KİBİR
''Öyle bir şeydir ki bu kibir, insanı kendi elindekiyle değil başkasının sefaletini görerek mutlu olmaya iter.''
kibirli olmak ne demek ile ilgili görsel sonucu
Kibir, kendini başkalarından üstün görmektir. Başkalarını beğenmeme ve kendini diğerlerinin üstünde görme davranışıdır. Bir davranış olarak dışarıya yansımayabilir. İnsan kendi içinde gizli bir büyüklenme hissine sahip olabilir.
Bir davranış olarak dışarıya yansımayabilir. İnsan kendi içinde gizli bir büyüklenme hissine sahip olabilir. Bu his zaten genellikle gizliden gizliye yürütülür. İnsan kibrini genellikle ilan etmez. Hepimizin içinde bir şekilde büyüklük güdüsü vardır. Bunun farkına varmak epey zordur. Az ya da çok, büyüklük iddiasındayız
Hasiyne Durhan
H
Kibir arapça kökenli, ekber yani en büyük kelimesi de buradan gelir. Ene ben demektir, enaniyet bencillik. Ego sanırım enaniyet e tekabül ediyor. Enaniyet, egoistin eş anlamlısı olabilir.
Kibirli insanda, enaniyet tavan yapmış, vefa duygusu, empati, merhamet, tevazu, alçakgönüllülük çok az...
Kibir, insan kendini, kendine yeterli görünce başlıyor.
Bu durumda nankörlük kaçınılmaz, bu duruma kendi kendime geldim, bende kimsenin emeği yok...
Derken vefasızlık başgösteriyor.
Vefasızlık gören insanlar kibirliden bir bir uzaklaşırken, bir süre sonra yalnız kalan kibirli, sevgisiz, ilgisiz, arkadaş ve dostsuz kalakalıyor.
Bunu fark ederse, kendine ayna olacak gerçek dostu, henüz bozulmamış vicdanı yada kabul olunmuş bir anne duası varsa,
Kibirli günah çemberini kırıp, eğilip, alnını secdeye koyup özüne dönecektir.
Bütün günahların menbaı olsa gerek ki, günde kırk kere alnı secdeye koymakla ancak bertaraf edilecek bir kötü hal kibir... Yoksa ekber olan Allah, önünde secde etmemizi neden dilesin, kibrimizi yok etmekten başka...