Neden Mars gibi ölü bir gezegene koloni kurmaya çalışıyoruz?

Çıldıracağım arkadaş, neden ölü bir gezegende koloni kurmaya çalışıyoruz? Kime ne faydası var? Milyarlarca dolar çöpe gidiyor. Aynı parayı yaşamı destekleyen, yakındaki bir exoplanete ulaşmak için kullanamaz mıyız?

N
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
25
25 CEVAP

Ölü olduğunu kim söyledi?

Edit: Giden para senin mi hocam ne kasıyorsun bu kadar.

S

Araştırmalar söylüyor. Sırf para değil, birçok kaynak gidiyor.

N

Hesap başka..

Samet Tpr 7 yıl

senin düşündüğünü koskoca Nasa da düşünüyodur. Rahat ol kasma.

M

Bununla ilgili bir açıklamaları var mı peki? Bir de, kafa yormayacaksak bu sayfa niye var?

Nigel Çörköy 7 yıl

Kafa yor da çıldırma yani kasma

Mustafa Cazgır 7 yıl

Evet, haklısın

Nigel Çörköy 7 yıl

O paranin birkaç yüz katını versek de muhtemelen şu anki teknolojimizle yeterli olmayacağı için hayır kullanamayız.

U

Moral bozucu

N

Dünya da birkac kez öldü su an canlı

M

Marsın öyle bir şansı yok bildiğim kadarıyla

N

Adamlar bugün bunu deneyecwk ki yarın öbür gün için birikimi olsun. Senin ölü dediğin gezegen adamların deney sahası oraya gidecek koloninin görevi hakkında bir bilgimiz yok. Yarın öbür gün bıradan elde edilen bilgilerden diğer gezegenlere giderken faydalanacak adamlar.

R

Açgözlülük ve merak

N

Mars Habitable Zone içerisinde bulunuyor ve yaşamın ekilmesi için biçilmiş kaftan bir gezegen tabiri caizse mars yaptığımız yatırımın belki 10 katını güneş sistemi dışında yaşanabilir bir gezegene gitmek için kullanırız bakın kullanırız diyorum oraya yerleşiriz demiyorum.

A

Mars en yakın zamanında 55 milyon km uzakta. Başka bir yıldızın çevresindeki, ne olduğunu bilmediğimiz en yakın gezegen ise 40 trilyon km uzakta.

Z

bi akıllı sensin zaten. Bu gezegende yeterli bilgi ve teknoloji düzeyine ulaşmadan farklı sistemlere koloni? Kendin inandın mı bunu yazarken?

A

Soyle dusunelim yasam degilde Mars yuzeyinde kurulmus bir teleskop olsun. Atmosfer cok ince oldugundan neredeyse uydu seklinde teleskop kadar net goruntu alinabilir ve cok daha stabil olur. Kum firtinasi da haftalar oncesinden gorunebiliyor yani ondan korumasi uzun surmez. Neden Ay'da yapilmiyor sorusu da tartismaya acik ama insanlarin yasadigi ve kaynak cikarabildigi ortamlarda bilim usleri kurmak daha cazip olacaktir.

A

Temel amacın ve niyetin ne olduğuna dair açıklayıcı bir yanıt için...
https://youtu.be/MkaSPmMS-0c

B

Adam ırak suriye örneği verdiya, rezillige bak Ortadoğu'nun:(

Oğuzhan Sın 7 yıl

Para buna yetiyor. Gerisi evetçiler tarafından kampanya için kullanılıyor.. Bunlar paralel NASA. Yetmez ama evet.. Açık Radyo hepsi..

M

Sen bir sıçrayışta ağacın tepesine çıkabilir misin? Hayır. Onun için öncelikle alttaki dallara tırmanacan, yoruldun mu dinlencen. Gücünü kuvvetini topladıkdan sonra daha yukarılara çıkmaya başlıcan. Mars'ı da bir istasyon olarak düşün. Daha ileriye gidebilmek için dinlenme, araştırma ve yakıt bulma istasyonu..

M

Sorun yaşamı destekleyen exoplanet tanımında aslında. Ona yaşanabilir bölge demek daha doğru. Yaşamı destekleyen diyince aklına ağaçları, balıkları olan bir gezegen geliyorsa böyle bir gezegen bulamadık daha. Bulsaydık, evet haklısın, oraya gitmeye de uğraşmamız gerekirdi. Şimdilik exoplanetlerin konumunu büyüklüğünü hesaplayabiliyoruz sadece. Bildiğimiz şekliyle yaşam barındırma potansiyeli olanlar var ama zaten mars da bunlarla aynı özelliklere sahip ama yaşam yok. (Bir yerlerinde 2-3 bakteri olabilir ama buna yaşamak denirse tabi). O yüzden şu anki bilgi birikimimiz ve teknolojimizle marsla ilgilenmek tek çözüm.

Yaşanabilir bölge

K

Aslında marsa gitme ve koloni kurma nedenlerimizden en önemlisi marsta donmuşta olsa su olması. Daha öte gezegenlere giderken yolculukta burada yakıt ve erzak nakliyesi yapmak. Suyu hem içmek için hemde hidrojeni ayrıştırıp yakıt olarak kullanmak için. Öte gezegen yolculukları için yapılacak seferlerde dünya üzerinden tüm malzemeleri ve ihtiyaçları karşılayacak roket dırlatmak kolay değil. Amaç şu "abi bir marsa girip çıkacaktıkta".

M

En azından yapabildiğimizi görmek güzel olurdu.

F

ötegezegenlere şimdi ki teknolojimizle gitmeye kalksak, oraya giderken geçen sürede o gezegenin de Mars gibi olmayacağının garantisi yok ki zaten bilmem kaç yıl önceki hallerini görüyoruz şimdiki hallerini bilmiyoruz o yüzden saçmalık olur direkt oraya gitmek. Eğer önce Marsı tekrar canlandırırsak, diğer gezegenlere gittiğimizde karşımıza öyle bir manzara çıktığında ne yapacağımız hakkında tecrübe edinmiş oluruz o yüzden Mars'a gitmek en mantıklı şey olmakla birlikte en büyük önceliğimiz olmalı şimdilik

A

Şimdiki teknolojimizle exoplanetlere gidersek, eminim geçen sürede gelişen teknoloji sayesinde ilk gemiden binlerce yıl önce oraya varırız

N

o da mümkün ama işi garantiye almak için önce en yakınımızdan başlamalıyız

Ali Faruk 7 yıl

Bence ayın karanlık yüzünü didikleseler her yere gidecek sorunların cevaplarını bulacaklardır

O

Emin ol aydınlık yüzünden farkı Yok. İstersen detaylı ay haritasına ulaşabilirsin. En az aydınlık yüzü kadar iyi biliniyor üstad

Uğur Oncel 7 yıl

YouTube videolarında birşeyler var ama fantezi olabilir tabi

Oğuzhan Sın 7 yıl

Uzay madenciliği bile yeterli bir sebep. Kaldı ki eldeki paranın trilyon katı anca yeter bizim en yakın yaşam koşulları uygun gezegene varmamıza. Mars bizim için sağlam bir antreman sahası olacak.

Ö

İnsanoğlunun yapması gerekende bu zaten. Yaşamsal alanda bulunan ve üzerinde yaşamın olmadığı bir gezegeni kolonileştirmek, diğer türlüsü yanlış olurdu. Çünkü bir gezegende yaşam oluşmuşsa insanlık olarak oraya müdahalede bulunmamalıyız. Dünyalaştırma yapılarak kolonileşmeliyiz.

Z

Dertle ilgili bir buton vardı. Baş gardaş ona.

A