--KOKUNUN İNSAN PSKOLOJİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ --
Koku deyip geçmeyin! Öyle kokular vardır ki sizi alır, geçmişin anı haritasında bir yolculuğa çıkarır. Çamaşırların arasından gelen tertemiz kalıp sabunların kokuları, çeyiz sandıklarının aralanan kapağından yükselen naftalin kokuları, dolaplardan çıkan buram buram lavanta kokuları deyince ne geliyor aklınıza? Geçmiş değil mi? İşte koku, en güçlü hafızlardan biri sayılıyor artık.
Güzel kokunun beyindeki aktiviteyi artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, "Güzel çiçek kokusu beyindeki olumlu çağrışımları aktif hale getiriyor. Çiçeklerle donatılmış ortamlarda ders çalışan öğrencilerin bilgilerini aradan geçen zamana rağmen hatırlamaları daha kolay oluyor." dedi.
Güzel kokunun, insanı ruhsal açıdan da ferahlattığı bilimsel olarak ispat edilmiştir. Psikolojik durumları değiştirebilirler ve bu değişmeler tedavide kullanılabilir.
Türk tıp tarihinde kokunun insan üzerine etkilerinin araştırılmış, yıllar süren çalışmalar ve tecrübeler sonucu, bitkilerin ve bitki esanslarının birçok hastalığı önleyici ve şifa verici etkisi olduğu anlaşıldı.
İbn-i Sina ve Biruni gibi ünlü tıp alimleri, birçok bitki ve kokusu gibi, gülün de birçok hastalığı önleyici ve giderici olduğunu söylemiş ve hastalar üzerinde uygulamışlardır. Bu alimler, gülü akıl hastalarının tedavisinde kullanmış ve hafızayı açtığını, belleği güçlendirdiğini görmüşlerdir. Nitekim, bir Alman araştırma grubu, denekleri gül kokulu bir odada uyuttuktan sonra zeka ve algılama seviyelerinin arttığını görmüş, daha sonra bir Türk araştırma grubu da gülle beslenen farelerin hafızalarının güçlendiğini ispatlamıştır.
Güzel bir koku kişiyi canlandırıyor. Coşku, mutluluk, özgüven gibi iyi hissetme duyguları verebiliyor. Bazı kokuların yatıştırıcı, dinlendirici etkileri var.
Kokuların dünyası aslında çok gizemli bir dünyadır. Henüz bu alanda keşfedilmeyi bekleyen daha bir çok şey var.
Sizce kokuların başka ne gibi etkileri vardır?
Ruhsal ayinlerde de kullanılıyor.