Kemik erimesine ne iyi gelir?

SELAM grup ARKADAŞLARI. KEMİK ERİMESİNİ ENGELLEMEK İÇİN NE GİBİ ÖNLEMLER ALMALIYIZ. AETI KEMİK ERİMESİNE NE İYİ GELİR. TAVSİYELERİNİZ ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLERİMİ ARZ EDERİM. TECRÜBE EDİNİLMİŞ BİŞE VARSA DAHA İYİ OLUR......

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
13
13 CEVAP

K2 NEDEN ÖNEMLİ?

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun köşesinden.

Yaşlanmaya bağlı kemik yoğunluğu azalması ya da eklemlerde kireçlenmenin artması öncelikle kalsiyum dengesinin bozulması ile ilgili bir süreç.

Tam da bu noktada pek bilinmeyen ama değeri son zamanlarda gündemden hiç düşmeyen bir vitamin olan K2 vitamini devreye giriyor.

K2 fazla kalsiyumu damarlarımızdan uzak tutmaya yarıyor.
K2’nin en önemli kaynakları kırmızı et, tavuk eti, yumurta ve süt. Bu vitamin kalsiyumu engelleyen özel bir proteini (matrix G1a protein) harekete geçiren bir anahtar.

Eğer yeteri kadar K2 vitamininiz varsa bu protein aktifleşip dokularda kalsiyum birikmesini engelliyor.

Ne yazık ki K2 vitamini gıdalarımızda yeteri kadar yok, çoğu yetişkin ihtiyacını karşılayamıyor.

İşte bu nedenle son yıllarda osteoporoz ve kireçlenme ile mücadelede K2 vitamini popüler bir destek haline geldi. K2 (menakinon) hem osteoporoz tedavisini destekliyor, hem de kalsiyumun damar duvarında birikmesine engel oluyor.

Kalsiyum hapları eskiye oranla daha yaygın kullanılıyor. Fakat “kalsiyum desteklerinin oluşturabileceği sağlık riskleri” konusunda artık bazı kuşkular var. Biz doktorların da bu konuda yeterli özeni gösterdiğimizi, eczacılarımızın gerekli uyarıları yapmadıklarını belirtelim. Kısacası konu mühim!

Kalsiyum hapları eskiye oranla daha yaygın kullanılıyor. özellikle menopoz öncesi ve sonrasında hanımlar, kemik erimesi (osteoporoz) sorunu ile mücadele edebilmek adına kalsiyum haplarına yöneliyor.

Bunu yaparken de “kulaktan dolma” bilgilerle hareket edip “yuttukları hapın içinde ne var?” ve “hangi kalsiyum tozunu, ne miktarda içeriyor?” gibi sorulara yanıt aramayı dikkate almıyorlar.

Biz doktorların da bu konuda yeterli özeni gösterdiğimizi, eczacılarımızın gerekli uyarıları yapmadıklarını belirtelim. Kısacası konu mühim!

Önemli bir nokta da şu: Son zamanlarda “kalsiyum desteklerinin oluşturabileceği sağlık riskleri” konusunda bazı kuşkular var.

Bazı araştırmaların sonuçlarına bakılırsa kalsiyum desteği almak, özellikle dozu abartıldığında damar sertliğini hızlandırıp kalp krizi riskini yükseltebiliyor.

Peki bu durumda “osteoporoz tehdidi” olanlar ne yapacaklar? Lütfen “magnezyum ve K2” kutusunu ve “K2 neden önemli?” notunu dikkatle okuyunuz ve kararı ondan sonra veriniz...

ÇÖZÜM

MAGNEZYUM VE K2 ŞART

Bence doğrusu şu: Kalsiyum desteği alanların kullandıkları ürünün içeriğine, içindeki bileşenlere ve miktarlara dikkat etmeleri lazım. Kalsiyumu destek olarak yutan herkesin aynı zamanda uygun miktarda magnezyum ve K2 vitamini de alması gerekiyor.

Magnezyum vücudumuzdaki kalsiyum kanallarının doğal kilidi. Yeterli olmadığında hücrelerin içindeki kalsiyum miktarı artıyor, dokularda kalsiyum tuzları birikmeye başlıyor, “sertleşme” ve/veya “kireçlenme” başlayabiliyor. Damarların duvarındaki hücrelerde kalsiyum birikimi damarları kalınlaştırıp daraltan, “aterosklerotik” plaklara neden olabiliyor. Bu durum en başta kalp ve beyin olmak üzere organların beslenmesini bozuyor.

Magnezyum, kalsiyuma oranla beslenmeyle daha zor dengelenen bir mineral ve bu nedenle kalsiyum desteklerinin magnezyum içeriğini dikkatle gözden geçirmekte fayda var.
Kısacası burada da “bilinçli kullanıcı” olmak ve “bilgili bir tüketici gibi davranmak”, kalsiyum desteklerinden istifade ederken de doktorlarla işbirliği yapmak lazım.

Netice şu: Kalsiyum desteği alırken “vücudumuza yeteri kadar magnezyum ve K2 vitamini de giriyor mu?” sorusuna yanıt vermeden kalsiyum hapı yutmayın ve yuttuğunuz hapların içindeki miktarlara ve kalsiyum tuzunun yapısına dikkat edin. Önünüze konan her kalsiyum hapını “kemiklerime şifa olsun!” deyip yutmayın. Yoksa damarlarınız hapı yutabilir, aman dikkat!

C