Kokunun insan psikolojisi üzerindeki etkileri nelerdir?

--KOKUNUN İNSAN PSKOLOJİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ --

Koku deyip geçmeyin! Öyle kokular vardır ki sizi alır, geçmişin anı haritasında bir yolculuğa çıkarır. Çamaşırların arasından gelen tertemiz kalıp sabunların kokuları, çeyiz sandıklarının aralanan kapağından yükselen naftalin kokuları, dolaplardan çıkan buram buram lavanta kokuları deyince ne geliyor aklınıza? Geçmiş değil mi? İşte koku, en güçlü hafızlardan biri sayılıyor artık.

Güzel kokunun beyindeki aktiviteyi artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, "Güzel çiçek kokusu beyindeki olumlu çağrışımları aktif hale getiriyor. Çiçeklerle donatılmış ortamlarda ders çalışan öğrencilerin bilgilerini aradan geçen zamana rağmen hatırlamaları daha kolay oluyor." dedi.

Güzel kokunun, insanı ruhsal açıdan da ferahlattığı bilimsel olarak ispat edilmiştir. Psikolojik durumları değiştirebilirler ve bu değişmeler tedavide kullanılabilir.

Türk tıp tarihinde kokunun insan üzerine etkilerinin araştırılmış, yıllar süren çalışmalar ve tecrübeler sonucu, bitkilerin ve bitki esanslarının birçok hastalığı önleyici ve şifa verici etkisi olduğu anlaşıldı.

İbn-i Sina ve Biruni gibi ünlü tıp alimleri, birçok bitki ve kokusu gibi, gülün de birçok hastalığı önleyici ve giderici olduğunu söylemiş ve hastalar üzerinde uygulamışlardır. Bu alimler, gülü akıl hastalarının tedavisinde kullanmış ve hafızayı açtığını, belleği güçlendirdiğini görmüşlerdir. Nitekim, bir Alman araştırma grubu, denekleri gül kokulu bir odada uyuttuktan sonra zeka ve algılama seviyelerinin arttığını görmüş, daha sonra bir Türk araştırma grubu da gülle beslenen farelerin hafızalarının güçlendiğini ispatlamıştır.

Güzel bir koku kişiyi canlandırıyor. Coşku, mutluluk, özgüven gibi iyi hissetme duyguları verebiliyor. Bazı kokuların yatıştırıcı, dinlendirici etkileri var.

Kokuların dünyası aslında çok gizemli bir dünyadır. Henüz bu alanda keşfedilmeyi bekleyen daha bir çok şey var.

Sizce kokuların başka ne gibi etkileri vardır?

com-opgf1y2gx7fl0llmvk70.jpg
H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
11
11 CEVAP

Böcekler bile (tür farkına göre değişir) kokusu güzel olan bitkilere sürekli giderler, bitkiler böcekleri çekmek için onların tarzında koku salgılarlar, ve tozlaşma kaçınılmaz olur.

K

Hayatına malolacağını bilse gider miydi acaba yine aldanırmıydı o cezbedici kokuya.

Merve Tastekin 7 yıl

Merve Tastekin Mesela? Hayatına mal olmak derken?

Kerem Çek 7 yıl

Hem heterotrof hem ototrof olan sinekkapan bitkisinden bahsediyorsanız bu tuzak evet, ama genellikte tozlaşma olayı böceğinde besin alması ile mutualizm ile sonuçlanıyor siz neyi kastettiniz?

Kerem Çek 7 yıl

Aklıma sadece böcek yiyen bitki geldi

Merve Tastekin 7 yıl

Tozlaşma dediğime göre onu eleyebilirdiniz aslında :=) Böcek hapsolursa haliyle tozlaşma için başka tür bitkilere de gidemezdi

Kerem Çek 7 yıl

Aç karnına, tozlaşmaya gelemeden hayal dünyam girmiş araya. Neyse olur böle şeyler kusura bakma

Merve Tastekin 7 yıl