Mülkiyet nedir mülkiyet kavramı nasıl ortaya çıkmıştır?

"Tarihte ilk kez bir toprak parcasinin etrafini çitle çevirip burası benim diyen ve buna inanabilecek kadar saf insanlar bulabilen ilk insan uygar toplumun kurucusu oldu. O zaman biri çıkıp çitleri söküp atacak, hendegi dolduraçak, sonrada insanlara sakin inanmayın bu sahtekara, meyveler herkesindir, toprak hickimsenin değildir ve bunu unutursaniz mahvolursunuz diye haykirsaydi ışte o adam insan türünü nice suçlardan, nice savaşlardan nice cinayetlerden kurtaracaktı. " Jean Jacques Rousseau.

Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?

com-2b676f4yxijyxzuw72i9.jpg
M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
37
37 CEVAP

sahiplenmek, sınırlarını bilmek ve bildirmek doğal bir insan davranışıdır. JJ Roussuya katılmıyorum.

R

Nedenleri ile birlikte açıklar misiniz?

Murat Vuslat 6 yıl

Nedenleri ile birlikte açıklamak uzun sürer. Ama bir örnek: Tek başınıza uçsuz bucaksız doğada kaldınız. Sınırlar yok, uçsuz bucaksız. O zaman paniklersin ve eğer oturup etrafına taşlar dizer ortasında oturursan rahatlamaya başlarsın. Çünkü etrafına dizdiğin taşlar senin sınırlarındır. Bu denenmiş ve işe yarayan bir yöntemdir. Yerliler bu yöntemi sürekli kullanırlarmış.

Reyhann Öztekinli 6 yıl

Kastimiz tek başına doğada olmak değil ki hep birlikte birlik olmak

Murat Vuslat 6 yıl

Aslında sınırlarını belirlemek hayvanlar için de geçerli. İnsanların tamamı herseyi adaletle paylaşacak şekilde yaratılmamıştır. Bunu küçücük çocuklarda bile görürüz. Aitlik güdüsü anne baba öğretmese de oluşuyor. Bizzat çocuk yetiştirirken anladım. 3 çocuğumun hepsi aynı değil, halbuki hepsini ben yetiştirdim. Biri mutlaka bu benim diye tutturuyor. J.J. Rousseau çok ütopik düşünmüş. İnsan doğasını gözardı edemeyiz. Ancak Küba'daki komünizmde bu uygulanıyor olabilir. O da bütün dünyaya yayılamadı, sebebi yine insanoğlu.

Derya Zincir 6 yıl

Vedat Bayam teşbihte hata olmaz. Anlayana sivrisinek saz...

Reyhann Öztekinli 6 yıl