Ne yesem şişiyorum ve hazımsızlık var ne yapabilirim?

merhaba
bende birşey sormak istiyorum, hazımsızlık yaşıyorum karnım midem şişiyor normalde zayıf biriyim fakat akşama kadar ne içsem ne yesem şişiyorum, sabah ise birazda olsa inmiş oluyor bu durum her yönden rahatsız ediyor beni, ve bu durum sanırım 6 aydır var ,
probiyotik yoğurtta yapıyorum 1 aydır. Ve kombiyotik yoğurtta yapacağım
acaba başka çare var mıdır? Yardımcı olur musunuz?

M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
7
7 CEVAP

GAZ-ŞİŞKİNLİK-SİNDİRİM PROBLEMLERİ NASIL ÇÖZÜLÜR?

Gaz ve şişkinlik, sık karşılaştığımız problemlerdendir. Kadınlar ve çalışanlar bu sorunu daha sık yaşar. Bunun nedeni, problemin stres, gerginlik ve üzüntüyle yakın ilişkisidir.
Gaz ve şişkinliğin birbiriyle ilgisiz pek çok sebebi olabiliyor. Sık karşılaşılan bir nedeni, “laktaz enzimi eksikliği” ve buna bağlı “laktoz hassasiyeti” problemidir. Bu durumda sorun sadece süt ve sütten yapılmış besinler (yoğurt, ayran) yenilip içildiğinde baş gösteriyor. Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktozu parçalayan laktaz enzimi eksik olanlar, eksiklerinin derecesi ve tükettikleri süt/süt ürününün miktarıyla orantılı düzeyde “gaz sorunu” ve bazen “şiddetli ishal, karın ağrısı atakları” yaşıyor.

Besin alerjileri de gaza neden olabiliyor. Besin alerjisinin çok sık görüldüğü gıdalar yumurta, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz hayvanları, inek sütü, buğday ve çilek gibi yiyecekler. Bunlarda genellikle gaza ishal, karın ağrısı, hatta cilt döküntüleri de eşlik ediyor.

Gaz-şişkinlik sorunu besin hassasiyeti olanların da sık karşılaştıkları bir problem. Hassasiyete bağlı gaz sorunu daha ziyade mayalı yiyecekler ve tahıl ürünleri tüketildiğinde (özellikle buğdaydan üretilen besinleri, gluten intoleransı hali gibi) ortaya çıkıyor.

Bazen de çiğ tüketilen sebze, meyveler veya gazlı içecekler gaza yol açıyor. özellikle “Hassas Bağırsak Sendromu” olanlarda fazla miktarda meyve ve sebze tüketimi aşırı gaz üretebiliyor. Lahana, karnabahar, turp, elma, kuru fasulye, nohut, mercimek ve benzeri yiyecekler bu grubun şampiyonu.
NE YAPMALI?
Gaz sorununu “kökünden halletmek” ya da “çözmek” şimdilik pek mümkün değil ama besin düzeninizde ve yaşam biçiminizdeki basit bazı değişimlerle sorunu azaltabilirsiniz. İlk alacağınız önlemler şunlar olmalı:

- Probiyotik gücünüzü artırmaya çalışın. Kefir için, probiyotikli yoğurt tercih edin veya probiyotik kapsüllerinden faydalanın.

- Sakin bir ortamda oturarak ve yavaş yavaş yiyip için. Yediklerinizi uzun uzun çiğneyin.

- Çiğ sebze ve meyveleri azaltmaya bakın. Sebzeleri pişirerek yemek, gaz olasılığını azaltabiliyor.

- Lahana, karnabahar, turp, kuru fasulye, mercimek, nohut gibi gaz yaptığı iyi bilinen yiyecekleri azaltın. Elma en çok gaz yapan meyvelerden biri, aklınızda olsun!

- Gazın nedeninin süt ve süt ürünleri olup olmadığına dikkat edin. Eğer böyle bir durum varsa, laktozsuz süt ürünlerini tercih edin.

- Yemeklerden sonra kısa yürüyüşler yapın.

- Yemeklerden hemen sonra nane, anason ya da papatya çayı içmeyi deneyin.

- rezene çayı, tozu da gazı azaltmaya yardımcı olabiliyor.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

S