Komunizm tekrar yükselir mi?

sizce komunizmin tarihteki çöküşünden sonra yeniden bir yükselişinin olacagı mechul degilmidir? Ve ya komunizmin ütopik bir toplumda oluştukdan sonra bozulması ne kadar zaman alırdı

com-kldlcyucfis746itb9ky.jpg
F
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
42
42 CEVAP

Yav bu Cemal'i görenler de zannedeceklerki sosyalistler bu dünyanin en şerefli en ahlikli en erdemli en hakkaniyetli insanlaridir.
Oyle mi acaba?
St Peterburgta Moskovada insanlar operalara tiyatrolara vs doyarken her türlü imkanlardan yararlanirken, kazakistanda özbekistanda insanlar isinmak icin dam üzerine ev kurup, hayvan boklarinin sicakligindan yararlaniyorlardi.
Ne kadar erdemli bir davranis.

SSCB dagilirken insanlae aclik cekip iki kuruş paraya tamah ederken, slav kadinlari dünyanin her yerinde fuhuş pazarlarinda acik arttirmalarla satilirken, Sovyet oligarklari dolar milyatderi oldu, dogal gaz devi oldu, petrol zengini oldu...

Dünyada erdem, ahlak, etik, hakkaniyet, seref gibi terimlerin mensubu oldugu fikirlerden geldigini zanneden geri zekalilar oldukça, kuresel sirketler ebemizi cok sker daha.

G

görkem seni ikna etmek gibi bir çabam yok. Ben kendimce ilkeli, şerefli ve haysiyetli bulduğum sosyalist ekonomik sistemi destekliyorum. İdeolojik olarak da Marksist komünistim, senin ezber, yalan yanlış bilgilerinle de bu fikirden vazgeçecek değilim. Senin gibi düşünen insanlar benim için yok hükmünde artık, boşa enerji harcamayı doğru bulmuyorum. Ben elimden geldiğince sosyalist sistem için mücadele etmeye devam edeceğim, sen kapitalist sistemde istediğin gibi takılabilirsin.

Cemal Babataş 6 yıl

Ok kardesim. Cevap verdigin mesajda yalanlar nedir, açıkla. Yanlış hangisi belirt. Ayrica ben kapitalist degilim, sol/sosyalist de degilim.

Görkem Gönülay 6 yıl

Kapitalist değilim diyorsun da her fırsatta kapitalizmi savunuyorsun. Zaten bu dünyada kim açık açık kapitalistim diye itiraf ediyor ki?

Cemal Babataş 6 yıl

Arkadasim iftiraya düsmeden tartisamiyor musun? 1) Şu an konustugumuz cevabin icinde yalan nedir? 2) Verdigim. Bilgilerin hangisi yanlis? 3) Hangi firsatta kapitalizmi savundum? Iftiraya düsmeden, Senin de atif yaptigin şekilde şeferlice ahlaklica tartisalim, olur mu?

Görkem Gönülay 6 yıl

1) SSCB hakkındaki çarpıtmaların kasıtlı, saçma ve gerçek dışı. Tarihsel gerçekleri bu şekilde eğip bükemezsin. 2) SSCB tarihinde yaşanmış önemli olayları, gelişmeleri atlayıp direk çöküşüne dem vurarak yanlış bilgi vermiş oluyorsun. 3) Bir sürü tartışmadan kapitalizmin iyi bir sistem olduğundan söz ettin. Daha da uğraşmayacağım istediğin şekilde düşün

Cemal Babataş 6 yıl

1) kazakistan veya özbekistanda St Peterbrug veya Moskova ayarinda bir şehirini göster. 2)önemli gelişmeler diyorsan 1917'den bi yana ben sana sovyetlerin, abdnin, ingilterenin, yahudilerin önemlo gelismelerini mukayeseli yazayim, bakalim sosyalizmin özgül agirligi nedir (uzay macerasi disinda) 3)kapitalizmin iyi oldugunu da mukayeseli anlatirim ama insani bakimdan dizginlenmesi gerektigini, dolayisiyla devletin de her toplumsal katmanda belirleyici rol almasi gerektigini ayrica belirtirim. Kapitalizm güzellemesi yapmam, kapitalizmi sosyalizme tercih ederim ama karma model benim idealim bunu da ayrica belirtirim. Sana iki defa iftiraya düsme diye uyarida bulundum, anlamadin. Simdi beni burada az cok takip eden, benimle konu altinda muhabbet eden insanlar vardir, sorabilirsin. Şimdi ben de sana şunu söyleyim; Sen sosyalist olsan ne yazar, kapitalist olsan ne yazar, islamci olsan ne yazar, aborijin olsan ne yazar, peygamber olsan ne yazar, sen gercekleri konuşmaktan aciz, insanlarin söylediklerini kendine göre eğip büken, takipte oldugun insanlarin nasil bir (mesela ben) karakterde oldugunu bildigin halde çarpitan, şereften, ahlaktan, etikten yoksun bir insansin. Şurada yazdiklarim içinde yalan varsa, beni tanidiklari günden bu yana çizgimi bozduysam eger; simdi dediklerimin aksini iddia edip, farkli davrandiysam söylesinler.

Görkem Gönülay 6 yıl

Görkem Gönülay Hiç bir tutarsızlık görmedim fikirlerin konusunda. İdeolojik tartışmalara girmeyeceğim çünkü konu şuan bireysel münakaşa üzerinden gidiyor. Ağabey girmeyin şu tartışmalara.

Kerem Temirov 6 yıl

Cemal Babataş in fikirleri de çok önemli ve sonsuz saygı duyuyorum. Münakaşa olacaksa tartismayın.

Kerem Temirov 6 yıl

Adama uyari veriyorum iftiraya düsme diye. Üzerine daha fazlasini uapiyor. Problemim yok, ben de saygi duyuyorum ama teorik olarak sosyalizmin de elestirecegimiz yerleri vardir, sosyalizmin neyi insanileştirdigi konusunda kabullenecegimiz açilimlari vardir. Antiemperyalist mücadeleler. Diyor sosyalizmden etkilenmistir diyor. E o zaman diyorum, Britanya Halkinin, Yahudilerin, Germen Töton Sovalyelerinin antiemperyalist mücadeleleri antiemperyalist degil de neydi? Antiemperyalist ve milli bir şuur üzerinden giden hareket degil miydi? Magna Carta, halkin otoriteye karsi "milletçi" bir tepkisi sonucu ortaya cikmadi mi? Daha olgunlasmamis bir milliyetci hareket degil miydi? Toplumsal bir genellemeye odaklanmasi bakimindan, mesela? Ben diyorum ki ortaya cikan fikirler, baska fikirlerin dogusuna sebebiyet verir. Milliyetci hareketlenmeler, özgurluk esitlik adalet gibi kavramlari ortaya cikardi, bunlar da sol/sosyalist fikirleri ortaya cikarkdi hakli olarak. Baska bir alt kol da ırkçıligi cikardi. Insanlar makul olsaydi fikirler sapmalar yasamaz, sorunlar cikmaz savas cikarmazlardi. Medeniyet tarihi marks ile hareketlenmis, yaziyi sovyet devrimi bulunmus gibi konusan biri var. Makul olmak konusunda anlasamiyoruz. Ben tarihi gercekler üzerinden, onun savundugu fikirleri açacak sorular sordukça bana iftiraya düsüyor. Mesela Sırp direnisinde komünistlerin etkisi neydi? Arnavut komitacilarin etkilendigi akim milliyetcilik miydi sosyalizm miydi? Milli Kurtulus mücadelemizde Tevfik Rüsdu Arastan baska sosyalist mi vardi veya Milki kurtuluscu Mehmet Akif Ersoy sosyalist miydi de teskilat-i mahsusa da adam kelle koltukta görev yapan casusluk yaparken aklinda marksist fikirler mi vardi? Makul olmali insan. Karsi onermelere karsi cevabi varsa vermeli, cevap veremeyecek bir pozisyonda kaldiysa da iftiraya düsmemeli. Fikirlerinin kölesi olmamali, edindigi. Bilgilerle fikirlerine kendiliginden yön verebilmeli.

Görkem Gönülay 6 yıl

Anlasiriz veya anlasamayiz, makul olursak anlamasamadigimiz konusunda anlasir, anlasabildigimiz konular üzerindenndiyaloga devam ederiz. Ama iftiraya düsmeyiz

Görkem Gönülay 6 yıl

Sosyalizmin ayrı tartışılması lazım zaten. Bu konuların tümü karıştığında ortaya farklı terimler çıkıyor.

Kerem Temirov 6 yıl

Sovyetleri tartışırken Rus İmparatorluğunun durumunu ya da diğer bölgelere sağladığı ayrıcalık ya da baskıyı göz önüne almamız gerekiyor.

Kerem Temirov 6 yıl

Ya da Magna Carta da toprak ağalarının krala karşı aldığı tutum şimdi garip bir devrim gibi gözükse de o tarihte ilerici olması muhtemeldir.

Kerem Temirov 6 yıl

Çökmüş zaten. Askerleri disinda adam kalmamis hayati okumayi beceren. osmanli ile ayni kaderi paylasiyorlar. Ama sosyalist degerleri ayrim gözetmeksizin uygulamak istiyorum diye bir iddiada bulunmuyorlar sonuçta.

Görkem Gönülay 6 yıl

Birde ağabey o dönem Rus kırsalında durum gerçekten çok vahim. Şehirde İşçi sınıfı yine sefil durumda.

Kerem Temirov 6 yıl

Ekim devrimi olmadan önce Sovyet Komünistlerin uyguladığı strateji gerçekten çok ayrı bir gerektiyor.

Kerem Temirov 6 yıl

Sanılanın aksine pragmatist yaklaşımları da var.

Kerem Temirov 6 yıl

Konjonktür berbat. Umit Özdag bunu bugday altin pamuk fiyatlari uzerinden global olarka ele almisti. Sistem tikanmis. Savas son secenek olarak kendine konj9nktür yaratmis. Tarihin ruhu bakimindan her ortaya cikan fikir sapmalar yasiyor sonucta.

Görkem Gönülay 6 yıl

Savaşın son yıllarında askerlerin durumu da dediğin gibi çok kötü. Anarşistlerin provakatif eylemleri sonradan Lenin in anarsistleri tasfiye etme planina neden oluyor.

Kerem Temirov 6 yıl

Almanlar güle oynaya karşı mevziyi aliyorlarmis Anarşistlerin bencilliği yüzünden. Ama Sol Komünistlerin isyanının bastırılması bunları bilmeden baktığımızda zorbalık gibi gelebilir.

Kerem Temirov 6 yıl

Kerenski hukumetinden bahsediyorum aklın karışmasın.

Kerem Temirov 6 yıl

Ilber ortayli anlatmisti bu konuyu, galiba seneler önce bloomberg kanalinda..

Görkem Gönülay 6 yıl

Anlatmıştır muhakkak. Çeşitli makaleler var bu konuda.

Kerem Temirov 6 yıl

Iyi olur. Bir ara su stalin'in milliyetcileri elestirdigi kongre konuşmasi da işime yarar. Hele milliyetcilik uzerine tartismalar hararetleniyorken dönem olarak...

Görkem Gönülay 6 yıl

Dizüstü arızalandı, verdim yapılıyor. Telden de olur bir kaç güne aklımda.

Kerem Temirov 6 yıl