozoflar olmalarına rağmen, kadınlara karşı ön yargı ve antipati besliyorlar, bu yüzden bu tip sözler söyleyebiliyorlar, anlaşılması zor insanlar elbette olabilir ama kadın, erkek parametresi yapmanın pek mantıklı bir yöntem olacağını düşünmüyorum, erkeklerle kadınlar birbirlerini dinlerler ve kendilerini iyi ifade ederlerse kolaylıkla anlaşabilirler zaten anlaşıyorlar"

Yağmur Narter 6 yıl

Kadinlarin kiskanc ve adil olmadiklarina, cogu zaman cok duygusal davrandiklarina bende inanirim. Ama bu her zaman her yerde her kadin icin yuzde yuz gecerlidir diyemem yine de.

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Simdi benim anlamadigim sadece bir söz uzerinden mi tartistik?

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Ibrahim Pekgoz o halde kadın hakimler olmasın rica ederim

Yağmur Narter 6 yıl

Eger oyle ise Freud un erkekler kadinlara gore birbirlerine karsi ilgisizdir demisligi de var buna katilmam mesela.

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Ibrahim Pekgoz kadınları gömdüğü laflara katılıyorsunuz ama maşallah sizin de mi kadınlarla aranız kötü

Yağmur Narter 6 yıl

Bu arada Schopenhauer in cirkinliginin ve kadinlar tarafindan sevgisiz kalisinin kadinlara karsi nefretinin sebebi oldugunu dusunuyorum. Bir kadinla bir sure keyifli bir sohbet yuruttukten sonra öve öve bitiremedigini ona neredeyse aşık olacagini soyledigini okumustum yanlis hatirlamiyorsam. : ))

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Gömdügü degil bence bu cok yanlis ifade Yağmur.

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Gömme tabiri tamamen senin yorumlaman. : ))

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Kadınlar erkekleri kıskanır, kadınlar adil değildir, kadınlar anlaşılmazdır...

Yağmur Narter 6 yıl

Bana aşağılayıcı ve yanlış geliyor.

Yağmur Narter 6 yıl

Peki, bunlara karşi savunmalarin neler?

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Bu Kuran'da iki kadının bir erkeğin şahitliğine denk gelmesinden daha farklı bir ifade değil bence.

Yağmur Narter 6 yıl

Bence duygusal baktin ve Freud'u bir konuda bir nevi desteklemis oldun iceriginden bagimsiz cumleleri sectiysen.

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Ibrahim Pekgoz Kadınlar anlaşılmazdır demek saçmadır. Çünkü karakter denilen şeyi cinsiyete indirgeyemeyiz. Bütün kadınlar aynı değildir. Bütün erkekler de aynı değildir. Kişiliğin cinsiyetle alakası yoktur.

Yağmur Narter 6 yıl

Devam ediyor musun yoksa yazayim sirayla mi gidelim?

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Yazın sorun yok

Yağmur Narter 6 yıl

Benzer dusunceleri bir cok farkli agizdan duyabilirsin bu bazi kelimelerin veya yaklasimlarin butun icinde anlam bulmasini engellemez. Kur an da özgürlükten de bahseder ataerkil dusunce -bazi ayetler de ozellikle iktidar oncesi yayilis donemi- ayetlerinde de yer yer elestirilir. Bu islam dinini özgurlukcu yapmaya ya da oyle nitelemeye yeterli midir sence ki benzer bir cumle Freud da da var diye Freud u baskici geri kafali ataerkil yapmaya yetsin? Freud özgürluhu anaerkil ilkel toplumlarda gorur misal. Ama sana tuhaf gelecek olsa da bu da bir celiski degildir Freud hakkinda. Olan, olmasi gereken her zaman ortusmez cunku.

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

2. Karakter olusumunda ve dusunce tarzinin olusumunda sence biyolojik farkliligin hic etkisi yok mudur?

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Yani kadin olmana ragmen erkek gibi dusunebilir ya da heteroseksuel olmana ragme istedigin zaman eşcinsel gibi dusunebilir misin simdi boyle dusunmek istiyorum diye?

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Tamam o zaman şöyle diyeyim. Haklısınız. Penisim olmadığı için erkekleri kıskanıyorum... Ve ben de dahil kadınların "çok duygusal oldukları için" adil karar veremeyeceğini düşünüyor, kadınların hakim, avukat, savcı olmasını doğru bulmuyorum. Verecekleri kararın adil olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca çok anlaşılmaz varlıklarız, kimse bizi çözemiyor... Ama bir saniye, belki de sadece aşağılanmamaya ihtiyacımız vardır.

Yağmur Narter 6 yıl

Aşagilanmayla bir ilgisi yok ki bunun neden surekli konuyu buraya getiriyorsun.

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Arkadaşım ben sana "Ben senden üstünüm. Bu yüzden beni kıskanıyorsun. Adil karar verme kabiliyetine sahip değilsin. Anlaşılamaz bir karaktere sahipsin" desem bu aşağılamak olmaz mı?

Yağmur Narter 6 yıl

Walla ben kadın gibi dusunemeyebilirim ama onları kıskanıyorum. Yaşadıkları orgazm çok daha yoğun ve uzun sürüyor. Bu konuda freud ne demiştir bilmiyorum. Ama bu farkedis çocuklukta olmadigi için pek de anlamlı olmayabilir.

Rusuhi Genoğlu 6 yıl

Başından beri izledim seni aşağıladığını hic görmedim

Rusuhi Genoğlu 6 yıl

Ben şahsi olarak birşey söylemedim ki zaten

Yağmur Narter 6 yıl

Ok pardon yanlis anladim o zaman

Rusuhi Genoğlu 6 yıl

Hayir. Durum tespiti de olabilir iste sen duygusalligi bunu tek boyutta dusunmeye indirgeyerek yapiyorsun zaten bugunun topluminda kadin asagilaniyor diye kadin dogasi asagilanmaya musaittir anlami cikmaz ki? Hayir esit konumda diyorsan da bu da kadinin guncel direniş hareketlerini yadsidigin anlamina gelir. Freud kadinin organik toplumlarda oldugu ve olmasi gereken konumu biliyor zaten bugun varolan carpik durumun kadin uzerindeki etkisine deginmeden mi gecsin ne yapsin anlamadim ki... Evet etkileri yavas yavas siliklesmeye de baslasa ataerkil toplumun temel guc algisi fiziksel guc uzerine kurulu maalesef dolayisiyla kadin her alanda kendine yer bulmakta hala zorlaniyor toplumsal konumu geregi yer yer erkekleri kiskanmasi gayet normal. Ki Freud un bunu soyledigi donem ahlak kurallarinin kaskati oldugu donem.

Ibrahim Pekgoz 6 yıl

Kadin dogasi böyledir demiyor ki Freud. : )) Ama kurulu duzen icinde ona bicilen rol ve uzerindeki yogun baskilar magduru oldugu olaylarin cogunda bile suclanacak potansiyelde olmasi vs. Kadinin erkekligi bir guc ozgurluk ve iktidar sembolu olarak degerlendirmesi gayet olasi. Olmasi gereken anlaminda normal bu demiyorum. Ama böyle.

Ibrahim Pekgoz 6 yıl