Oksijensizlikten beyinde hasar oluşursa, bunun bir çözümü var mı?

Oksijensizlikten beyinde hasar oluşursa, bunun bir çözümü var mı?
S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
23
23 CEVAP

Ya her fikri olan konuşuyor ben anlamıyorum gerçekten. Tıp alanında bir uzmanlığınız mı var da bu tarz görüşlerde bulunabiliyorsunuz?

O

Acil tıp teknisyeniyim atama bekliyorum. Şuan ise üniversite de paramedik (ilk ve acil yardım) okuyorum

Hasan Koskan 6 yıl

Hasan Koskan Beyin hasarı tedavisinin okuduğunuz bölümle ilgisi olmadığını siz de biliyorsunuz. Bu soruyu yalnızca bu alanda "uzman" bir tıp doktoru, ya da benzer bir vaka da olumlu bir sonuç alındığına tanık olan bir kişi yanıtlayabilir.

Orhan Gençay 6 yıl

Beyin hasarının tedavisi yok bunu bilmek için uzman doktor olmaya gerek yok. Cpr uygulamasi yapılmadan beyin 10 dk boyunca oksijensiz kalırsa geri dönüşümsüz tedavisi olmayan bir hasar kalır büyük ihtimal beyin ölümü de gerceklesiyor zaten. Bu kesin bir bilgi bize de öğretiliyor

Hasan Koskan 6 yıl

Kardiyo pulmoner resisütasyon. Beynin oksijenlenmesi vs gibi şeyler bizim işimiz. Kim diyor okuduğum bölümle ilgisinin olup olmadiğini?

Hasan Koskan 6 yıl

Bunlar çok basit konular. Gönderi de felç in bir türünden bahsediyor.

Enes Ozdural 6 yıl

Hasan Koskan Okuduğunuz bölüm ilk yardım ve atama bekliyorsunuz, sorular soru uzun yıllar alacak üstün tıp bilgisi gerektiren bir tedavi sürecine ait bir soru. Ne güncel ne de geçmiş tıp bilgilerine ve yazılı akademik makalelerine hakim olduğunuz konusunda şüpheliyim. Aslında şüpheli de değilim. Bu bilgiye sahip olmadığınızdan eminim. Doktorlar bile daha hastanın yaşını kilosunu tıbbi geçmişini, beynin ne kadar hasar aldığını vs. İncelemeden tanı/teşhis koymayıp yorum bile yapamazken, sizlerin ölür/kalır demesi oldukça saçma. Kusura bakmayın ama burada ki arkadaşların konu hakkında beyanda bulunmaları, bir inşaat amelesinin; çelik parçalarda ki dönme eylemsizlik momentinin çelik kafeslerde ki rijitlik merkezinin ağırlık merkezine oranının etkisi hakkında görüş belirtmesinden farksızdır. Teknik terim kullanmak bizleri uzman yapmaz, o yüzden bilgisizliğinizi bu şekilde örtmeye kalkışmayın. Cprdan 10dk sonra oksijensiz kalınca beynin öldüğünü söylemek için de ilk yardım teknikerliği okumaya gerek yok zira izcilikte 30 dk içinde anlattıkları ilk yardım dersinde öğrendiğim bilgilerden biriydi bu zaten. Bizleri uzman yapan konu hakkında ne kadar yeterli ve donanımlı olduğumuzdur. Kimsenin mesleğini küçümsemiyorum ya da gözümde büyütmüyorum, bunu yapanlar da ancak aptallardır. Ancak herkes kendi işini yapmalı, bildiği kadar konuşmalı, özellikle de söz konusu olan şey burada ki birisinin çok yakın bir tanıdığı ise. Hadi seni anlıyorum, bir nevi işin içindesin diyelim (Öyle değil de neyse). Adam Fransız dili okumuş kesinlikle çözümü yok diyor. Sen kimsin? Ne biliyorsun? Sağdan soldan duyduğunu, google dan iki tıkla okuduğunu gelip burada zırvalıyorsun. Söylediklerinizde haklı ya da haksız olabilirsiniz, ancak bu konu hakkında bir şey söylemeye hiç birinizin "ehliyeti" ve "liyakatı" yok. İçinde bu kadar yabancı sözcük geçen bir paragraf yazdırdığınız için hepinize teşekkür ediyor ve iyi geceler diliyorum. Lütfen her ağzı olan konuşmasın.

Orhan Gençay 6 yıl

Bu kadar uzun yazmana gerek yoktu sinir hücresini n öldüğünde geri yenilenmiceni herkes bilir. Ölen sinir hücresinin yerine yenisinin gelmeyeceğini bildiğim için tedavisi yoktur diyorum. Uzun uzun yazarak kendini bilgili göstermenize hiç gerek yok kısa ve öz konuş laf kalabalığı yapma bi zahmet. Benim hangi vakalar gördüğümü hangi eğitimler aldığımı nerden bileceksin? Tıp hakkında en ufak bir bilgin yok olmadığı gibi de bilgisi olanlara saldırma

Hasan Koskan 6 yıl

Gönderi gayet açık ve net. Beynin büyük bir kısmı oksijensizlikten hasar görmüşse biz buna infakrtüs diyoruz. Bu hasar gören kısmın onarımı mümkün değildir. Ben burada bilgim olmasa doktorlarla beraber çalışmasam. Yoğunbakımda bu bahsettigimiz olaydan dolayı zarar gören hastaları incelemesem. Ambulanslarda acillerde aylarımı yıllarımı geçirmesem konuşmam. Ha bu arada mesleğimi küçümsüyorsun ama 1 sene sonra ambulanslarda doktor gibi çalişmaya başlayacağım ilaç yapma yetkim olacak ve ambulansin ve ekibin sorumsulu olacağım. Boş konuşan biri değilim.

Hasan Koskan 6 yıl

Fransız Dili Orada görüneno. Benim hayatim biyoloji, özellikle de insan biyolojisi ve nörolojisi üzerine kitaplar yalayıp yutarak geçti. Senin hayatın boyunca okuduğun kitaplardan fazla sırf biyoloji ve nörobilim ile ilgili kitaplar, akademik makaleler okudum ben. Gel gelelim, böylesine basit bir şeyi bilmek için uzman olmaya zerre gerek yok. Temel biyoloji bilgilerine haiz biri bile kolayca yanıtlayabilir. Herkes senin gibi cehaletten kıvranmıyordur belki he? Ne dersin? İçinde kalmasın; o Fransızca bölümünü 2. yılda bırakma nedenim de biyolojiye geçmeye karar vermemdi bu arada. Zırvaymış

Raşit Crtn 6 yıl

Hasan Koskan Uzun yazmak sizin oralarda bir bilgi göstergesiyse ve yalnızca kendisini bilgili gösterenler uzun yazı yazıyorsa o sizin sorununuz ben bilemem. Mesleğinizi de küçümsediğimi söylemişsiniz. Ne alakası var? Neden mesleğinizi küçümseyeyim? Böyle düşünmeyesiniz diye bunu yalnızca aptalların yapacağını bile belirttim oysa ki. Yapsam bile mesleğiniz küçümsenecek en son mesleklerden bir tanesi. Bu söz konusu bile olamaz. Ancak biz; bu konuda "bilgi" dediğimiz şeye sahip kişiler değiliz. İnşaatta durmak ile inşaat mühendisi olunmaz, yoğun bakımda durarak da doktor olunmaz. Ambulansta duran doktor da, ilk yardım teknikeri olamaz. Nasıl? Yeterince anlaşılır yazabiliyor muyum? Herkes kendi işinde pişer ve uzmanlaşır. Ayrıca emin olun yeni bir tıp mezunu olsaydınız bu sözleri benden yine duyardınız. Zira uzman değilsiniz. O yüzden herkes kendi uzman olduğu işi hakkında konuşmalı. Son yazınızın son cümlesine katılmıyorum.

Orhan Gençay 6 yıl

Orhan kardeş fazla uzatmicam bu konu hakkında yeterince bilgi sahibi olduğumu düşünüyorum. Kalbi duran bir hastaya en az doktorlar kadar müdehale etmişliğim vardır. En basitinden 40 dk boyunca kalp masaji yapmaktan kollarım uyuştuğunu bilirim. Hava yolu açıklığı entübasyon gibi konularda uzmanlaşmamız zorunludur. Bir paramedik olarak doktor gibi ilac yapma yetkimiz vs vardir. Herneyse size yaptiklarimi bildiklerimi tek tek anlatacak değilim. Siz de öğrenmemekte ısrar etmeyiniz. Küçük bir beyin hasarı yürüme bozukluğu konuşma bozukluğu veya kas gücsüzlügüne yol açabilir tabi az miktarda bu da fizik tedavi yoluyla düzeltilebilir. Dedigim gibi agır beyin hasarları için yapilacak hic bir sey yok doktorlar genelde hastaları kaderine bırakıyor. Gercekten zor bir durum Allah bu durumda olanlara yardım etsin hiç kimseye de böyle bir şey göstermesin. Iyi geceler.

Hasan Koskan 6 yıl

Özür dilerim sevgili Orhan, umarım pofuduk hislerini incitmemişimdir.

Raşit Crtn 6 yıl

Konu başka olsa neyse de özellikle bu konuda ve böylesine basit bir soruda yeterli yanıt veremeyecek kadar cahil olduğum ima edilince kontak attı kısa bi süre O yüzden asıl senden özür dilerim Timur Yağcı. Samimiyim

Raşit Crtn 6 yıl

Hayır ne manevi ne de fiziksel olarak beni incitme ihtimaline sahip olduğunu zannetmiyorum. Adam en fazla 25-30 yaşında (ki o da fotoğrafından gördüğüm kadarıyla) hayatımı bu işe adadım diyor, komiksiniz cidden. Siz bilgi sahibi olmayı ne zannediyorsunuz?

Orhan Gençay 6 yıl

Peki sen insanları aşağılayınca ne kazanacağını sanıyorsun onu merak ediyorum ?

Batuhan Soyak 6 yıl

Batuhan Soyak Aşağılama falan yok, bilmeden etmeden adamın moralini bozmanınsa hiç gereği yok.

Orhan Gençay 6 yıl