OLASILIK HESABI;
Prof Dr felsefeci Caner TASLAMAN, Ne zaman bir tv proğramına çıksa, hep aynı argümanı kullanıyor, Evren tesadüfen oluşamaz, evrenin tesadüfen oluşma olasılığı 10 üzeri bilmem ney bu kadar düşük bir olasılık imkansızdır.. Bu tesadüf olasılık hakkında bende şöyle düşünüyorum;Evrende meydana gelmiş her ne varsa buna evrenin kendiside dahil olma olasılığı %100 dür. Peki henüz olmamış şeylerin olma olasılığı nedir? İşte burda olasılık hesabı yapabilirsiniz. Mantık hatası şurda; Olmuş olayların olasılığı hesaplanmaz, olasılık ancak olmamış olaylar içindir. Schrödinger'in Kedisi, kutunun içindeyken olasılık hesaplanır, fakat kutuya baktık kedi ölmüş, şimdi kedinin ölme olasılığı kaçtır diye bir hesap yapılmaz artık kedinin ölme olasılığı %100 dür çünkü kedi ölmüştür. Zamanı geri sarıp şartları ve koşulları aynen tekrar ileriye doğru oynatırsanız, kedi yine ölecektir. Başka bir örnek; elimizde 1,2,3,4,5,6,7,8,9............... Sonsuz sayıda bir kağıt destesi var, bu kağıt destesini rastgele kardık, şimdi 100 numaralı kağıdı çekme olasılığımızı hesaplayalım ( dikkat kağıdı henüz çekmedik) 100 numaralı kağıdı çekme olasılığımız çok düşüktür. Fakat önce kağıdı çektik, 100 numaralı kağıt çıktı, şimdi tutupta, 100 numaralı kağıdı çekme olasılığıyla aynı hesabı yapamazsınız zaten olasılık demek, ben tüm şartlar ve koşulları bilmiyorum elimdeki veriler neticesinde bir tahminde bulunuyorum demektir. Eğer herşeyi bilsem zaten olasılık hesabı yapmam birşey ya olacaktır ya olmayacaktır. Barcelonalı futbolcu messi, Real madrid maçına çıkmadan önce ben kıçımla gol atacağım bunun olma olasılığını hesaplarmısınız derse, bu hesaplanır ve muhtemelen çok küçük bir olasılık ortaya çıkar. Fakat messi böyle bir iddiaa ile maça çıkmaz ama maçta kıçıyla gol atarsa bu golü atma olasılığı %100 dür. İsterseniz aynı olayı milyon kere tekrar ettirin eğer şartlar ve koşullar aynı ise o golü herzaman atacaktır.
Sonuç; Olmuş olaylarla olmamış olayların olasılığı aynı şekilde hesaplanmaz, daha doğrusu olmuş olayın olma olasılığı diye birşey olamaz.
(Bu fikrì eleştriye tabi tutarmısınız)
Bu konuda gerçek tartışmaları dinlemek istiyorsanız, konuyla alakası olmayan felsefecilerden değil, kozmolog ve parçacık fizikçilerinden dinlemelisiniz. Bu konuda da bir numara Lawrence Krauss'tur. "Hiç Yoktan Bir Evren" adlı kitabında bunları detaylı olarak anlatıyor.
Bu konu felsefecilerin alanına girer lawrence krauss bir sürü mantık hatasına düsüyor kitabında anlattığı meseleler şu an için bilim kurgudan farklı değil bunu felsefi olarakta yanlış yapıyor yanılıyorsunuz şu an için evrenin 10-43sn ye kadar büyük patlama ve öncesi tamamen felsefi çıkarımlarla yada matematiksel teorilerle test edilebilir herhangi bir deney yada o tarz bir durum mümkün olmadiğı için de bu tür sorulara cevabı felsefe arar
bu kitabın pdf olarak bulabilirmiyim
10-15 liraya e-kitabını da kendisini de bulabilirsiniz.
O konuya felsefe ile beraber bilimin de cevabı var.. Evrenin kuantum vakumundan, kendiliğinden oluşabileceğine dair matematiksel ispatlar var.