Neden yerli araba üretilmiyor sorusunun cevabı

Mercedes CLS-350 AMG ' i ele alalım :

ÖTV siz fiyatı 204,791 TL
ÖTV li fiyatı 631,900 TL

Yüzde %160 gibi bir vergi oranı çıkıyor yani devlet uyguladıgı vergi ile hiçbir masraf harcamadan arabayı üretenden 3 kat fazla kazanmış oluyor

com-fcpwqq3er9b1azmw3lp7.jpg
O
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
21
21 CEVAP

Bakıyorum da herkes aynı şekilde düşünüyor. Kendi düşüncem ile biraz bakış açınızı değiştirmenize yardımcı olayım
En başta sorun yerli üretebilmek değil kârlı üretebilmek. Aracı seri üretime sokabilmek için nereden baksanız 2 milyar dolarlık bir sermaye lazım. Bunu çok önceden Tayyip dile getirmiştir. Tamam hadi bulduk diyelim. Yıllık ortalama 200 bin araç üretebilmen ve bunun hepsini kendi ülkende satamayacağın gibi yurt dışında satabilmen lazım. İşte sorun burada başlıyor. Ülkenin ekonomi, siyasi, teknoloji, bilim konusunda ne kadar gelişmiş durumdasın. Bunlar dünya pazarında önemli ölçüde rol oynar. En başta diğer ülkelere karşı ne kadar güvenilirsin. İmaj ve markalaşma çok önemli. İstersen dünyanın en sağlam dayanıklı aracını üret eğer ülke olarak riskli, güvenilmez ve imajın yerlerdeyse satamazsın.

Y

Verdigim paranın yollara değil bilime gitmesini istiyorum hepsi bu. Elektrikli araç pazarına girmek için çabalasınlar. Böyle bir çalışma yok? Bu tarz çalışmalar 10 yılı bulan çalışmalardır Tesla firması bile 5 yıl önceden çalıştıkları halde hala geliştiriyorlar araçlarını. Yaklasık 10 yıl sonra bu pazar açılmaya başlayacak yetişebilecek miyiz sence ?

Oğuz Coban 6 yıl

Haklısın ama yine dediğime geliyor sonuç. Elektrikli araçlar şuan bile çok farklı şekilde karşımıza çıkabiliyor sanal ortamda. Sen en iyisini üretsen bile dünyada bu sektörde ne kadar başarılı olabilirsin ? Tesla Motors Amerika şirketi. Amerika'nın nasıl bir yer olduğunu bahsetmeme gerek yok sanırım. Türkiye devamlı terör ve siyasetle uğraşan bir ülke. Adamlara Türkiye dediğinde bize hemen 'terör ve müslüman' etiketi yapıştırıp eliyle iteliyor. Dünya'da siyasette geniş yer kaplayabiliriz ama siyaset yüzünden ticarette çok dar bir alana sahibiz. Bugün Casper ve Toshiba öğretmenler için laptop üretiyor fakat Casper daha ucuz olmasına rağmen satışların %80 ni Toshiba'nın oluyor. Neden imaj ve reklamdan dolayı. Bugün ürettiğimiz Cirit füzeleri sınıfının en iyisi olmasına rağmen sadece Müslüman ve Türk devletlerine satabiliyoruz (Çalıştığım yerden biliyorum). Eminim bunu da kabul etmeyecekleri gibi elimizde kalacak.

Yavuz Kesimci 6 yıl

Dostum 40 çeriyle saray basan adamlar mı dersin, demirden dağı eriten oğuz kağan mı dersin, bu kale alınamaz denilen kaleyi 1 ayda alan timur mu dersin, babası teomanın hapsinden kaçıp babasını öldüren metehan mı dersin, karadan gemi yürüten fatih mi dersin bu gibi binlerce ama binlerce zorlukların üstesinden gelmiş hem de çok kolay gelmiş tarihi örneklere sahibiz bize yakışıyor mu çözüm bulamamak? Biz o pazara öyle bir gireriz ki ... Böyle cevaplar duymak istiyorum artık. Şuanki yöneticilere bakıyorum doguyla batıyı idare edemiyor, sınırını koruyamıyor, bilime yönelemiyor. Halkına bakıyorum halkı da aynı ee napsın birsürü düşman var sırayla diyor bana. Ulan bunca liderimiz bunca geçen yıl nasıl aynı anda 100 şeyi idare edebilmişler de biz şunu yapamayız bunu yapamayız diyoruz gerçekten utanıyorum

Oğuz Coban 6 yıl

Reis haklısın ama işte sorun yöneticilerde. Onlar bir şeyler yapmayınca bizim bilime ve teknolojiye her zaman açık ve aç olan halkında eli kolu bağlanıyor. Bir devleti devlet gibi değil de şirket gibi yöneten yöneticiler olduğu sürece bizim hevesimiz çok kursağımızda kalacağa benziyor.

Yavuz Kesimci 6 yıl