Ne yesem şişiyorum ve hazımsızlık var ne yapabilirim?

merhaba
bende birşey sormak istiyorum, hazımsızlık yaşıyorum karnım midem şişiyor normalde zayıf biriyim fakat akşama kadar ne içsem ne yesem şişiyorum, sabah ise birazda olsa inmiş oluyor bu durum her yönden rahatsız ediyor beni, ve bu durum sanırım 6 aydır var ,
probiyotik yoğurtta yapıyorum 1 aydır. Ve kombiyotik yoğurtta yapacağım
acaba başka çare var mıdır? Yardımcı olur musunuz?

M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
7
7 CEVAP

GAZ-ŞİŞKİNLİK-SİNDİRİM PROBLEMLERİ NASIL ÇÖZÜLÜR?

Gaz ve şişkinlik, sık karşılaştığımız problemlerdendir. Kadınlar ve çalışanlar bu sorunu daha sık yaşar. Bunun nedeni, problemin stres, gerginlik ve üzüntüyle yakın ilişkisidir.
Gaz ve şişkinliğin birbiriyle ilgisiz pek çok sebebi olabiliyor. Sık karşılaşılan bir nedeni, “laktaz enzimi eksikliği” ve buna bağlı “laktoz hassasiyeti” problemidir. Bu durumda sorun sadece süt ve sütten yapılmış besinler (yoğurt, ayran) yenilip içildiğinde baş gösteriyor. Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktozu parçalayan laktaz enzimi eksik olanlar, eksiklerinin derecesi ve tükettikleri süt/süt ürününün miktarıyla orantılı düzeyde “gaz sorunu” ve bazen “şiddetli ishal, karın ağrısı atakları” yaşıyor.

Besin alerjileri de gaza neden olabiliyor. Besin alerjisinin çok sık görüldüğü gıdalar yumurta, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz hayvanları, inek sütü, buğday ve çilek gibi yiyecekler. Bunlarda genellikle gaza ishal, karın ağrısı, hatta cilt döküntüleri de eşlik ediyor.

Gaz-şişkinlik sorunu besin hassasiyeti olanların da sık karşılaştıkları bir problem. Hassasiyete bağlı gaz sorunu daha ziyade mayalı yiyecekler ve tahıl ürünleri tüketildiğinde (özellikle buğdaydan üretilen besinleri, gluten intoleransı hali gibi) ortaya çıkıyor.

Bazen de çiğ tüketilen sebze, meyveler veya gazlı içecekler gaza yol açıyor. özellikle “Hassas Bağırsak Sendromu” olanlarda fazla miktarda meyve ve sebze tüketimi aşırı gaz üretebiliyor. Lahana, karnabahar, turp, elma, kuru fasulye, nohut, mercimek ve benzeri yiyecekler bu grubun şampiyonu.
NE YAPMALI?
Gaz sorununu “kökünden halletmek” ya da “çözmek” şimdilik pek mümkün değil ama besin düzeninizde ve yaşam biçiminizdeki basit bazı değişimlerle sorunu azaltabilirsiniz. İlk alacağınız önlemler şunlar olmalı:

- Probiyotik gücünüzü artırmaya çalışın. Kefir için, probiyotikli yoğurt tercih edin veya probiyotik kapsüllerinden faydalanın.

- Sakin bir ortamda oturarak ve yavaş yavaş yiyip için. Yediklerinizi uzun uzun çiğneyin.

- Çiğ sebze ve meyveleri azaltmaya bakın. Sebzeleri pişirerek yemek, gaz olasılığını azaltabiliyor.

- Lahana, karnabahar, turp, kuru fasulye, mercimek, nohut gibi gaz yaptığı iyi bilinen yiyecekleri azaltın. Elma en çok gaz yapan meyvelerden biri, aklınızda olsun!

- Gazın nedeninin süt ve süt ürünleri olup olmadığına dikkat edin. Eğer böyle bir durum varsa, laktozsuz süt ürünlerini tercih edin.

- Yemeklerden sonra kısa yürüyüşler yapın.

- Yemeklerden hemen sonra nane, anason ya da papatya çayı içmeyi deneyin.

- rezene çayı, tozu da gazı azaltmaya yardımcı olabiliyor.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

S

HAZIMSIZLIK VE ŞİŞKİNLİK(DİSPEPSİ)

HAZIMSIZLIK VE ŞİŞKİNLİK (dispepsi)
..
Hazımsızlık ve şişkinlik (dispepsi) her yaş gurubunun ortak sorunudur.
özellikle yemeklerden sonra karın ve göbek bölgesinde şişlik, şişkinlik, mide bölgesinde rahatsız edici kimi zaman kıvrandırıcı ağrı, erken doyma veya sık acıkma, geyirti,gaz, bulantı ve kusma kimi zaman da ağıza acı su gelmesi, yanma ve kazınma hissi varsa kişide hazımsızlık olduğundan söz edilebilir.
.
Hazımsızlığa neden olabilecek yiyecekler ve içecekler öncelikle gözden geçirilmelidir.Şişkinlik yapan yiyecek ve içecekler kişinin yapacağı testlerle tespit edilmeli ve o gıdalar beslenmeden çıkarılmalıdır.
Endüstriyel işlem görmüş gıdalar hazımsızlığın temeli olan gıdalardır.
Besinlerin pişirilmesi ve hazırlanmasıdaki yöntemlerde hazımsızlığın nedenleri arasındadır. Et bu konudaki en sorunlu gıdaların başında gelir. Hazmı çok zor olan etin öncelikle hazırlanmasında etkili yöntemler bulunmalıdır.
..
SORUN MİDEDEKİ SİNDİRİMDE
..
Yiyeceklerin mideye gelmesi ile başlayan mide mukozasından salgılanan hidroklorik asit ve daha sonra tepkime ile oluşan pepsin enzimleri ile sindirim olması gerekir .
Aslında bu sindirim mekanik sindirimdir.
Besinlerin parçalanması, öğütülmesi ve mikro ölçülerde küçülmesi işlemidir.
..
MİDEDE 1. SİNDİRİM MEKANİK
..
MİDE ASİT DÜZEYİ YEMEK ESNASINDA ÇOK DÜŞÜKTÜR.
Mide asidinin düşüklüğü hidro klorik asitten dolayıdır.
Bu asit besinlerin mikro ölçülere gelmesini sağlar.
Eğer mide asit düzeyiniz çok yukarıda ise sindirim olmaz.
Sindirim durur. Besinler olduğu gibi kalır. Şişkinlik başlar.
Bağırsağa geçmesi gereken besinler bir türlü geçemezler.
Buna neden olan ise genellikle yemek esnasında su içilmesidir.
Su mide asidini yukarıya çıkarır ve sindirim durur. Diğer yandan kullanılan antiasit gibi mide ilaçlarıda buna neden olur.
..
MİDEDEKİ 2. SİNDİRİM.. KİMYASAL ÇÜRÜME ..
Besinler mikro ölçülere geldiğinde midedeki 2. aşamaya geçilir.
Besinlerin kimyasal olarak çürümesidir bu aşama.
Besinler niteliksel olarak değişime ve dönüşüme uğrarlar.
Bun sindirim aslında bildiğimiz adı ile fermentasyondur.
Besinlerin fermente olmasıdır.
Bunu sağlayacak olanda bakterilerdir.
En önemlileri laktik asit bakterileridir.
Dost bakteriler olarak adlandırdığımız probiotik veya probiotik kriterlerde olmasada yararlı bakterilerle bu kimyasal değişim başlar.
..
MİDEDEN BAĞIRSAKLARA EMİLİME HAZIRLANAN POSA
Midede iyice kimyasal değişim ile emilime hazır olan posa, işlem bittiğinde ince bağırsakların ön kısmı olan on iki parmak bağırsağına geçer.
Besinlerin içinde bakteriler tarafından iyice rafine edilmiş yani sentezlenmiş, bileşik hallerinden ayrışmış olan proteinler, vitaminler ve mineraller bağırsak duvarındaki probiotikler tarafından vilüslerin yardımıyla emilirler..
Eğer kimyasal sindirim yeterince oluşmamışsa, yeterince posadaki bileşikler ayrışmamışsa, bağırsakların girişinde sorunlar başlar.
Bağırsaklar bu gelen posayı emilim yapmakta zorlanır. Bağırsak duvarında hasarlar oluşur. Zorlama ile besini ileriye doğru itmeye çalışna bağırsak düğümlerinin her hareketinde bu zorlama ile baskı oluşur.
..
HAZIMSIZLIĞIN 2 KRİTİK SORUNU
1. cisi mide asit düzeyidir.
Mide duvarından yeterince salgılanmayan hidroklorik asittir.
Bu asit eksik olunca pepsinde yeterince oluşmaz.
Mide asidinin yükselmemesi gerekirken yiyecek ve içeceklerin alkali olması sorun yaratır.
Yine yiyeceklerden ve içeceklerden yeterince doğal enzim alınmamasıda sorun yaratabilir.
2. cisi yine yiyecek ve içeceklerdeki probiotik bakterilerin olmamasıda sindirimi zorlaştırır.
..
PROBİOTİK YİYECEK VE İÇECEKLER SOFRAMIZDA MUTLAKA YER ALMALIDIR
Hazımsızlığın ve şişkinliğin azaltılmasının temel yolu asidik olan fermente gıdaları tüketmek olmalıdır.
Hem asit düzeyleri hemde kimyasal sindirime katkı sunacak olan bakteri aktivitesi ile probiotik gıdalarla hazımsızlık ve şişkinlik sona erecektir.
Haydar Yılmaz

S

yemekte su içmem, beslenme kurallarına göre beslenirim, su yemekten önce tatlı meyve yemekten önce, akşam yemek yok, yeşillik vardır hayatımda asitli hiç birşey içmem çay günde açık belki 3 bardak kahve haftada belki 2 kez. Evde kendi yoğurdumu yaparım, dışardan pek yemem hep evde yaparım öğle yemeklerimi, ve kan grubuna göre beslenme yapan biriyim, karıştırarak pek yemem, çoğaltabilirim bunları ve bunlara rağmen böyleyim şaşkınım

Meral Çakırgöz 5 yıl

1 kan grubuna göre beslenme hikaye bir beslenmedir ki sizde işe yaramadığı anlattıklarınızdan bellidir

Serdar Gökçeoğlu 5 yıl

2- düzelinceye kadar meyve tatlı şekerli her şeyi kesin

Serdar Gökçeoğlu 5 yıl

3-yaptığınız yoğurtla iligili bir kaynak atıcam okuyunuz

Serdar Gökçeoğlu 5 yıl

Serdar Gökçeoğlu peki

Meral Çakırgöz 5 yıl

Ben bu durumlarda yemekten önce sirkeli şu yemekten sonra bir caykasigi zencefilli bal yiyorum siskinlik kalmıyor.

B

yemekten önce sirkeli su ölçü nedir su ve sirkenin ?

Meral Çakırgöz 5 yıl

Bir bardak suya 1 tatlı kaşığı sirke. Duruma göre azaltıp artiriyorum

Berna Nurgül 5 yıl

Berna Nurgül deneyeceğim

Meral Çakırgöz 5 yıl

Elma sirkesi kullanıyorum.

Berna Nurgül 5 yıl

Bende şişkinlik için doktora gittim kolonoskopi için randevu verdi, bakıcaz artık

F

Kolonoskopiden önce gaida da kan testi, kan da düşüklük var mı gibi, aile de ki öykü, beslenme alışkanlığını sorgulama gibi öncelikli tetkikler yapılması lazım ama şu devirdeki dr. Lar hemen kolonoskopi deyip geçiyorlar. Geçmiş olsun hayırlısı olsun..

Gürkan Özçamlıer 5 yıl

Hava yutuyorum diye tahmin ediyorum nefes alışımda düzensizlik var. Psikolojiye mi gitmem gerek yoksa nefes ile ilgili branş var mı ki?

Fatih Bahadır 5 yıl

Şişkinlik icin bana da endoskopi yaptirdi ilk gittiğim doktor ve bulgu gastrit çıktı. Kolonoskopi yaptirmadan önce gastroloji uzmanina görünün derim. Çünkü boş bir sonuç çıkıyor.

Melike Aruk 5 yıl

Gastroentroloji doktoruna gittim zaten

Fatih Bahadır 5 yıl

Ayni sikayetler bende de vardi. Yaklaşık 4 5 ay bu sikayetlerden dolayi birsuru ilac değiştirip kullandim. En sonunda bi gastroloji uzmanina gittim. Seni ilaca boğmuşlar dedi. Ve bana ilacsiz tedavi yapacagini söyledi. Bana önerdiğini aynen aktariyorum. Rahatsızlığınızın adı spastik kolon.

Diğer isimleri huzursuz veya irritabl barsak sendromu.

Toplumda çok yaygın, her 10 kişiden birinde olan bir durum. Duygusal, ayrıntıcı, titiz insanlarda daha sıktır.

İyi haber, barsak kanseri riski taşımaz. Kötü haber ise kesin, kalıcı olarak ortadan kaldıracak bir tedavisi yok.

En temel şey beslenme değişiklikleri yaparak barsakları düzgün çalıştırmak.

En önemli olarak yapmanız gereken günde en az 10 bardak sıcak su içmek. Her saat başı bir su bardağı kaynamış su, beş dakika bekletilip bardakta çay sıcaklığına yakın, boğazı yakmayacak şekilde yudum yudum içilecek.

Ne yasak derseniz soğuk gıdalar yasak, gazlı ve asitli içecekler yasak. Siyah çay yerine adaçayı, rezene ve ıhlamur gibi bitki çaylarını tercih edelim. Türk kahvesi günde bir fincandan fazla olmasın.

Buzdolabından KESİNLİKLE yemeyin.

İlla ki soğuk olacaksa mesela dondurma veya karpuz gibi gıdalar için. Yarım saat önceden sıcak su, yediniz dondurmayı. Yarım saat sonra tekrar sıcak su

Ve bir nokta daha ne yerseniz yiyin, iyi çiğneyin.

Ama en önemli şey sıcak su içmek. En az on su bardağı, unutmayın

M

serdar bey dogal elma sirkesi bağırsaklarda yanma ve agri yapiyormu ibs, candida ve gluten hâssasiyeti olan birinde tesekkurler

S

Bilmiyorum hic tecrubem olmadi ama gonderi olarak yollayin onaylayim tecrubesi olanlar yanitlar

Serdar Gökçeoğlu 5 yıl

Bir sure once ben de yasamistim. Dahiliyeye gittigimde doktor minik bir ilac verdi. Ilac bitmeden bile rahatsizligim gecti. Bence doktora bir gorunun. Tabiki dogal yollar en iyi beslenme metodlari. Ama once tedavi daha uygun olur bence

A

İlaç ismi ne

Meral Çakırgöz 5 yıl

Adini hatirlayamadim canim malesef

Ayşe Sule 5 yıl