Neden ilk Havva sonra Adem yaratılmadı? Kaburga kemiğinden yaratılmak doğmaktan daha mı mantıklı?

Niye Allah İsayı Meryemden yaratdığı gibi ilk Havvayı yaratıp sonra da ondan Ademi yaratmadı? En azından kadının çiftleşmeden doğurması, erkeğin kaburgasından kadının yaranmasından daha inandırıcı ( gerçi o da bilime aykırı)

I
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
6
6 CEVAP

Tartışmaya açık güzel bir konu. Esasen ilahiyatçıların çokça farklı manalarda ele aldığı konudur ayet ile. İnsanoğlu evrimleşmiş, ( sizleri sudan yarattık ) adem ile havvayı da peygamber olarak yarattık.!

A

Acaba ataerkil bir toplumdaki Muhammedin yazdığı kitabın ilk insanı erkek olmak zorundamıydı?

Ismayil Arslaner 6 yıl

Öyle bir iddia yok efendim. Taksim A camii duvarında ki kuran ayetinde; "Sizi sudan yarattık" yazıyor. Okuma/Anlama/Mana ve insanoğlunun sentezi farklı. Evet yapısı ve doğası gereği 7.yüzyılda erkek hegemonyası vardı evvelinde olduğu gibi. Muhammed'in bu konuda kendi yazdığı bir ayette yok. Ancak ve ancak sonraki yüzyıllarda kitap halini aldı not edilmiş ayetler.

Aziz Akova 6 yıl

Kuranda kadın hakları yerlerde. Yaratıcı niye böyle bir kitap yazdırsın. 7. Yüzyılın erkeği tarafından yazıldığı çok belli

Ismayil Arslaner 6 yıl

Kurandan evvel yerin dibinde idi kadın. Ancak ve ancak varlıklı ve zengin olanlar dışında hiçbir hakka sahip olmayan "kadın" 1/4 nikâh ve mal hakkı ile insan olma şerefine nail olmuştur ortadoğu ve arap yarımadasında kuran hükmü ile. Not; Türkler de zaten aşağı yukarı islam öncesi de eşitlik ilkesi vardı..

Aziz Akova 6 yıl

hak dini olsaydı kadınlara tam hak verirdi. 1 erkek yerine 2 kadın şahit. 1 erkeğe 4 kadın.

Ismayil Arslaner 6 yıl

Güzel yazıyorsun da abim Bahsini ettiğin dönemde savaşlar ve koşullar gereği zaten erkek nüfusu kadına oranla 1/4 idi belkide 1/6 tam araştırmadım ama durum vahimdi. Kadınlar korunup kollanmak zorunda idi. Bu konu ile ilgili bir kısa anektod vardır Anadolu da yaygın olarak anlatılır; O da şu; Bir gün zengin ve varlıklı bir sahabe kadını Muhammed in huzuruna gelir ve der ki; Ey resulullah erkeklere dört kadın lâyık görülür de neden kadınlara dört erkek lâyık görülmez. Muhammed resulullah gülümser ve der ki; Eyy kadın bu sualinin cevabını kızım Fatıma'dan öğrenebilirsin der ve kadın gider Yayına 'ya sorar aynı suali.. Fatıma ise; kadına ve yanındaki kölelerine her birinin bir kova süt ile ertesi gün gelmelerini ister. Ertesi gün elinde birer koca süt ile gelen kadınlar, Fatıma 'nın evinin önüne koymuş olduğu kazanı görürler. Fatıma der ki; herkes elindeki sütü kazana aktarsın. Herkes sütü kazana aktarır ve Fatıma der ki; şimdi herkes kendi sütünü geri alsın Kadınlar gülerek der ki, eeee karıştı süt nasıl geri alacağız Fatıma ana derler. Fatıma ise; İşte hak hukuk ve kim kimdendir kime ne hak verilecek ise kadın burada önemlidir. Doğurganlık kadında olduğu için mal ve kişilerin hakkı ancak bu şekilde yani kadının bir erkeği olabilmesi neticesindedir der...

Aziz Akova 6 yıl

abi bir kadına 4 erkek olsun demedim. Öyle olsa zaten kimin babası kim belli olmazdı doğana kadar. Ama zaten DNA testleriyle o da buluna biliyor. Evrensel bir kitapda yazılsaydı bari demografik eşitlik sağlanana kadar 1 erkeğe 4 kadın olur. Erkek kadın sayısının eşitlenebileceği aklına gelmemiş mi Allahın? Bilim yoksunu azgın arapların her yaptığını din adına şuan da yapmak zorundamı türk toplumu?

Ismayil Arslaner 6 yıl

Şimdi ki konjektürden bakıldığı zaman 50 yıl evvel olan olaylar veya herhangi bir eski telefonu eline aldığın da bile tebessüm oluyorsa cemalinde, bundan 14 asır evvel bir güzel insanın Allah 'ın isteklerini kullarına iletmesi ve bunun yıllar sonra kitapaşması ki bunda bana göre de emevi piçlerinin kesinlikle uygun olmayacak nitelikte katkıları ile kitaba dönüşmesi bir takım yanlış ve hatalı manaları ileri yıllarda ortaya çıkmak sureti ile sorun yaratmıştır ve yaratacaktır. Tüm islam aleminin üzerinde hemfikir olduğu "veda hutbesi" nde emanet ettiği kuran ve ehli beyti ( yani ailesi ) emeviler tarafından katledilmiştir iktidar uğruna.. Tıpkı günümüzde ki hükümetin kendi iktidarının sürdürülebilmesi ve bekası için saçma sapan kanun ve yasa çıkarıyor ise emeviler de aynı yola başvurmuştur bana göre. Ki bunun en açık örneği emevi döneminde kasıtlı olarak binlerce hadis uydurmuş olmalarıdır..

Aziz Akova 6 yıl

ben hadisleri dikkate almıyorum. 1 erkeğe 4 kadın kuranda yazıyor. Kitabın değiştiğini kastediyorsan müslüman değilsin o zaman.

Ismayil Arslaner 6 yıl

Dediğim gibi efendim. Mana kişiye özel. Nasıl istersen öyle algılarsın. Bana göre bir erkek bir kadına yük bile bu günümüzde

Aziz Akova 6 yıl

benle hangi düşünce veya ideoloji tarafından tartışma yaptığını merak ettim

Ismayil Arslaner 6 yıl

Er kişi kendinden sorumludur. İdeoloji veya tarafgirlik yoktur nezdimizde

Aziz Akova 6 yıl

Allahı savunup Allahın değişmez dediği kuranın değiştiyini kastetmen kafamı karıştırdı

Ismayil Arslaner 6 yıl

allah yapısı değil ki kuran efendim. Kuluna tavsiye ettiği sözlerin emevilerce mızraklara takılmış olması bilinen bir olay değil mi?

Aziz Akova 6 yıl

Bu ulke 1.dunya savasindan ciktigindan 5 yil sonra kurtulus savasini baslatarak cok sayida vatan evladini sehit vermis ama erkek nufusu kadin nufusuna gore ancak % 5 oraninda bir degisime ugramistir. Yok efendim o donem savaslar varmisda cart curt, savas defigin 4 tane adamin olumu ( bedir ) ... Neyi nasil savunacaginizi sasirdiniz artik...

Efe Gönülaçar 6 yıl

Ademin peygamber olduğuna dahil kuranda bir işaret olduğu bilgisine nereden sahip oldunuz.

Kazım Güzel 6 yıl

Şu mukayese yetinize bayılıyorum beyler. Kadın her ne kadar değersiz olsa da 7. Yüzyılda ve evvelinde "köle" olarak alınıp satıldığı için değerli idi savaş sonrası ganimet olarak. Bu durum uhud, bedir, hendek ve sıffın ( deve ) savaşı sonrası değişti. Bu inkâr götürmez bir hadisedir. Sıffın savaşında Hz. Aişe Muaviye ile birlik olmuş ve Hz. Ali'ye karşı savaşmış akabinde kaybedilen savaşta mağlup olan Muaviye ve Aişe tarafından kesinlikle ganimet ve köle alınmamıştır bu Hz. Ali tarafından yasaklanmıştır. Ne var ki binbir hile ile halifeliği alan Muaviye ve yezit tarafı islamı kendi bekaları için kullanmıştır...

Aziz Akova 6 yıl