Organ bağışı nasıl yapılır neler gereklidir?

heh yine ben

şimdi okullar hazır açılmamışken biraz işe yaramak istiyorum

*organ bağışı yapmış birileri var mıdır? Nereye gidip ne yaptırıyorlar? Ne istiyorlar belge olarak?
*ilk yardım kursuna giden var mıdır? Ne kadar sürüyor kurs?

bu iki konuda tecrübeli arkadaşlardan bilgi almak istiyorum, İstanbul Anadolu yakası'nda oturuyorum :')

P
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
14
14 CEVAP

İlkyardım yapmak istemeni anlıyorum ama yapma. İki günlük kursla olacak bir şey değil bu maalesef. Önemli olan hastaya zarar verme ve verenleri engelle. Bu bile Türkiyede hayat kurtarabilir.

M

Evet öyleymiş, ben sokakta birine bir şey olduğunda yardım etmek istiyorum. Kısa zaman önce annem düştü, yoldan geçen bir kadın hemşireyim deyip ayağa kaldırmaya çalışınca şalterler attı bende. İyi ki de kaldırmamışız, ambulans gelince sordum, bana hak verdiler. Böyle bi durumda ne yapılması gerek mesela bunları öğrenmem lazım. İlkyardım kursları 2 günlük, bir işe yarayacağını sanmıyorum. Var mıdır 'şunu yap, şuraya git yararlı olur' diyeceğin bir yer, bir şey?

Pamir Cakir 4 yıl

Geçmiş olsun. İyi kurs var mıdır ben de bilmiyorum ama şuan doktorların bile ilkyardım yapmaları yasak. Ne maksatla konuldu bilmiyorum ama durumu anlatmaya yeter bence. Siz tansiyon düşmesine bağlı veya şok gibi bir durumda yana yatırma, dilini yutmasına engel olma, ağzı kenetleniyorsa dişleri arasına bez parçası vs koyma tarzı ufak şeyleri öğrenirseniz ve bilinçsiz kalabalığı engellerseniz yeterli diye düşünüyorum. Ayrıca bilinçli insanlara ihtiyaç var gerçekten, kendi adıma teşekkür ederim.

Merve Calagan 4 yıl

Teşekkür ederim. Zaten benim istediğim ilk yardım da, bunlardan çok ileri değil. Yani bi trafik kazasında, Allah korusun, yaralıyı içerden çıkarmak değil amacım. Epilepsi hastası annem, binlerce kişi var. Sokakta böyle acil bi durum görünce yardım etmek istiyorum. Yarın ilk iş bi Kızılay ile görüşeyim. Sertifikayı alayım, baktım hiç bir şey bilmiyorum kuru sıkı oldu, bakıcaz artık özel kurs falan.. Ben teşekkür ederim

Pamir Cakir 4 yıl

Kolay gelsin ve iyi şanslar

Merve Calagan 4 yıl

*doktorların ilkyardım yapmaları yasak değil. Yine de tıbbın temel prensibi şudur: Primum non nocere (önce zarar verme). Herkesin bilmesi gereken şeyler bence; önce kendi güvenliğini sonra da çevre ve hasta güvenliğini sağlamak. 112 yi aramak. Kalp masajı yapmak. Kanayan yere tampon yapmak. Bunlar hayat kurtarıcı, herkes tarafından uygulanabilecek kritik noktalar.

Nezahat Unutma 4 yıl

Yeni çıkan bir yasaya göre doktorun görevli olmadığı sınırlarda ilkyardım uygulaması yasak. Misal ablam uzman doktor ve alışveriş merkezine yürüyor ve o sırada birini görüp de ilkyardım yapması yasakmış. Bunun üzerine konuştuk tabii hiçbir doktor vicdanen geri durmaz diye ancak maalesef yasa gereği böyle bir şey var maalesef.

Merve Calagan 4 yıl

Benim bildiğim ilkyardım uygulamak yasak değil, ama komplikasyon durumunda yasal sorumluluk var. Yani iş saati dışında insiyatifimizle yaptığımız ilkyardımda hastaya zarar verirsek dava açabilir. Kaldı ki eğer ilkyardım ihtiyacı duyan biri varsa ve hekim bunu görüp yardım etmiyorsa ve bu durum tespit edilirse yasal yaptırımı var. Yine de bu konuyu tekrar araştıracağım. Teşekkürler.

Nezahat Unutma 4 yıl

iki ucu boklu değnek la bu

Pamir Cakir 4 yıl

Bence kesinlikle ilk yardım eğitimi almalısınız o iki günlük eğitim 8 saat ortalamadan 16 saat sürüyor Annenizin epilepsi hastası olduğunu söylemişsiniz sokaklarda epilepsi hastalarına yardım adı altında neler yapıldığına tanık olmuşsunuzdur. Doğru müdahale kurallara uygun ilk yardım bilgisi hayat kurtarır !!

Fuat Tunakan 4 yıl

ehliyet alirken bile kismen en azindan bilgi olarak verilen bisey ilk yardim araclarda ve arac kullananlarda da onemli tabi bu direk olaya mudahale edelim tedavi edelim tarzi bisey degil ama herkesin bilinclenmesi lazim hasta hareket ettirilmez basinda kalabalik olusmaz vs iyilistirmekten ziyade yanlis bisey yapmamak onemli

Bilge Kıdıl 4 yıl

Az bilgi kötüdür arkadaşlar. Ehliyet alırken ilkyardım dersine dahi girmeden çıkmış soruları ezberleyerek ilkyardım bildiğini sanan insan ilkyardım yapmaya çalışıyor. Ben bizzat okulda dersini alan biri olarak çekiniyorum. Ancak az bilen insan atılıyor hemen. Hiç bilmeyen insan geri duruyor. Bilinçli herkes zaten hastanın kaldırılmayacağını, bir şey koklatılmayacağını, başında toplanılmayacağını bilir. Ancak post sahibi arkadaşın annesinden ötürü öğrenmesini ben de tavsiye ederim tabiki.

Merve Calagan 4 yıl