Marsı yaşama elverişli hale getirmek mümkün mü?

Güneş’e uzaklık sıralamasında Dünya’dan sonra gelip 4. sırada olan Mars gezegeni, kayalarının içinde bulunan demirin oksijenle tepkimeye girerek demir oksit oluşturması(oksitlenme) sonucu kızıl renge sahiptir. Bu yüzden Kızıl gezegen olarak da bilinir.
Kayalık gezegenlerin en sonuncusu olan Mars’da tam 24 km yükseklikte olan Olympus Mons dağı vardır. Büyüklük bakımından Everest'in tam 3 katı olan bu koca dağ Güneş sistemindeki en yüksek dağ ünvanına sahiptir. Olympus Mons dağı sivri uçlu bir dağ değildir. Çünkü tepesinde 85 km çapında bir zirve krateri vardır. Kraterin taban uzunluğu 600 km’dir.
Mars’ın kendi etrafında dönme süresi 24 saat 37 dakika’dır. Bir Mars yılı ise 687 Dünya günüdür. Mars’ın Güneş'e ortalama uzaklığı 228 milyon km’dir. Eliptik yörüngesi oldukça dış merkezli olduğundan günöte noktasında 248 milyon km uzaklıktayken, günberi noktasındayken 208.000 km kadar Güneş'e yakınlaşır.
Mars Güneş'in yasam kuşağında yer almasına rağmen yaşama elverişli bir gezegen değildir. Çünkü küçük ve çelimsiz bir gezegen olduğu için kayda değer bir manyetik alan oluşturamadığı için ısıyı tutacak kalınlıkta bir atmosferi uzun dönemler boyu koruyamaz. Mars’ın var olan atmosferine atmosfer demeye bin şahit gerekeceği için üzerinde ne bir damla sıvı su bulunur ne de gelişkin yaşama dair bir iz. Ayrıca yine atmosferinden dolayı Mars’da gündüzleri ortalama -20 derece, geceleri ise -90 derecelerde bir sıcaklığı vardır. Sadece ekvatorunda öğle vakti hava sıcaklığı kısa süreliğine +20 derecelere kadar yükselir. Mars kalın bir atmosferi tutacak kadar yeterli bir büyüklüğe sahip olabilseydi şu anda ortalama yüzey sıcaklığı 8 - 10 derece olan serin ama rahatça yaşanabilir bir gezegen olabilirdi.
Mars kızıllığı ile ne kadar güzel olsa da, çok az oksijeni olan, sıvı suyu hiç bulunmayan ayrıca çok fazla ultraviyole ışığa maruz kalan bir gezegen ancak bunlar “daha fazla hava” sayesinde sorun olmaktan çıkabilir. Yüksek hava basıncı ve sıcaklık, yüzeyde sıvı suyu mümkün kılabilir, ısınan Marsta bitki yetiştirebilir ve havasını nefes alacağımız bir atmosfere dönüştürebiliriz. Ancak Mars'ı dünyalaştırdığımızda en büyük sorun manyotesfer yetersizliği olacaktır. Çünkü Mars’ın olmayan manyetik alanı ve düşük kütleçekimi yüzünden Güneş rüzgarları tarafından atmosferi sürekli süpürülüyor. Tabii ki Mars’ı dünyalaştırdığımızda sorunlar devam edecek ancak teorik ve teknolojik olarak Mars'ı dünyalaştırmak mümkün.

com-hp3wsdxkgy1m7vvhb100.jpg
F
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
6
6 CEVAP

Marsta ztn hayat var

B

Kimler yasiyormus Bilal Türkday ?

Kaan Şenkul 6 yıl

Mesela ben sjjsjsjs

Bilal Türkday 6 yıl

Ben 2 sinek 1 larva

Ömer Kargı 6 yıl

Sizin bu sayfada isiniz yok sizi ben marsa gondereyim

Kaan Şenkul 6 yıl

Ekvator kısmındayım ben

Ömer Kargı 6 yıl

İşsiz isiniz yaaa jcjvjhnnb

Tevfik Temizel 6 yıl